default-header
HomeNieuwsMedicijnentekort vorig jaar verdubbeld!

Medicijnentekort vorig jaar verdubbeld!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 22 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Het tekort aan beschikbare medicijnen is vorig jaar verdubbeld in vergelijking met 2018. Dat meldt KNMP Farmanco. Het televisieprogramma Radar besteedde er maandag aandacht aan. Volgens KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010.

Waren er in 2018 nog 769 meldingen over medicijntekorten, vorig jaar verdubbelde dit aantal meldingen tot 1492. Apothekers en zorgverleners struikelen dagelijks over het niet beschikbaar zijn van bepaalde medicijnen.

Vaak gemeld werden crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten als medicijnen die tijdelijk niet beschikbaar waren. Vaak wordt dan een alternatief gezocht. Maar volgens de KNMP is tien procent van de patiënten afhankelijk van specifieke medicijnen waarvoor geen vervanging bestaat. Zij komen door de tekorten in serieuze problemen.

De tekorten worden veroorzaakt door problemen in de productie en het Nederlandse preferentiebeleid, bleek tijdens de uitzending van Radar. Het preferentiebeleid houdt in dat gezocht wordt naar het goedkoopste medicijn, en duurdere varianten afvallen. Goedkoper blijkt nogal eens onbetrouwbaardere qua productie, helaas, leert de praktijk. Waar in omringende landen duurdere medicijnen worden aangeschaft die bijna altijd leverbaar zijn, valt de productie voor Nederland met de goedkopere varianten nogal eens stil.

Een ander vermoeden is dat de farmaceutische industrie de tekorten laat oplopen om de prijzen omhoog te jagen. De industrie maakt immers geen medicijnen omdat ze zo menslievend is, maar om liefst veel geld te verdienen. Zeker is, dat wanneer de productie in een stilgevallen fabriek weer op gang komt, Nederland achteraan in de rij staat voor levering. Dat komt omdat de prijzen in Nederland laag zijn en Nederland met zijn relatief weinig inwoners geen economisch aantrekkelijk afzetgebied is. We zijn met name afhankelijk van de nukken van producenten in China en India.

Het ministerie wil grote hangars op Schiphol volstouwen met voorraden medicijnen om toekomstige tekorten te kunnen opvangen. Veel meer als een plan is dat voorlopig nog niet. Het kost stapels geld en tijd.

Uitzending Radar terugkijken? Klik dan hierop.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie