suiker,

Het gif dat suiker heet

Je wordt er moe van, lusteloos en chagrijnig. Dat krijg je van te veel suiker eten. Onderzoek van de universiteit van Michigan bracht aan het licht dat suiker belangrijke stoffen in je hersenen uitput. Volgens het Algemeen Dagblad gaat het om stofjes als N-acetylaspartaat en kynurenine,  stoffen die te maken hebben met een gezond brein. 
 
Het is niet zo lastig om teveel suiker binnen te krijgen. De voedingsindustrie plempert zowat overal suiker in. En wel omdat mensen suiker lekker vinden en de voorkeur geven aan gerechten waarin suiker zit.
 
We hadden het net over  N-acetylaspartaat en kynurenine. Welnu. Als je daarvan te weinig in je hersenen hebt, en dat over langere tijd, neig je tot depressie, en ben je ongezonder dan mensen die suiker zoveel mogelijk uit de weg gaan, aldus de onderzoekers, die hun research publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
 
Suiker maakt dat dat het niveau van N-acetylaspartaat en kynurenine eerst scherp omhoog gaat, en dan een vrije val maakt. Ook op 18 andere stofjes heeft suiker dat negatieve effect. Ons lichaam wapent zich tegen de overmaat aan suiker door flink wat insuline aan te maken. Dat zorgt ervoor dat de hoge piek vervolgens omslaat in een diepe dip. Deze zogenoemde metabolieten beïnvloeden onze slaap, ons geheugen en onze voedselinname negatief. 
 
Volgens arts William Cortvriendt is het beter helemaal geen suiker te eten. In plaats daarvan zou je volgens hem gezonde vetten en veel groente kunnen eten, waarmee je ook nog eens goed afvalt. En maak je eten zelf klaar, neem daar de tijd voor; vermijd - als het even kan - kant en klaar of voorgekookt voedsel. Daar zit vaak veel suiker in (en andere kwalijke toevoegingen).

Reacties (6)

 • afbeelding van Daniel Schmidt
  Daniel Schmidt ( )

  Kunt u me zeggen -helaas stond dit niet in het artikel- wat er wél is dat niet ongezond is, maar wel zoet smaakt. Ik gebruik nu bruine suiker, maar dat zal wel net zo slecht zijn.

  B.v.b. dank voor uw reactie.

  M.vr.gr.
  Daniel Schmidt

  sep 18, 2019
 • afbeelding van Ellen Stinis
  Ellen Stinis ( )

  Ik gebruik soms Green Sweet Stevia. Dat zou zelfs gezond zijn. En de vanillevariant is niet bitter.

  sep 18, 2019
 • afbeelding van Kindly
  Kindly ( )

  Sweet stevia staat der discussie er zit Kaliumsorbaat in, dat kan
  onder andere astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen veroorzaken.

  sep 20, 2019
 • afbeelding van dennie_bos
  dennie_bos ( )

  Leuk artikel, misschien nog wel belangrijk om te vermelden dat het onderzoek is gedaan op fruitvliegjes en dat gemelde effecten waarschijnlijk ook van toepassing zijn op mensen

  sep 18, 2019
 • afbeelding van Jo Bindels
  Jo Bindels ( )

  wat zijn die Marokkanen dan voor volk als de ramadan voor bij is proppen ze zich vol met suikerwaren
  ook zelf in het land is veel zoet gebak het is normaal je moet alles met min gebruiken.

  sep 18, 2019
 • afbeelding van Kindly
  Kindly ( )

  Marokkanen vasten 1 hele maand, dus het lichaam is helemaal ontgift.
  En op het suikerfeest eten ze inderdaad veel suiker, maar dat doen ze niet heel het jaar door dus is het niet echt schadelijk voor het lichaam. Maar al met al suiker is en blijft slecht voor het lichaam.
  De hoge suikergehalten (sucrose) die je in je voeding vindt, kunnen je immuunsysteem verzwakken en het risico op een aantal aandoeningen verhogen.
  Dus eind conclusie is beter om geen suiker en zout niet meer dan 3,5 gram te nuttigen.
  Ook wil ik jullie attenderen op het Mediterraanse dieet dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkorenbrood, en olijfolie als primaire bron van vet heeft, een positieve invloed uitoefent op hart- en vaatziektes, kanker en diabetes.

  sep 20, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.