default-header
HomeNieuwsNieuwe cao Ziekenhuizen rond

Nieuwe cao Ziekenhuizen rond

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 4 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

De leden van de FNV, werkzaam in de ziekenhuizen, hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord dat 14 december is bereikt voor de 200.000 medewerkers die vallen onder de cao Ziekenhuizen. Daarmee zijn verdere acties in de ziekenhuizen van de baan.
Met een ruime meerderheid van 88% stemden de FNV-leden voor 8% structurele loonstijging, een eenmalige uitkering van 1.200 euro, verhoging van toeslagen en afspraken over een betere werk-privébalans. Door de instemming van de FNV-leden, de grootste vakbond aan de onderhandelingstafel, en al eerder de instemming door werkgeversorganisatie NVZ, is de nieuwe cao nu een feit.

Eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao Ziekenhuizen. De cao Ziekenhuizen liep af op 31 maart 2019. Sinds begin deze zomer waren er acties en zondagsdiensten in de Nederlandse ziekenhuizen, met als hoogtepunt de eerste landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Hier legden ca 150.000 op 119 locaties 24 uur lang niet-spoedeisende werkzaamheden neer.

Belangrijkste afspraken uit het akkoord

In het akkoord is een structurele loonsverhoging van totaal 8% afgesproken over de looptijd van 27 maanden. Ook is er een hogere onregelmatigheidstoeslag afgesproken die uitkomt op een extra structurele loonsverhoging van zo’n 2,5%. Verder krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1.200 euro (naar rato dienstverband) over 2019 in januari. Daarnaast zijn er hogere salarissen afgesproken voor leerlingen en stagiairs.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie