default-header
HomeNieuwsWelke chef ben jij?

Welke chef ben jij?

LeefstijlVoeding

maandag 10 juni 2024, door Hartpatiënten Nederland

Als we het hebben over voeding heb ik het regelmatig gehad over het kiezen van voeding die past bij jou en hoe belangrijk dit is. Waar ik in de loop der tijd in mijn werk steeds meer achter kom, is hoe belangrijk het is om ook te koken op een manier die past bij jou. Waarbij je afgestemd op jouw behoefte een kookstijl en strategie kiest die het beste past in jouw leven en je (gezins)situatie. Op een manier die leuk blijft én goed vol te houden is, zodat je jezelf optimaal kan voeden.

Daarom heb ik in dit artikel wat kookstijlen/types uitgewerkt, met de juiste strategieën die jou gaan helpen op een afgestemde manier te koken. Het kan zijn dat je je vooral in één type herkent maar het kan ook een mix van verschillende zijn.

De recepten chef

Jij floreert met een kookboek of recept voor je neus, je leest de recepten van begin tot eind door en volgt de stappen precies. Misschien ben je ook wel een beetje bang om af te wijken van het recept, want wat als het mislukt?

Valkuil: letterlijk elk recept aanhouden en niet je eigen inbreng gebruiken als een recept niet helemaal klopt, niet past bij je smaak of simpelweg niet lekker is.

Jouw ideale strategie: Net zoals alles in het leven zijn ook recepten niet perfect. Wat je enorm gaat helpen in de keuken is het gebruiken van een recept als een basis maar te allen tijde zelf ‘de vinger aan de pols’ houden en aanpassen en bijsturen als het niet lukt. Hier kun je ook het spelen met verschillende recepten aan toevoegen, waarbij je één keer een recept maakt volgens recept en de keren erop verschillende dingen gaat aanpassen. Hiermee word je al uitgedaagd om creatiever te worden maar je blijft wel enigszins in je ‘comfortzone’.

De pakjes-en-zakjes chef

Jouw go-to kookstijl is een verspakket, knorrpakje of een ander kant en klaar maaltijdpakket zoals HelloFresh óf het standaard AGV-tje (aardappels, groenten, vlees). Hierbij bedoel ik dus niet pakjes-en-zakjes persé in de negatieve zin, maar het gebruiken van makkelijke oplossingen waarbij je zelf vooral niet zoveel meer na hoeft te denken. Dit komt vaak voort uit niet zo vaardig zijn in de keuken waardoor je niet zo goed weet wat te doen.

Valkuil: een stukje gemakzucht die erin kruipt waarbij je altijd vertrouwt op de makkelijke oplossing, je niks bij leert en je eigen creativiteit in de keuken langzaam in een winterslaap terecht komt

Jouw ideale strategie: Een mooie mix maken van de kant en klare oplossing én zelf ook je creativiteit gebruiken door het 50/50 te doen. En bij het gebruiken van je eigen creativiteit bedoel ik dat je gaat koken zonder recept waarbij je dingen gaat combineren waarvan je weet dat die bij elkaar kunnen. Dit zorgt er ook voor dat je vaardiger wordt in de keuken en dingen gaat uitproberen, hierdoor kun je steeds meer afstappen van de pakjes en zakjes en meer zelf gaan koken.

De ‘fastfood’ chef

Je wil vooral niet teveel tijd in de keuken doorbrengen en Jamie Oliver’s 15 minute meals zijn voor jou de zevende hemel. Je wil makkelijke en snelle oplossingen, maar wel gezond en lekker kunnen eten. Je hebt een veeleisend en druk leven en wil, begrijpelijk, als je thuiskomt niet nog een uur in de keuken staan.

Valkuil: vervallen in eten bestellen, kiezen voor fastfood of ongezonde keuzes en toch maar niet zelf de keuken in gaan.

Jouw ideale strategie: één woord in dit geval, mealprep. Zoek een moment in de week dat je wel de ruimte hebt en gebruik ongeveer drie uur om allerlei dingen vooruit te maken: kook groente en rijst voor, maak sausjes, soepen en kruidenmixen, doe wat snijwerk, maak smoothies, dressings, salades, eiergerechten etc. Zodat je na de lange werkdag in ongeveer een kwartier je maaltijd kan samenstellen. Gebruik deze tijd ook om na te denken welke dingen je wil maken en daarmee een stukje maaltijdplanning te combineren met je ‘prep’. Dit kun je heel gestructureerd doen of de tip bij het volgende type gebruiken.

De freestyler (ook wel de creatieveling)

Je vindt het (vrijwel) onmogelijk om een recept aan te houden en koken is iets wat je vooral op gevoel doet, je bent behoorlijk vaardig in de keuken en weet vaak goed welke dingen bij elkaar passen. Waarschijnlijk heb je als je klaar bent 101 nieuwe ideeën opgedaan én is er een bom ontploft in de keuken.

Valkuil: Vervallen in chaos die overheerst, waardoor je: thuiskomt van de winkel met dingen die totaal niet samengaan, of je een incomplete maaltijd hebt, of je timing niet klopt of er dus een bom is ontploft in de keuken.

Jouw ideale strategie: Hier komt ie… de gamechanger. Want ik ben ook altijd nogal een freestyler geweest in de keuken en dit is hoe ik van chaotische freestyler naar total kitchen freak ben gegaan. Namelijk maaltijdplannen 3.0. Wat dit is? Je neemt even een uurtje de tijd. Je schrijft op welke maaltijden je op weekbasis gaat maken, welke dingen je wil mealpreppen en welke boodschappen je gaat doen en je haalt de boodschappen in huis. En dan laat je het weer los. Het opschrijven geeft net genoeg houvast om een beetje structuur in de chaos te brengen. En ergens hou je wat je hebt opgeschreven toch in je achterhoofd, waardoor je een mooie balans krijgt tussen chaos en structuur.

De total kitchen freak chef

Jou hoef ik eigenlijk niets te vertellen… de keuken is jouw domein en ‘you have everything under control’, je weet wat je doet en hoe dingen samengaan en welke strategie op elk moment klopt.

Wil jij zelf ook met zelfvertrouwen en het gevoel dat je alles onder controle hebt in de keuken staan?! Ik geef het komende jaar diverse workshops, online en offline, Freaking in the kitchen. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Tekst: Iris Heuer
© Fotografie Floris Heuer

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine


Geef een reactie