default-header
HomeNieuwsJongeren die roken beseffen niet dat ze verslaafd zijn

Jongeren die roken beseffen niet dat ze verslaafd zijn

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 2 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Per dag beginnen gemiddeld 75 jongeren met roken. Al na enkele dagen zijn ze verslaafd. Alleen: dat beseffen ze niet. Met als gevolg dat pogingen hen van het roken af te helpen, weinig of geen vat op hen hebben. Dat blijkt uit de nieuwe factsheet ‘Stoppen met roken interventies voor jongeren.’

Er zijn wel manieren bedacht om jongeren van het roken af te helpen. Maar die zijn niet goed onderzocht op de vraag of ze wel effect hebben. Jongeren blijken weinig belangstelling te hebben voor methodes, die bewezen effectief zijn. Ze zien zich niet als verslaafd.

Daar komt bij dat verslaving al binnen enkele dagen optreedt, ook al wordt die niet als zodanig herkend. Dat betekent dat het ook voor jongeren die net met roken zijn begonnen, al heel moeilijk is er weer mee te stoppen. Dan is het makkelijker om te denken dat je niet verslaafd bent.

Effectief

De nieuwe factsheet ‘Stoppen met roken interventies voor jongeren’ heeft de wetenschappelijke kennis over stoppen-met-roken interventies voor jongeren tot 20 jaar samengevat. De afgelopen jaren is van alles uitgeprobeerd om jongeren te laten stoppen met roken. Maar niet alle programma’s zijn op effectiviteit onderzocht, aldus de factsheet.

Het beste werkt het laten stoppen met roken via een groep jongeren, bijvoorbeeld op school. Andere manieren zijn niet goed onderzocht. Nicotinevervangers of medicijnen lijken weinig indruk te maken op de verslaafde jongeren.

Rookverbod op school

Met ingang van 1 januari heerst op alle scholen van de Wijnberg een rookverbod, dat ook geldt voor onderwijzend personeel. De Wijnberg zijn scholen voor bijzonder onderwijs, onderdeel van jeugdzorgorganisatie Mutsaers. Ook alle instellingen van Mutsaers zijn vanaf 1 januari volledig rookvrij. 
Dat betekent dat op geen enkel terrein van de Limburgse jeugdzorginstelling en daaraan gelieerde school nog mag worden gerookt, niet door cliënten en niet door personeel. Het nieuwe beleid, mensen aanspreken en zonodig ondersteunen, geldt voor alle zes locaties.
Mutsaers en De Wijnberg sluiten zich aan bij landelijke initiatieven om opgroeiende kinderen te beschermen tegen tabaksrook én tegen de verleiding om te gaan roken. Bestuurder Mathieu Goedhart realiseert zich dat het instellen van een rookverbod binnen de geestelijke gezondheidszorg “niet zomaar een dingetje” is, “maar het belang van het goede voorbeeld geven aan kinderen die aan ons zijn toevertrouwd, weegt vele malen zwaarder”, laat hij weten.

Daling

Volgens Trimbos daalt het percentage jongeren dat rookt de afgelopen jaren gelukkig wel. In 2013 stak 22,3% tussen 12 en 16 jaar van de jongeren een sigaret op, vier jaar later was dat aantal gedaald naar 16,1%.
Kijk hier voor meer informatie over Stoppen-met-roken interventies voor jongeren Factsheet.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie