Vraagt u zich af of u als hartpatiënt een bepaald dieet moet volgen? Hartbrug-Magazine zocht het voor u uit en sprak hierover met Karin Arkenbout. Zij is interventiecardioloog in het ‘Tergooi’ ziekenhuis in Blaricum en Hilversum.
Voeding is voor iedereen van levensbelang. Wanneer bij u een hartaandoening is geconstateerd, is afhankelijk van de hartziekte een evenwichtig dieet belangrijk. De juiste voeding zorgt er onder andere voor dat mogelijke nieuwe complicaties naar aanleiding van uw aandoening voorkomen of onder controle gehouden worden.
Krijgen hartpatiënten vanuit het ziekenhuis een speciaal dieet, dan wel eetpatroon mee?
‘Hartpatiënten worden bij ons in het ziekenhuis tijdens hun opname al geïnstrueerd over een gespecialiseerd dieetadvies naar aanleiding van hetgeen bij hen is voorgevallen. Wij zorgen er daarnaast voor dat alles in hun portfolio wordt geregistreerd.’
Kunnen hartpatiënten de nieuwe Schijf van Vijf aanhouden?
‘In principe kunnen hartpatiënten de Schijf van Vijf aanhouden. Immers, de schijf omvat een evenwichtig voedingspatroon. Wel is het zo dat hartpatiënten met bijvoorbeeld hartfalen extra aandachtsgebieden hebben. Denk aan het voedingsadvies om zout eten te vermijden.
Wat zijn verder specifieke aandachtspunten voor hartpatiënten omtrent hun voedingspatroon?
‘Voor hartpatiënten is het belangrijk om hun cholesterol laag te houden, vooral als iemand een hartinfarct heeft gehad. Hoe lager het cholesterol, des te minder kans op een hartinfarct. Er zijn alledaagse producten op de markt die pretenderen het cholesterol aanzienlijk te kunnen verlagen. Tevens is het belangrijk om te letten op het soort in te nemen vetten. Goede vetzuren zijn belangrijk. Hartpatiënten doen er goed aan om twee keer in de week vette vis te eten.’
Zijn er nog meer musts in het voedingspatroon van hartpatiënten?
‘Het allerbelangrijkste is om evenwichtige voeding te consumeren waarbij op het gewicht wordt gelet en daarmee de risicofactoren beperkt. Een beperkte calorie-inname is belangrijk, maar bewegen eveneens.’
Zijn er overduidelijke do’s & dont’s voor hartpatiënten?
‘Alle hartpatiënten dienen gezond te eten, maar wanneer iemand aan hartfalen lijdt, dan komen daar extra aandachtspunten bij. Zij horen bijvoorbeeld ook op hun vochtinname te letten. Een cardioloog kan in samenspraak met een internist aanwijzingen geven waar een patiënt op dient te letten. Een diëtist kan verder helpen met het opstellen van een voedingsplan.’
Waarom heeft u voor dit beroep gekozen?
‘Het hart staat centraal in het lichaam. Wanneer iets aan dat bijzondere orgaan hapert en men snel genoeg ingrijpt, red je mensenlevens. Dat heb ik altijd interessant gevonden. Het verbeteren van levens en al hetgeen wat daarbij komt kijken, spreekt mij aan. Vaak vinden mensen het lastig om goede gewoontes vast te houden – vooral na hartrevalidatie – en daarom hebben wij een nieuw programma opgezet waarbij de individuele aanpak centraal staat en per patiënt naar de verschillende behoeften wordt gekeken. Het is een samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals de fysiotherapeut en de verpleegkundige. Tegenwoordig is het contact met de verpleegkundige ook online te onderhouden en worden tips en aanwijzingen uitgewisseld. Uiteindelijk doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen het leuk blijven vinden om te bewegen en gezonde voeding tot zich te nemen.’