default-header
HomeNieuwsIs een gezonde leefstijl haalbaar?

Is een gezonde leefstijl haalbaar?

Geen onderdeel van een categorieZiekenhuis

dinsdag 30 april 2024, door Hartpatiënten Nederland

Sander Kooijman is wetenschappelijk onderzoeker aan de hoofdafdeling Interne Geneeskunde, sectie Endocrinologie. Zijn onderzoeksteam richt zicht op nieuwe manieren om cardiometabole ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, te voorkomen en behandelen.

Eerder schreef ik over het belang van, en soms gebrek aan, samenwerking tussen onderzoeker en arts. Het vakgebied waarin ik werkzaam ben, staat echter nog voor een veel grotere uitdaging: de maatschappij waarin we leven. Onze omgeving is in de afgelopen decennia op zo’n manier veranderd dat het steeds makkelijker is geworden om te kiezen voor té veel en té calorierijk voedsel. En dan doe ik nog alsof de keuze voor een gezonde leefstijl er is, maar dat blijkt in de praktijk toch vaak anders.

Doorzettingsvermogen

Eén van de grootste misvattingen over mensen met overgewicht of obesitas is dat het wordt veroorzaakt door een gebrek aan wilskracht, en dat afvallen makkelijk zou zijn. Ik durf te stellen dat mensen met overgewicht of obesitas over het algemeen meer doorzettingsvermogen hebben. Daarnaast zijn deze mensen vaak juist meer bezig met gezondere keuzes dan anderen. Helaas helpt de maatschappij niet mee. Zo is meer dan 80% van het voedsel in de supermarkt bewerkt. Dat hoeft niet eens altijd ongezond te zijn, maar door bewerkt voedsel worden minder verzadingshormonen door de darm afgegeven en zal je meer eten dan nodig.

Tijdstip van sporten maakt uit voor bescherming tegen cardiometabole ziekten

Er wordt geschat dat ongeveer de helft van de patiënten met diabetes type 2, met betrekkelijk eenvoudige aanpassingen in de leefstijl, hun medicijngebruik voor een groot deel of zelfs volledig zouden kunnen afbouwen. Alleen de vraag blijft: wat is een effectieve leefstijlinterventie en hoe past deze in het drukke leven van een individu? In het laboratorium hebben wij onder andere aangetoond dat het tijdstip van sporten uitmaakt voor de mate waarin dit beschermend werkt tegen cardiometabole ziekten. Op het moment van schrijven van dit blog proberen we dan ook mensen te vinden die mee willen doen aan een studie waarin ze ’s ochtends of ’s avonds sporten om te onderzoeken of deze bevindingen vanuit het laboratorium dus ook naar de praktijk te vertalen zijn. Echter blijkt het vinden van deelnemers ontzettend lastig, omdat ze op basis van willekeur een tijdstip toegewezen krijgen waarop ze moeten sporten. Daar zit men niet op te wachten.

Stimuleren van gezond gedrag

Het instellen van een “suikertaks”, de belasting op suikerhoudende dranken die op 1 januari is ingevoerd, is een goede eerste stap om ongezond gedrag terug te dringen. Echter zou gezond gedrag nog meer gestimuleerd moeten worden door de overheid. Tot die tijd zet mijn onderzoeksteam zich in om, net als voor mensen die met een verhoogd risico op ziekte als gevolg van het werken in de nacht, uit te vinden hoe we leefstijlinterventies zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten om gezondheidsverschillen te verkleinen. De Health Campus Den Haag vormt hierin een belangrijke schakel tussen onderzoeker en praktijk. In het bijzonder de vertaling naar effectiever beleid en bestuur.

Wat ik in ieder geval wil meegeven aan de lezers van dit blog: het ontstaan van cardiometabole ziekten is een optelsom. Elke dag dat je een gezondere keuze maakt of wel een keer de fiets pakt in plaats van de auto, helpt om jou en de maatschappij gezond te houden!

Bron: www.lumc.nl


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Wim de Schipper 10 mei 2024

    Ben 76 jaar en tot mijn 62e praktijkhoudend huisarts geweest en gezien ik een chronische leveraandoening heb, die al vanaf ongeveer mijn 62e bekend is ivm toevalsbevinding bij het lab. bij een sportkeuring ben ik me nog meer gaan toeleggen op preventie privé (en ook t.a.v. mijn partner waarvan haar familie sterk cardiovasculair belast is o.a. door een familiale hypercholesterolemie en vorig jaar na het lezen van wat boeken over “het vrouwenhart” heb ik haar met veel moeite vanwege onduidelijke POB via de huisarts en later cardioloog (moest via 112, want een reguliere beoordeling zou maanden gaan duren) heb laten opnemen en naast een ws. klein hartinfarct al enige tijd geleden kreeg ze een stent (al bekend met longfibrose)..maar goed zelf heb ik ondanks mijn slanke bouw en nauwelijks alcoholgebruik ws. “leververvetting” en kwam zelf tot de conclusie dat het vermijden van gluten direct al leidde tot een betere niet-vette ontlasting, al is het in het bloed nog niet terug te zien helaas; altijd al veel bewogen af en toe hardlopen en veel fietsen; door mijn leverziekte leef ik eigenlijk nog gezonder dan tevoren en vooral de stress van het werk is gelukkig weg gevallen en door leefstijl en voeding en psychische hygiëne probeer ik zoveel mogelijk ellende te voorkomen en ben eigenlijk doordat ik wat mankeer nog gezonder gaan leven en steeds weer op zoek naar verbeterpunten en probeer de specialist te vermijden door wie ik vroeger wel goed ben “doorgelicht” en die nu ook met pensioen is en 1x per jaar ga ik naar de huisarts om de uitslagen en consequenties te bespreken en helaas gaat mijn huisarts ook al weer met pensioen.