default-header
HomeNieuwsVleesvervangers niet altijd gezond

Vleesvervangers niet altijd gezond

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 22 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Supermarkten verkopen steeds meer vleesvervangers, zoals vegetarische burgers en vegetarische kip. Je bent dan al snel genegen een denkfout te maken: vegetarisch? Dat is goed voor het milieu! Dat kan wel zo zijn. Maar helaas blijkt vegetarisch niet altijd goed voor je lijf te zijn….

Volgens RTL Nieuws bevatten veel vleesvervangers te veel verzadigde vetten, zout en suiker. “Een gezonde vleesvervanger mag geen toegevoegde suikers bevatten en niet te veel zout of verzadigde vetten”, zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum op RTL Nieuws. Maar in veel gevallen is dat dus wel zo, voegt de nieuwsdienst van RTL daar aan toe.

Teveel zout

De Vries struikelt met name over het zoutgehalte van veel vleesvervangers. RTL ontdekte dat veel vegetarische vleesvervangers veel te veel zout bevatten, met name hamburgers, rookworsten, wolreepjes gekruid, en slavinken. “Je mag in voedsel een hoop zout stoppen en dat doen producenten vaak ook, omdat het een gemakkelijke manier is om de smaak op te peppen”, zegt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan van de VU Amsterdam op RTL Nieuws.
Teveel zout verhoogt de bloeddruk en verhoogt bovendien het risico op hart- en vaatziekten en nierziekten. De vegetarische burger is anders gezegd niet goed voor het hart. De Vries van het voedingscentrum vindt dat suiker en zout überhaupt niet thuis horen in vleesvervangers.

Verzadigde vetten

Ook bevatten de vleesvervangers vaak teveel verzadigde vetten. De kroon spannen hamburgers, Slavinkjes, en rookworst.
Vleesvervangers moeten bepaalde stoffen bevatten die je nodig hebt, als je geen vlees eet. De Vries noemt onder meer ijzer, eiwitten, B12 en B1. “Dat zijn bouwstoffen die niet in plantaardige stoffen zitten, maar apart moeten worden toegevoegd”, aldus De Vries. Helaas staan niet alle fabrikanten daarbij stil en voegen die stoffen niet of onvoldoende toe aan de vleesvervangers.
Niet alle fabrikanten voegen die stoffen toe aan hun vleesvervangers. Doen ze dat wel, dan nog is het niet altijd de juiste hoeveelheid.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie