Koken met Donna: zin in een heerlijke courgette lasagne?

Zin in een heerlijke en gezonde courgette lasagne? Maak dan eens dit heerlijke recept van Donna!

Hartpatiënten Nederland besteedt veel aandacht aan gezonde leefstijl. Medewerkster Donna geeft leefstijladvies aan donateurs. In deze kookvideo deelt zij het recept voor een heerlijke en gezonde courgette lasagne.

Dit recept is niet alleen makkelijk en snel te maken, maar ook nog eens heerlijk. Benieuwd naar het recept? Klik hier en wij sturen het u toe!

Ons hart klopt voor alle hartpatiënten. Nu en in de toekomst. Helpt u ons? Het delen van objectieve en onafhankelijke informatie vormt de basis van onze dienstverlening. Dat betekent gratis toegang tot alle openbare informatie op de website, inschrijven voor de digitale nieuwsbrief én deelname aan het forum voor contact met hartgenoten! Ook kunnen donateurs gratis deelnemen aan al onze Webinars. Inschrijven kan hier.

Daarnaast bieden we extra voordelen voor iedereen die de stichting ook financieel een warm hart toedraagt. Mogen we u ook verwelkomen als vriend, abonnee, supporter of steunt u ons liever met een losse gift? Meer info? Klik hier.

HartbrugReizen

HartbrugReizen biedt georganiseerde reizen door heel Europa aan, voor mensen die zich graag veilig voelen door de permanente aanwezigheid van begeleiding die op de achtergrond meereist.

Plotseling een steuntje in de rug nodig, voelt u zich niet lekker, behoefte aan een luisterend oor of aan een arm om uw schouder? Dan is HartbrugReizen uw ideale reisorganisatie. Zorgeloos samen op pad, en écht niet alleen voor hartpatiënten!

​HartbrugReizen is sinds 1987 actief in de reiswereld. Het initiatief werd genomen door Hartpatiënten Nederland: de grootste, oudste en bekendste belangenorganisatie voor hartpatiënten in Nederland. Natuurlijk hebt u garantie op uw geboekte reis via het SGR en het calamiteitenfonds.

Voor HartbrugReizen is duurzaamheid belangrijk en wij houden zoveel als mogelijk rekening met het milieu. Dit is in ieders belang; niet alleen voor onze generaties, maar ook voor de generaties na ons.

Wij dragen hier dan ook graag een steentje aan bij. Onze begeleide busreizen worden gedaan met één van de minst milieubelastende vervoermiddelen. De touringcars hebben een hoge bezettingsgraad waardoor reizigers in een bus minder CO2 uitstoten. Ook tijdens excursieprogramma’s maken wij gebruik van duurzame vervoersmiddelen.

We hebben er alle vertrouwen in dat u enthousiast bent over ons reisaanbod.

HartbrugReizen

Al 35 jaar zorgeloos en met vertrouwen op vakantie door heel Europa!

HartbrugReizen is dé reisorganisatie zonder winstoogmerk van Hartpatiënten Nederland, Nederlands oudste en grootste belangenorganisatie. We bieden mensen met hart- en vaatziekten de kans om zorgeloos van hun vakantie te genieten.

Vertrouwen

Wij gunnen u, net als ieder ander, om met een gerust Hart en vol

levenslust op reis te gaan. Tijdens de trip zult u ontdekken dat u meer kunt dan u denkt! U krijgt weer vertrouwen in uw hart en daardoor meer grip op uw leven.

“Je staat er niet alleen voor als je iets overkomt. Dat geeft mij én de kinderen een gerust en veilig gevoel”. Erna Verdurmen, Maastricht

Waarom kiest u voor HartbrugReizen?
 • Al 35 jaar betrouwbare reizen
 • U komt in een warm bad terecht
 • U bent nooit alleen
 • U ontmoet lotgenoten
 • Altijd een steuntje in de rug
 • Een arm om uw schouder
 • Een verpleegkundige die er altijd voor u is
 • Prachtige comfortabele bestemmingen
 • Met een gerust hart op reis
 • Gevarieerde excursieprogramma’s
 • En natuurlijk aangesloten bij SGR, VvKR en het Calamiteitenfonds
Krijgt u nu al zin in zo’n vakantie?
Dat kunnen we ons voorstellen! Kijk daarom snel verder. Ervaar HartbrugReizen en boek meteen een van onze prachtige reizen op www.hartbrugreizen.nl. Hier vindt u ook alle actuele reizen, persoonlijke verhalen en prettige ervaringen van onze reizigers. Of bel 085 – 081 10 09.

Let op: vol is vol!

Wilt u al een beetje proeven aan onze reizen? Bekijk dan hier de website van HartbrugReizen.

Veel leesplezier, en hopelijk tot ziens in de bus!

Webinar met vaatchirurg Kak Khee Yeung over aneurysma’s.

Tijdens dit interactieve webinar gingen wij in gesprek met vaatchirurg Kak Khee Yeung. Zij gaf veel bruikbare informatie, deelde haar persoonlijke ervaringen uit haar werk en beantwoordde een hoop vragen. Ook merkten we dat velen gerustgesteld werden door haar, daar zijn we heel blij mee! Er werden veel vragen gesteld en mensen deelden hun persoonlijke ervaringen.

 

Unieke kookworkshop met Donna & healthy chef Iris

Iris (Greentwist) is healthy chef, kookdocent en holistische gezondheidscoach. Donna is bij donateurs van Hartpatiënten Nederland o.a. bekend door haar kookvideo’s. Beiden delen dezelfde passies: liefde voor koken en eten, én mensen te leren over gezondheid. Met als doel: anderen optimale gezondheid laten ervaren.

Meer weten over gezond eten bereiden en een goede leefstijl nastreven? Doe dan mee. Reageer snel: het aantal deelnemers is zeer beperkt. Bel: 085 081 1000

Unieke kookworkshop met Donna & healthy chef Iris

Iris (Greentwist) is healthy chef, kookdocent en holistische gezondheidscoach. Donna is bij donateurs van Hartpatiënten Nederland o.a. bekend door haar kookvideo’s. Beiden delen dezelfde passies: liefde voor koken en eten, én mensen te leren over gezondheid. Met als doel: anderen optimale gezondheid laten ervaren.

Wij bieden u de kans om een heerlijke, en vooral gezonde, maaltijd te bereiden. Voor alles wordt gezorgd: wij nemen alle verse ingrediënten mee die we samen met u gaan bereiden. Ook wordt u bijgepraat over alles wat met gezond eten en leven te maken heeft.

Tijdens deze gezamenlijke kook- en eetworkshop kunt u Donna en Iris alles vragen wat u altijd al had willen weten over voeding en leefstijl.

Uiteraard is dit meer dan alleen gezond koken en eten. Het is een gezellig dagje uit en je wordt er slimmer van! Je gaat naar huis met een goed gevulde maag, een voldaan gevoel en, wie weet, nieuwe vriendschappen.

Meer weten over gezond eten bereiden en een goede leefstijl nastreven? Doe dan mee. Reageer snel: het aantal deelnemers is zeer beperkt. Bel: 085 081 1000

Wat zijn hartklepproblemen eigenlijk?

Zolang alles goed gaat met je hart, sta je er niet bij stil. Maar problemen beginnen vaak bij de vier hartkleppen. In dit artikel legt de Maastrichtse cardio thoracaal chirurg Peyman Sardari Nia uit waar we allemaal mee geconfronteerd kunnen worden, als het mis gaat.

“Het hart telt vier kleppen: twee inlaat- en twee uitlaatkleppen. Het gaat dus om twee afzonderlijke pompen in één behuizing: het hart. Elke pomp heeft een boezem en een kamer. De kamer heeft een inlaatklep en een uitlaatklep. Links heb je de mitralis inlaat en de aorta uitlaat. Rechts de tricuspidalisklep (inlaat) en pulmonadisklep (uitlaat). Bij elke hartslag openen en sluiten de drie flapjes (slippen of cuspides) van de aortaklep zich. Heeft deze klep een aandoening dan kan de klep vernauwd zijn (aortaklepstenose), of lekken (aortaklepinsufficiëntie). De linker pomp verzorgt het hele lichaam van bloed, de rechter de longen. De linkerkant van het hart is sterker dan de rechterkant, de druk is er hoger. Met als consequentie dat de kleppen aan linker kant sneller verslijten. Problemen rechts zijn vaak een gevolg van problemen links, als die zich doorzetten.”

Wat kun je vertellen over soorten klepproblemen?

“Er zijn verschillende soorten kleplijden. Op de eerste plaats vernauwing (stenose). Kleppen zijn heel dun, bijna doorzichtige vliezen. Dun, want ze moeten geen weerstand bieden aan de doorstroming van het bloed, die soepel moet gaan. Bij klepstenose zijn de dunne bladen verdikt en verkalkt, groeien naar elkaar zodat de opening kleiner wordt. Meestal zie je dat gebeuren in de aortaklep. De tweede oorzaak is lekkage (insufficiëntie), waarbij de flappen niet goed meer aansluiten, en daardoor kan het bloed niet meer één kant op stromen. Een deel ervan stroomt terug. Dat wordt vooral veroorzaakt door verslijting waarbij kleppen beschadigd raken, zodat ze niet meer goed kunnen functioneren. Bij een lekkage wordt het hart groter om alsnog het bloed te kunnen rondpompen, het hart past zich dus aan.”

Wanneer merk je er iets van?

“Het gaat hier om een progressief proces, dat jaren duurt, voordat het tot symptomen leidt. Alleen als het hart door een bacteriële infectie beschadigd raakt, ontwikkelen de problemen zich razendsnel, in weken. Het hart heeft dan geen tijd om zich aan te passen. Klachten doen zich dan opeens en snel voor zoals kortademigheid en vocht op de longen. Klepstenose kan jarenlang ongemerkt blijven omdat het hart compenseert, totdat het op een gegeven moment faalt. Wat je dan ziet is dat er te weinig toevoer van bloed en zuurstof is naar bijvoorbeeld de hersenen. Mensen vallen dan opeens flauw, wat een eerste signaal is dat er hartproblemen zijn.”

Wat zijn de oorzaken van hartklepproblemen?

“Allereerst veroudering. Het komt vooral voor bij mensen vanaf 75 jaar. De kleppen raken versleten. Daarnaast kan er een genetische aanleg zijn. Bijvoorbeeld bij de aortaklep, sommige mensen worden met twee in plaats van drie flappen (klepbladeren) geboren. Zulke kleppen zijn meer vatbaar voor slijtage en vernauwing. Klepproblemen worden vaak verergerd door hoge bloeddruk.”

Lopen sommige families meer risico’s?

“Jazeker. Als klepproblemen in je familie voorkomen vergroot dat het risico dat jij er ook last van kunt krijgen. Maar die kans is zeker niet 100 procent, hoor. Het risico ligt een paar procentjes boven het normale risico. Het kan ook afhankelijk zijn van de leeftijd. Als veel mensen in je familie op jonge leeftijd al klepproblemen hebben bijvoorbeeld, dan is de kans groter dat je bij eerstegraads verwanten dezelfde problemen tegenkomt. Doet binnen je familie het probleem zich voornamelijk bij oudere mensen voor, dan is de kans die je loopt kleiner.”

Wat als ik me zorgen maak?

“Maak je je daar zorgen over, ga dan naar je huisarts. Die kan met een stethoscoop naar je hart luisteren. Neemt de arts geruis waar, dan kan dat wijzen op lekkage of vernauwing, maar het hoeft niet ernstig te zijn. Eventueel doorverwezen naar het ziekenhuis kan met echografie worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van kleplijden. Vaak hebben patiënten geen klachten. Als er dan toch geruis hoorbaar is, zijn er wel degelijk hartklepproblemen.”

Wat zijn de symptomen dat de kleppen haperen?

“Die symptomen kunnen bestaan uit kortademigheid, pijn op de borst, vermoeidheid en hartkloppingen. Bijvoorbeeld: bij aortaklepstenose wordt de hartspier dikker. Maar de bloedvaten groeien niet mee. Dat geeft bij inspanning pijn op de borst. Problemen in de mitralisklep leiden vaak tot vocht op de longen. Als het hart zich vergroot, kan dat tot hartritmestoornissen leiden. Let wel: meestal gaat het hierbij om een lang proces over vele, vele jaren. Als er dan klachten ontstaan, is men al ver in het proces. Komen die klachten vaker voor, ga dan naar de huisarts. Merk je bijvoorbeeld dat je snel buiten adem bent bij het traplopen dan is een afspraak maken met de huisarts wat je moet doen. Het gaat dus niet om soms eens buiten adem zijn, maar om systematisch buiten adem zijn bij kleine krachtsinspanningen.”

Wat zijn ernstige klachten?

“Ernstige klachten zijn als je niet meer kunt platliggen. Of als je pijn op de borst krijgt bij inspanningen die niet overgaat. Dat zijn echte alarmsignalen. Dan moet je gelijk naar de dokter. Let wel, het kan jaren duren voor je iets merkt, behalve bij infecties.”

Hoe ontstaat een infectie?

“Een bacterie komt altijd ergens het lichaam binnen. Dat kan een klein wondje zijn aan je voeten, tenen of tandvlees. Als het lichaam verzwakt is en je weinig weerstand hebt, of als de patiënt al een afwijkende klep heeft, of vlak na een klepoperatie, dan kan de bacterie huishouden in je hart. Wat je ziet is dat mensen infecties vaak niet laten behandelen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor de tandarts. Dan kan dat overslaan op je hart. Een infectie moet je snel en goed verzorgen, en al helemaal als je toch al klepproblemen hebt!”

Wanneer is een operatie nodig?

“Daarvoor kunnen twee redenen een rol spelen. Allereerst kan zo’n operatie nodig zijn om je klachten te verlichten. Op de tweede plaats om een proces van verslechtering te doorbreken. Anders zou het kunnen leiden tot hartfalen en overlijden. Hoe vroeger je ingrijpt, des te zekerder weet je dat je dezelfde levenskwaliteit terug kunt krijgen die je had, met name bij het aanpakken van een lekkage in de mitraliskleppen. Die kun je vervangen, maar vaak ook repareren. Dat is vaak beter dan vervangen, omdat er dan geen bloedverdunners nodig zijn en de klep weer zo’n 20 jaar meegaat. Het is van belang de patiënt goed te informeren, want de keuze die gemaakt wordt heeft impact op het verdere leven van de patiënt.”

Wat moet je doen om gezond te blijven?

“Blijf actief, let op je voeding, rook niet, zorg dat je bloeddruk onder controle is. Wil je meer weten of twijfel je, kijk dan op de websites van ziekenhuizen. Daar vind je meestal alle benodigde informatie, die betrouwbaar is.”

Koken met Donna: Heerlijke en gezonde bloemkoolsoep!

Zin in een heerlijke en gezonde bloemkoolsoep? Maak dan eens dit heerlijke recept van Donna!

Hartpatiënten Nederland besteedt veel aandacht aan gezonde leefstijl. Medewerkster Donna geeft leefstijladvies aan donateurs. In deze kookvideo deelt zij het recept voor een heerlijke en gezonde bloemkoolsoep.

Dit recept is niet alleen makkelijk en snel te maken, maar ook nog eens heerlijk. Benieuwd naar het recept? Klik hier en wij sturen het u toe!

Webinar: Darmen & het hart, een onwaarschijnlijke relatie

In dit leuke en leerzame webinar ging Hartpatiënten Nederland in gesprek met healthy chef Iris Heuer en Marieke Lebbink, natuur- en darmdiëtist. We gingen in gesprek over de relatie tussen de darmen en het hart en we gaven tips voor een gezonde leefstijl. Voeding en lichaamsbouw zijn onderwerpen die besproken werden, maar ook wat de aandachtspunten zijn bij hart- en vaatziekten. Darmen, microbioom en de indicaties voor hartaandoeningen kwamen aan bod, maar ook de praktische kant hiervan, bijvoorbeeld tips over hoe je dit zelf kunt beïnvloeden/verbeteren.