default-header
HomeNieuwsMeer harttransplantaties mogelijk!

Meer harttransplantaties mogelijk!

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 26 januari 2008, door Hartpatiënten Nederland

De Engelsen begonnen er vier jaar geleden mee, nu wil Erasmus het ook gaan doen: een (stilstaand) hart uit het lichaam van een overledene halen en weer op gang brengen. De tot leven gewekte harten worden getransplanteerd.

De Engelsen begonnen er vier jaar geleden mee, nu wil Erasmus het ook gaan doen: een (stilstaand) hart uit het lichaam van een overledene halen en weer op gang brengen. De tot leven gewekte harten worden getransplanteerd. Daardoor nam in Engeland het aantal harttransplantaties sinds 2015 met de helft toe.

Het tekort aan harten, geschikt voor transplantatie, bracht het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam op het idee de Engelse methode naar ons land te importeren.

Tot nog toe wordt alleen gebruik gemaakt van nog levende donorharten. Na hersendood worden de organen uitgenomen en op ijs getransporteerd naar de ontvangers. Erasmus denkt dat middels machineperfusie ook stilstaande harten geschikt zijn. Het gaat om de zogenoemde DCDharten: harten die hebben stil gestaan, maar bruikbaar zijn voor transplantatie. Letterlijk betekent DCD Donation after Circulatory Death, donatie na circulatiestilstand.

Arts-onderzoeker Stefan Roest van de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC, pleit ervoor om ook deze DCD-harten te benutten. ‘Bij DCD is de bloedsomloop van de donor gestopt en was er al sprake van een medisch uitzichtloze situatie of een euthanasiewens. Een DCD-hart kan echter snel schade oplopen. Dertig minuten na het stoppen van de bloedsomloop is het hart van de overledene waarschijnlijk al niet meer bruikbaar voor donatie. Als een donor geschikt blijkt, staat er een OK-team klaar om het hart uit te nemen, na een ‘hands off ’ periode van vijf minuten na het overlijden. Het hart wordt na uitname aan de perfusiemachine verbonden, waardoor het weer gaat kloppen en beoordeeld kan worden, visueel en met bloedonderzoek.’

 


Geef een reactie