Medijnentekort vorig jaar verdubbeld!

Het tekort aan beschikbare medicijnen is vorig jaar verdubbeld in vergelijking met 2018. Dat meldt KNMP Farmanco. Het televisieprogramma Radar besteedde er maandag aandacht aan. Volgens KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010.

Waren er in 2018 nog 769 meldingen over medicijntekorten, vorig jaar verdubbelde dit aantal meldingen tot 1492. Apothekers en zorgverleners struikelen dagelijks over het niet beschikbaar zijn van bepaalde medicijnen.

Vaak gemeld werden crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten als medicijnen die tijdelijk niet beschikbaar waren. Vaak wordt dan een alternatief gezocht. Maar volgens de KNMP is tien procent van de patiënten afhankelijk van specifieke medicijnen waarvoor geen vervanging bestaat. Zij komen door de tekorten in serieuze problemen.

De tekorten worden veroorzaakt door problemen in de productie en het Nederlandse preferentiebeleid, bleek tijdens de uitzending van Radar. Het preferentiebeleid houdt in dat gezocht wordt naar het goedkoopste medicijn, en duurdere varianten afvallen. Goedkoper blijkt nogal eens onbetrouwbaardere qua productie, helaas, leert de praktijk. Waar in omringende landen duurdere medicijnen worden aangeschaft die bijna altijd leverbaar zijn, valt de productie voor Nederland met de goedkopere varianten nogal eens stil. 

Een ander vermoeden is dat de farmaceutische industrie de tekorten laat oplopen om de prijzen omhoog te jagen. De industrie maakt immers geen medicijnen omdat ze zo menslievend is, maar om liefst veel geld te verdienen. Zeker is, dat wanneer de productie in een stilgevallen fabriek weer op gang komt, Nederland achteraan in de rij staat voor levering. Dat komt omdat de prijzen in Nederland laag zijn en Nederland met zijn relatief weinig inwoners geen economisch aantrekkelijk afzetgebied is. We zijn met name afhankelijk van de nukken van producenten in China en India.

Het ministerie wil grote hangars op Schiphol volstouwen met voorraden medicijnen om toekomstige tekorten te kunnen opvangen. Veel meer als een plan is dat voorlopig nog niet. Het kost stapels geld en tijd. 

Uitzending Radar terugkijken? Klik dan hierop.
 

 

Reacties (2)

 • afbeelding van Jo Bindels
  Jo Bindels ( )

  dat vol stoppen in een hangar op Schiphol is een goed idee zal het vast door zenden aan de zoekers dan kunnen die weer geld verdienen wat een verhaal is toch aanleiding geven voor diefstal of heb ik het mis !!
  er zijn geen duidelijke afspraken iedereen wijs met de vinger naar een ander en de noodlijdende zijn de gebruikers maar daar zijn er toch te veel van die oudjes maar op ruimen kosten alleen maar geld dan liever vluchtelingen zo noemen deze mensen zich verkopen elders alles en komen naar beloofde land moet jij eens proberen een dag langer in de vreemde te blijven zit je zo op water en brood. het is een rotte wereld aan worden .

  jan 22, 2020
 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  Ik lees en hoor dat medicijnen in Nederland zo goedkoop zijn. Dan moet de tussenhandel er wel veel aan verdienen, want als ik in het buitenland dezelfde medicijnen koop als hier, betaal ik veel minder.

  jan 22, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.