default-header

Senioren

Senioren

Dankzij uw levenservaring weet u hoe belangrijk het is om uzelf goed te informeren en adviseren. En als hartpatiënt wilt u – op welke leeftijd dan ook – toegang hebben tot betrouwbare informatie. Maar uw behandelend arts is tegenwoordig niet meer de enige informatiebron, want er is steeds meer informatie online beschikbaar. Maar waar vindt u deze betrouwbare informatie? Bij ons bent u aan het juiste adres!

Hartpatiënten Nederland begrijpt uw onrust en neemt deze graag weg. Door onafhankelijke en objectieve informatie trachten wij om er voor alle hartpatiënten te zijn; dus ook voor u! Hier kunt u terecht, want uitgebreide en betrouwbare informatie om meer grip op uw situatie te krijgen is welkom.

Op deze pagina informeren wij, maar delen we ook de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast kunt u op ons forum en Social Media-kanalen uw verhaal kwijt en ervaringen van lotgenoten lezen. Hartpatiënten Nederland is er voor u en ondersteunt; net zoals lotgenoten onderling.

Senioren

Veelvoorkomende aandoeningen

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende hart gerelateerde aandoeningen met een daarbij behorende toelichting. Ook lees je per aandoening diverse oorzaken, symptomen en de mogelijke behandeling. Ook kun je hier kiezen voor de relevante doelgroep, zodat je veelvoorkomende aandoeningen van de betreffende groep kunt bekijken.

Leefstijl

Een gezonde leefstijl, wat houdt dit nou precies in? Er is zoveel informatie, dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Ook is de informatie vaak tegenstrijdig, waardoor het moeilijk is om te weten welke informatie nou wel of niet klopt. Natuurlijk weten we allemaal dat het goed is om te bewegen, om niet te roken, om alcohol met mate te nuttigen, maar hoe zit het nou precies met een gezonde leefstijl? Wij proberen u zo veel mogelijk de weg te wijzen op leefstijlgebied. Wij adviseren om op deze site veel te lezen over voeding en leefstijl.

Voeding

Natuurlijk heeft u bepaalde gewoonten op het gebied van voeding. Het is vaak moeilijk om deze te veranderen. Echter is er in veel gevallen nieuwe gewoontevorming nodig. Het gaat namelijk niet om een tijdelijk dieet, maar een structurele leefstijlverandering. Hoe lang die gewoontevorming duurt verschilt sterk per persoon. Gewoonten zijn vaak automatisch en dus grotendeels onbewust. Daarom is bewustwording heel belangrijk. Ook is het van belang om te begrijpen waarom deze verandering van toegevoegde waarde is.

Zoek contact met anderen, bijvoorbeeld voor het delen of lezen van ervaringen. Kijk op ons forum en op onze Facebookgroep. Stel vragen. Bel ons. Of mail ons. Wij helpen u graag op weg en wijzen u de weg. Want ook op oudere leeftijd is voeding heel belangrijk. Probeer terug te gaan naar voeding uit de natuur. Ga eten zoals wij in de jaren ‘50 deden: eet zoveel mogelijk gevarieerde groenten en onbewerkte producten. Probeer bewerkt voedsel, geraffineerde suiker, geraffineerde koolhydraten en gefrituurd eten te vermijden.

Leefstijl
Beweging

Beweeg zoveel als mogelijk. Dat hoeft geen intensieve sport te zijn, maar laat het afhankelijk zijn van uw mogelijkheden en profiteer van de gunstige effecten van alle vormen van lichamelijke activiteit, fitheid en regelmatig sporten. Beweging verbetert de gezondheid van hartpatiënten. Lees hier meer.

Ontspanning, zingeving en het sociale leven

Ontspanning is goed voor zowel jong als oud. Het is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Op oudere leeftijd is er meer dan voldoende tijd om veel en vaak te ontspannen. Dat kan op allerlei manieren. Denk maar aan fietsen en wandelen. Maar ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Of aan yoga en aan mindfulness. En desgewenst – en mits verantwoord – aan diverse sporten. Er is voor elk wat wils!

Nachtrust

Mensen verschillen onderling in hun biologisch ritme en in de duur van de slaapbehoefte. Zo hebben we ochtend- en avondmensen. Maar ook kort- en langslapers. Een kortslaper heeft genoeg aan zes uurtjes per nacht, terwijl een langslaper zomaar 10 uur slaapt. Met het ouder worden verandert de slaapbehoefte ook vaak. Desalniettemin is het een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Zorg ervoor dat u voor het slapen gaan ontspant. Gebruik uw slaapkamer alleen om te slapen, of voor ontspanningsmomentjes. Bijvoorbeeld om een boek te lezen, te mediteren of ontspannend tv te kijken. Maar, indien mogelijk, ook voor seksuele activiteiten. De ontspanning die optreedt na een orgasme kan slaap bevorderend werken. Als het bij u leidt tot over-activatie kan dit een negatieve invloed hebben op de slaap. Dit kan voor elke persoon anders zijn.

Autorijden

Hartfalen kan van invloed zijn op rijgeschiktheid. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen licht tot matig hartfalen en ernstig hartfalen. Ook het soort rijbewijs maakt verschil. Zo gelden er andere regels voor motor- en autorijbewijzen dan voor een vrachtwagen- of bus rijbewijs. Mensen die last hebben van hartfalen die gepaard gaan met klachten bij elke inspanning – ook in rust – zijn helaas niet meer rijgeschikt. Vragen over autorijden? Stel deze via de website van CBR of bel naar 088 – 227 77 00.

Vakantie

Ondanks uw hartprobleem is vakantie gelukkig vaak nog steeds mogelijk. Toch vinden veel mensen dit spannend, of brengt hun gezondheidssituatie angst met zich mee. Angst dat er iets gebeurt. Op zoek naar nét dat beetje extra? Ga dan met ons mee op reis! HartbrugReizen is dé aanbieder in groepsreizen voor mensen die zich graag veilig voelen door de permanente aanwezigheid van begeleiding die op de achtergrond meereist. Heeft u plotseling een steuntje in de rug nodig, voelt u zich niet lekker, heeft u behoefte aan een luisterend oor of een arm om uw schouder? Dan is HartbrugReizen uw ideale reisorganisatie! Bekijk www.hartbrugreizen.nl voor meer informatie.

Natuurlijk is het belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan en rekening te houden met een aantal dingen. Wij hebben een korte checklist voor u opgesteld die wellicht handig kan zijn:

Medicijnen

Slikt u medicijnen? Controleer ruim van tevoren uw medicijnenvoorraad en vraag een herhaalrecept aan voor de duur van uw vakantie. Neem ook altijd wat extra medicijnen mee, voor het geval u onverwachts langer blijft. Voor sommige medicijnen is een gebruikersverklaring nodig. Uw huisarts stelt dit formulier op, maar het is uw verantwoordelijkheid om hiernaar te vragen.

Medicijnenpaspoort

Neem een medicijnenpaspoort mee waarin uw medicatie is genoteerd, maar waarin u ook uw medische achtergrond kunt noteren, en de gegevens van artsen/contactpersonen. Tevens staan hierin allergieën vermeld. Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is verkrijgbaar bij o.a. apotheken en (huis)artsen.

ICD- of pacemakeridentificatiepas

Heeft u een ICD of pacemaker? Vergeet uw identificaties niet! Hierom wordt onder andere gevraagd indien er sprake is van detectiepoorten, dan wel metaaldetectoren waarbij het voor u niet is toegestaan om deze te passeren.

SOS-penning

Een SOS-penning in geval van nood? Hulpverleners weten dat de SOS-penning (bijvoorbeeld een ketting of armband) de meest belangrijke informatie bevat. Voor aanvullende informatie contacteren zij het informatienummer. Met name handig indien u bepaalde medicijnen slikt, allergieën hebt en een ICD of pacemaker draagt. Oftewel: alles wat levensreddend, dan wel bepalend is.

Senioren
Hoogtebeperking

Als u naar de bergen wil, houd dan rekening met de hoogte. Verblijf op grote hoogte wordt afgeraden voor hartpatiënten. Hierbij wordt een maximale hoogte van 1.500 meter gehanteerd.

In case of emergency (ICE)

Nog niet bekend met het begrip ‘ICE’? Lees u dan snel in. ICE is een internationale titel waaronder in mobiele telefoons, telefoonnummers en adressen worden genoteerd die in geval van nood dienen te worden gecontacteerd. Een hulpverlener wordt hierdoor in staat gesteld om naasten snel in te lichten. Meerdere telefoonnummers noteren? Werk met een cijferreeks.

Meer informatie over vakantie vind je hier.

Seksualiteit

Mensen met hart- en vaatziekten kampen in verhouding vaker met seksuele problemen, dit kan o.a. veroorzaakt worden door medicatie. Seksuele problemen worden echter helaas nog steeds te weinig bespreekbaar gemaakt. Als u problemen ondervindt op dit gebied, bespreek dit dan gerust met uw cardioloog. Ook kan het goed zijn om dit met lotgenoten te bespreken, bijvoorbeeld via ons forum of Facebook. Schaam u vooral niet! Middelen zoals viagra kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met andere medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts en experimenteer hier niet zelf mee!

Klik hier voor informatie. 

Seksualiteit

Toekomst en financiën

Natuurlijk hopen we allemaal honderd jaar oud te worden, maar dat het leven eindig is, staat vast. Daarom is het van belang om vast te leggen wat u graag wilt, na uw overlijden. Wellicht overweegt u om een goed doel op te nemen in uw testament. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Hartpatiënten Nederland, door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor betalen we geen schenk- of erfbelasting over ontvangen giften en erfenissen. Meer informatie over schenken en erven kunt u lezen op www.hartpatienten.nl/word-donateur. Ook kunt u hier – geheel vrijblijvend – een brochure aanvragen over dit onderwerp.

Slim doneren middels fiscaal doneren? Door de ANBI-status betaalt Hartpatiënten Nederland geen schenk- of erfbelasting over ontvangen giften en erfenissen. Wij kunnen uw donaties dus voor 100 procent inzetten voor hartpatiënten en andere betrokkenen. Meer hierover is te lezen via www.hartpatienten.nl/word-donateur

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Hulp en advies

Juridisch advies

Loop je rond met een juridische vraag? Donateurs kunnen hiervoor bij ons terecht. Kijk op www.hartpatienten.nl en stel je vraag!

Medisch advies

Op zoek naar een luisterend oor of een specifieke -medische- vraag? Ook van deze diensten kunnen donateurs gebruik maken. Neem contact met ons op via roermond@hartpatienten.nl of 085 081 1000.

Melden misstanden

Iets vervelends meegemaakt of onjuist behandeld in een ziekenhuis, op de afdeling cardiologie of hartchirurgie? Misstanden in de zorg kunnen gemeld worden bij ons Meldpunt Hartpatiënten! Doel van dit Meldpunt is een beeld te krijgen van eventuele problemen en knelpunten in ziekenhuizen op de afdelingen cardiologie of hartchirurgie.

Wij willen benadrukken dat in de meeste Nederlandse ziekenhuizen de zorg prima is, en verreweg de meeste cardiologen en hartchirurgen uitstekend werk verrichten, hun stinkende best doen en uiterst bekwaam zijn. Het Meldpunt is bedoeld om eventuele problemen in kaart te brengen, en die met het desbetreffende ziekenhuis te bespreken. Daar hebben we al mooie resultaten mee geboekt. Dit gebeurt eventueel in samenwerking met een letselschade advocaat.

Een melding maken? Mail naar meldpunt@hartpatienten.nl en wij kijken wat we voor je kunnen doen.

Melden misstanden