default-header
HomeNieuwsHet gif dat suiker heet

Het gif dat suiker heet

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 18 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Je wordt er moe van, lusteloos en chagrijnig. Dat krijg je van te veel suiker eten. Onderzoek van de universiteit van Michigan bracht aan het licht dat suiker belangrijke stoffen in je hersenen uitput. Volgens het Algemeen Dagblad gaat het om stofjes als N-acetylaspartaat en kynurenine,  stoffen die te maken hebben met een gezond brein. 
Het is niet zo lastig om teveel suiker binnen te krijgen. De voedingsindustrie plempert zowat overal suiker in. En wel omdat mensen suiker lekker vinden en de voorkeur geven aan gerechten waarin suiker zit.
We hadden het net over  N-acetylaspartaat en kynurenine. Welnu. Als je daarvan te weinig in je hersenen hebt, en dat over langere tijd, neig je tot depressie, en ben je ongezonder dan mensen die suiker zoveel mogelijk uit de weg gaan, aldus de onderzoekers, die hun research publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Suiker maakt dat dat het niveau van N-acetylaspartaat en kynurenine eerst scherp omhoog gaat, en dan een vrije val maakt. Ook op 18 andere stofjes heeft suiker dat negatieve effect. Ons lichaam wapent zich tegen de overmaat aan suiker door flink wat insuline aan te maken. Dat zorgt ervoor dat de hoge piek vervolgens omslaat in een diepe dip. Deze zogenoemde metabolieten beïnvloeden onze slaap, ons geheugen en onze voedselinname negatief.
Volgens arts William Cortvriendt is het beter helemaal geen suiker te eten. In plaats daarvan zou je volgens hem gezonde vetten en veel groente kunnen eten, waarmee je ook nog eens goed afvalt. En maak je eten zelf klaar, neem daar de tijd voor; vermijd – als het even kan – kant en klaar of voorgekookt voedsel. Daar zit vaak veel suiker in (en andere kwalijke toevoegingen).

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie