default-header
HomeNieuwsTragedie treft varkenshoederij Kuusj

Tragedie treft varkenshoederij Kuusj

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 10 januari 2024, door Hartpatiënten Nederland

Varkenshouderij Kuusj is getroffen door een tragedie. Bij een grote brand zijn tientallen varkens omgekomen. Iedere kuusj (varken) had een naam! Zo dierbaar waren de varkens voor onze sympathieke vrienden van de varkenshouderij, waar we nog maar enkele maanden geleden waren om er te leren over natuurvriendelijk houden van varkens.

De varkens scharrelen normaal buiten rond, maar waren vanwege de vorst in een warme stal gezet. Een vonk zette binnen de kortste keren de stal in vuur en vlam. Van de veertig varkens heeft maar één varken het gered.

De stal staat in Teuven, net over de Belgische grens. Zodra varkenshoeder Amy Heuts zag dat er brand ontstond, belde ze 112. Maar de Belgische brandweer had lang nodig om ter plaatse te komen. Tegen de tijd dat de brandslangen werden uitgerold, was het te laat.

Nachtmerrie

“Maandagavond. Onze grootste nachtmerrie werd werkelijkheid”, schrijft Kuusj op facebook. “Onze stal in Teuven is afgebrand. Er mocht niets meer baten. Eén kuusj heeft het overleefd…. Onze lieve beer. Wij hebben geen woorden en zijn kapot. Gebroken. Een pijn die we nog nooit eerder voelden… Onze winkel zal deze week gesloten zijn. Onze online slagerij heeft een storing… we houden u spoedig op de hoogte.”

Zoveel verdriet spreekt uit deze woorden van Amy en haar partner Joshua van Wersch. “Er zaten zo’n 40 dieren in de stal”, vertelt Amy voor de regionale omroep L1. “Biggetjes, zeugen, drachtige zeugen. Ik kende alle varkens, sommige hadden zelfs een naam. Het lukte om zes dieren uit het inferno te redden, maar vijf waren te zwaar gewond. Een dierenarts heeft ze laten inslapen.”

Ideaal

De beer die overleefde heeft zware brandwonden. Ze hebben naar eigen zeggen nog maar vijf varkens over in hun boerderij in het Zuid-Limburgse dorpje Mechelen. Buiten dat zijn Amy en Joshua alles kwijt. Hun levenswerk, dat ze met zoveel moeite en inzet hadden opgebouwd, ging nagenoeg geheel in vlammen op. Het is hun ideaal om varkens te houden zoals de natuur dat wil. Diervriendelijk, kleinschalig, met veel ruimte en vrijheid. De varkens scharrelen buiten rond, het vlees werd op de boerderij zelf verkocht.

Dierenwelzijn

In het kader van gezonde voeding, heeft Hartpatiënten Nederland ruim een jaar geleden Kuusj in de schijnwerpers gezet. Bij Kuusj draait alles om het welzijn van de Kuusj, oftewel varkens op z’n Limburgs. Eigenaren en koppel Amy en Joshua willen dat Kuusj leven in natuurlijke vrijheid. Naast het feit dat ze zo’n gelukkig leven leiden ontstaat er vlees van zeer hoge kwaliteit. Inmiddels hebben ze de mogelijkheid om alles van ‘zaadje tot karbonaatje’ in eigen beheer te doen. Ze verwerken hun vlees in de eigen slagerij.

Naast het hoeden van hun varkens en de verwerking van het vlees, begeleiden Amy en Joshua jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en doen ze samen met hen alle dagelijkse werkzaamheden. We wensen beide eigenaren toe dat ze snel de kracht vinden om het bedrijf weer op te bouwen en voort te zetten.

 


Geef een reactie


Reacties (1)

  • loes sjerp 12 januari 2024

    och heden nou toch, in Frankrijk kennen we zo’n varkenshouderij die ook een B en B heeft. Daar zou ik ook geld naar toe sturen in zo’n geval. De verzekering zal best betalen, maar nu moeten jullie voort. Waarheen kan ik zo’n 100 euro sturen?