default-header
HomeNieuwsZet leefstijlhulp bij afvallen vaker in!

Zet leefstijlhulp bij afvallen vaker in!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 25 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland wil dat artsen vaker leefstijlhulp inzetten bij de wens om af te vallen. Die mogelijkheid is er: hulp bij overgewicht wordt immers vergoed door zorgverzekeraars, maar artsen maken er om onbegrijpelijke redenen nog weinig gebruik van, blijkt uit een artikel in het NRC. Dat is ook onze ervaring. En je mag gerust weten: daar balen we van!
Sinds januari vergoeden zorgverzekeraars tweejarige programma’s voor een gezonde leefstijl. Deze ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ (GLI) zit in de basisverzekering, zonder eigen risico. Maar veel artsen verwijzen mensen die te dik zijn, gewoon niet door naar dit programma.
En dat terwijl de helft van de volwassenen in ons land te zwaar is en daardoor hoge gezondheidsrisico’s loopt, zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten en kanker. Volgens het NRC komen maar liefst 3,5 miljoen mensen in aanmerking voor professionele begeleiding bij goede voeding en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.
Alles draait namelijk om gedragsverandering. Alleen crashen is niet alleen zinloos, maar ook de beste garantie om nog meer aan te komen. Op veel plaatsen in Nederland werken artsen wel mee aan een doorverwijzing, maar er zijn witte plekken op de kaart: In Zeeland en Limburg kunnen mensen nauwelijks terecht bij begeleiding, en worden ook niet op het idee gebracht van de mogelijkheid van zo’n hulp. En onbekend maakt onbemind, vrezen wij.
Meer weten: lees dan hier verder

Geef een reactie