default-header
HomeNieuwsSamenwerking met Greenhabit

Samenwerking met Greenhabit

Leefstijl

donderdag 14 september 2023, door Hartpatiënten Nederland

Het herstel na een hartoperatie kan zwaar zijn. Dat begrijpen we goed. Daarom is HPNL een samenwerking aangegaan met Greenhabit. Dit bedrijf heeft een gezondheidsinterventie ontwikkeld die je een blijvende gezonde levensstijl aanleert. Hoe verbeter je hiermee je hartconditie?

Veerkracht

Chantal Linders, CEO van Greenhabit, richtte het bedrijf op naar aanleiding van haar eigen gezondheid. “Ik gebruikte al 22 jaar antibiotica voor een chronische blaasontsteking. Uiteindelijk bleek de oorzaak in voeding te zitten. Toen ik anders ging eten, was het probleem direct opgelost.” Een bijzonder inzicht, besefte Linders, waarmee ze anderen wilde helpen. Ze onderzocht waarom mensen goede voornemens – zoals gezonder eten – niet nakomen en ontdekte dat dit vaak een emotionele oorzaak heeft. “Als je bijvoorbeeld stress ervaart, kun je ernaar neigen om minder te bewegen en ongezonder te eten. Er waren in 2017 al 360.000 apps die puur gericht waren op de fysieke gezondheid, maar daarmee pak je de oorzaak niet altijd aan. Toen wist ik: ik moet een interventie ontwikkelen waarmee je mentale veerkracht ontwikkelt, zodat je onder alle omstandigheden sterk kunt blijven.” En zo ontstond Greenhabit, een programma in de vorm van een app en coach dat zich richt op de fysieke, mentale én sociale gezondheid. “Deze opleiding achterhaalt de onderliggende psychologische oorzaken. En dat is nodig voor duurzame gedragsverandering.”

Greenhabit Cardio

De interventie was in eerste instantie gericht op preventie, maar sinds drie jaar is er ook een speciaal programma dat gericht is op cardiologie. Greenhabit Cardio wordt ingezet om de risico’s op hart- en vaatziekten te beheersen. Hiermee kun je zelfregie en gedragsverandering  versterken. Heel goed, vindt cardioloog Drs. Tamara Aipassa: “Hoe langer ik werk, hoe meer ik merk dat wij als cardiologen ons vooral focussen op de inhoud van hartproblemen. Het gedrag nemen we niet mee.” En dat laatste is volgens Aipassa nodig om cardiologische adviezen na te kunnen leven. “Als ik iemand op de poli krijg die rookt, raad ik aan om te stoppen. Maar vaak weet de patiënt zelf al dat roken slecht is, waardoor mijn advies niet de doorslaggevende factor geeft. Gedragsverandering moet je stimuleren, maar daar ben ik als cardioloog niet voldoende voor opgeleid. Ook heb ik hier onvoldoende tijd voor.” Greenhabit Cardio kan hier volgens Aipassa veel in betekenen. Zeker gezien het aantal mensen dat gebruikt maakt van hartrevalidatie. “Slechts 50 procent doet hieraan mee, terwijl dit de kwaliteit van leven verbetert en het de kans op een nieuwe hartaanval vermindert. Al begrijpen we de tegenargumenten ook: je moet naar het ziekenhuis komen en dat kost tijd. Zeker als je mantelzorger bent, nog werkt of kinderen hebt kan dat een ding zijn.” Toch blijft het raadzaam. Aipassa: “Het acute moment van de hartaanval is weg, maar je hebt nog steeds de ziekte aderverkalking. Pas je je levensstijl niet aan, dan loop je een groter risico op de gevolgen daarvan, zoals een hart- of herseninfarct.” Mentale gezondheid is hier onderdeel van, iets wat in de interventie ook terugkomt. “Een hartinfarct kan een enorme impact hebben op het vertrouwen dat je in je lijf hebt. Bij ieder steekje dat je in het hartgebied voelt, word je misschien angstig. Stress kan een trigger zijn voor een nieuw hartinfarct. Plus: het kan een gezonde levensstijl tegenwerken. Als je je somber voelt, heb je niet altijd zin om een gezonde lunch te maken of te bewegen.” Het sociale onderdeel in de app vindt Aipassa dan ook belangrijk. “Je omgeving kan ook bang zijn. Hield je bijvoorbeeld van hardlopen? Dan kan je partner vragen hiermee te stoppen, uit angst dat je plotseling getroffen wordt door een hartinfarct. Dit soort dingen kunnen leiden tot een sociaal isolement.”

Interventie

Hoe ziet de interventie er dan concreet uit? “Je ontvangt een pakket met een opleidingsboek, waterfles en ingepakte beloningen. Daarbij download je de app en nodig je een buddy – een vriend of familielid – uit. Met deze persoon loop je het gezondheidstraject door. Daarna is er een startmoment met de coach die alles uitlegt. De interventie lijkt op een adventskalender, bestaande uit twaalf weken”, vertelt Linders. “Dat is de periode die je brein nodig heeft om nieuwe gewoontes aan te leren. Elke dag check je in op je fysieke, mentale en sociale gezondheid. Daarna open je een schatkistje met opdrachten, waarin we je uit je comfortzone trekken.” Voorbeeld van opdrachten? “Maak een praatje met vreemden. Of: maak een recept met zoete aardappel en deel deze met lotgenoten. Uitdagende opdrachten, dat weten we. De app is niet altijd leuk. Een hartpatiënt vertelde me laatst dat ze aan het begin van het programma wat weerstand voelde. Na een aantal weken was dit gevoel omgeslagen. Ze zei dat ze zich nog nooit zo gelukkig had gevoeld. We hebben ook een fictieve hartpatiënt opgenomen in het programma. Iedere week vertelt deze over zijn ervaringen. Dat zorgt voor herkenning.” Iedere opdracht levert punten op. Als je genoeg punten hebt, mag je een beloning uit de box van Greenhabit pakken. Bijvoorbeeld een spel gericht op gezondheid dat je met vrienden kan spelen. Maar Linders beseft ook dat de oorzaak van hartproblemen per persoon verschilt. “Er bestaat geen one-size-fits-all-oplossing. Er zijn mensen die al gezond eten, maar veel stress ervaren en daardoor ontstekingen krijgen. Daarom personaliseren wij de interventie aan de hand van een nulmeting. Ook doen we gezondheidsmetingen en gebruiken we gedragsdata. Via artificial intelligence geven we de juiste, persoonlijke uitdagingen. Iedere week kun je drie weekdoelen kiezen. Tijdens de opleiding reflecteer je veel. Eet je gezond, maar val je niet af? Dan kan de oorzaak misschien stress zijn. Op basis van jouw ervaring stelt het programma automatisch andere doelen samen. Vaak denk je te weten wat nodig is, maar komt dit niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zo geven we je onbewust kleine duwtjes in de juiste richting.”

Samenwerking

De methode van Greenhabit is inmiddels klinisch gevalideerd. Linders: “We hebben meerdere pilots uitgevoerd. Daaruit kunnen we concluderen dat het bewezen impact heeft. Daar zijn we ontzettend trots op.” Greenhabit Cardio zal in de regio Noord-Limburg met de steun van de gemeente uitgerold worden. “Het sluit naadloos aan op het project ‘Gezondste Regio’. Een project waarin kennisinstellingen, bedrijven en de overheid hun krachten bundelen om van Noord-Limburg de gezondste regio te maken. Daar kan Greenhabit een mooie invulling aan geven.“ Een goed initiatief, vinden wij bij HPNL. Als landelijke stichting zijn wij ook actief in deze regio. Daarom zijn we een samenwerking met Greenhabit aangegaan. Aysegül Er, gezondheidszorg technoloog bij Stichting Hartpatiënten Nederland: “Ik krijg vaak hartpatiënten aan de telefoon die vragen hoe ze gezonder kunnen leven. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Ik merk dat er behoefte is aan meer informatie en dat zou de interventie zomaar kunnen bieden. Als we jou als hartpatiënt daarmee een steuntje in de rug kunnen geven, zijn we daar ontzettend blij mee.” Samen met Linders nodigen we daarom hartpatiënten uit die de opleiding kosteloos willen proberen. Er is plek voor honderd deelnemers. Het traject begint dan in oktober. “Het doel is uiteindelijk dat je goed voor jezelf gaat zorgen”, vertelt Linders. “Dat vergeten mensen vaak. Ontdek naast hoe waardevol het is ook hoe leuk het is om aan je gezondheid te werken. Aanmelden kan via het mailadres administratie@greenhabit.nl met als onderwerpregel: Stichting Hartpatiënten Nederland.”

Gezocht, honderd deelnemers kosteloze opleiding.

We zijn op zoek naar jou! Tenminste, als ook jij wilt mee doen aan een kosteloze opleiding waarbij je leert hoe je gezonder kunt gaan leven na een hartoperatie. We zoeken honderd deelnemers voor dit project, Greenhabit.

Tekst: Julia Kroonen
Beeld Greenhabit

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie