default-header
HomeNieuwsTabaksindustrie koopt met miljarden invloed in de medische wereld

Tabaksindustrie koopt met miljarden invloed in de medische wereld

Leefstijl

vrijdag 7 juni 2024, door Hartpatiënten Nederland

De tabaksindustrie investeert miljarden in middelen tegen rokerskwalen. De fabrikanten doen dat onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar therapieën en medicijnen. Dat bleek uit diepgaand onderzoek door de journalistieke website Follow the Money (FTM). Volgens de onderzoeksjournalisten vervaagt op deze manier de grens tussen de tabaksindustrie en de gezondheidszorg.

Uit het onderzoek bleek dat de vier grootste tabaksfabrikanten sinds 2000 opgeteld meer dan 21 miljard dollar in zeker 33 bedrijven investeerden. Het gaat daarbij om bedrijven die producten maken voor gezondheid en lifestyle, aldus de onderzoekers. Volgens FTM past deze serie investeringen in een strategie. Het doel daarvan is het veilig stellen van de toekomst van tabaksfabrikanten ‘beyond nicotine’.

Wetenschappers hebben vaak geen idee waar het geld vandaan komt voor hun onderzoek en de financiering van hun werk. Een Nederlandse arts-onderzoekers werd bijvoorbeeld overvallen door het nieuws dat zijn oorspronkelijke financier, die hulpmiddelen voor astmapatiënten maakt, bleek te zijn overgenomen door tabaksgigant Philip Morris International.

Hartpatiënten Nederland vindt dit een uiterst kwalijke ontwikkeling, waaraan de overheid en de universiteiten paal en perk moeten stellen. Als je dit goed vindt vertrouwt straks geen hond de medische wetenschap en de zorg nog.


Geef een reactie