default-header
HomeNieuwsTekort aan medische hulpmiddelen dreigt door nieuwe regels

Tekort aan medische hulpmiddelen dreigt door nieuwe regels

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 12 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Er dreigt acuut gevaar door een tekort aan medische hulpmiddelen. Dat schrijft het Financieel Dagblad. De krant wijst op nieuwe Europese regels die moet ingang van mei gelden en voor een stagnatie in de levering kunnen zorgen van de medische hulpmiddelen. Geen akkefietje: jaarlijks worden maar liefst een half miljoen medische hulpmiddelen geleverd aan zorginstellingen in Nederland.

Keuring

De medische hulpmiddelen moeten met ingang van mei namelijk eerst (opnieuw) gekeurd worden om aan de aangescherpte Europese regels te voldoen. Daardoor dreigen fabrikanten deze middelen van de markt te houden. Het gaat naast duizenden andere middelen daarbij onder meer om pacemakers en injectienaalden. Niet alle producten zijn op tijd gekeurd, zodat artsen er niet de beschikking over hebben.
Onder meer de Federatie van Nederlandse Ziekenhuizen waarschuwen voor acuut gevaar voor de zorg. De tekorten kunnen toeslaan in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, ambulances, bij huisartsen en mensen die thuis worden behandeld.

Veiligheid eerst

De nieuwe Europese regels houden in dat fabrikanten moeten aantonen dat hun medische hulpmiddelen effectief en veilig zijn. Die regels kwamen in 2017 tot stand na allerlei schandalen met protheses. De nieuwe regels moeten een eind maken aan het gedoe met ondeugdelijke middelen. De aangekondigde keuringen doen intussen wachtlijsten ontstaan bij de levering van materiaal, melden zieken- en verpleeghuizen. Als fabrikanten de kosten van zo’n keuring te hoog vinden, stoppen ze botweg met het leveren ervan. Dan moet je als zorginstelling gaan zoeken naar een alternatief, en dat kost tijd en onderzoek.

Stagnatie

De stagnaties is ook een gevolg van keuzes die keuringsinstituten maken. Dat zijn commerciële bedrijven, waar naast de medische hulpmiddelen ook bijvoorbeeld wasmachines, computers, auto’s en dergelijke gekeurd worden. Dan gaat het om prioriteitstelling. Om geld dus. Bovendien heeft de Europese Unie slechts 9 van de 55 keuringsbureaus goed genoeg bevonden om te keuren.

Opschorten

Minister Bruno Bruins van Zorg zegt de situatie op de voet te volgen. Het punt is dat inkopers van onder meer ziekenhuizen momenteel niet weten waar ze aan toe zijn, aldus het FD. In uitzonderlijke situaties kan Bruins de keuringsplicht voor sommige dringend noodzakelijke middelen opschorten. Maar volgens de zorginstellingen zijn de criteria voor zulke uitzonderlijke omstandigheden niet helder.
Bedrijven en fabrikanten die de deadline voor de keuring niet halen, maken dat overigens niet bekend. Ze laten zich niet graag in de kaart kijken. Dat maakt de situatie alleen maar verontrustender, vindt ook Hartpatiënten Nederland.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie