default-header
HomeNieuwsHart- en vaatziekten bij vrouwen straks te voorspellen

Hart- en vaatziekten bij vrouwen straks te voorspellen

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 23 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

De Universiteit  Maastricht (UM) zamelt geld in voor onderzoek, waarmee hart- en vaatziekten bij vrouwen straks te voorspellen zijn. Doel is dat over 25 jaar 25% minder vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten, maakte de UM vandaag bekend.

De Universiteit spreekt van revolutionair onderzoek, waarbij op basis van zwangerschap en moederkoek kan worden voorspeld of een vrouw wel of niet te maken krijgt met hart- en vaatziekten. Voor het onderzoek is € 75.000,- nodig. Daarvan is al bijna € 45.000,- opgehaald.

Queen of Hearts

Via het zogenoemde Het Queen of Hearts Fonds is de UM met een crowdfundingactie begonnen. Een crowdfundingactie is een inzamelingsactie waarbij mensen geld kunnen geven voor het onderzoek.
In Nederland overlijdt één op de vier vrouwen aan hart- en vaatziekten, en zwangerschapsvergiftiging verhoogt het risico op deze aandoeningen tot wel acht keer. Reden voor de Universiteit Maastricht om de crowdfundingactie Queen of Hearts in het leven te roepen.

Placenta

Als er een verband blijkt te zijn tussen beginnende slagaderverkalking in de placenta en zieke bloedvaten in de rest van het lichaam, dan kunnen vrouwen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekte snel en simpel worden opgespoord: met één blik door de microscoop. Zij kunnen dan leefstijladvies en medicijnen krijgen om hart- en vaatziekten te voorkomen. ”Laat vrouwen na de geboorte van hun kind nog lang gezond moeder zijn,” zegt Chahinda Ghossein-Doha, initiatiefneemster van het Queen of Hearts onderzoek.

Donatie

Het is nog steeds mogelijk te doneren aan het Queen of Hearts Fonds via www.umcrowd.nl. Dat kan met grote, maar ook kleine bedragen, zoals een ticket voor een tombola. Omdat er elke dag één vrouw sterft als gevolg van een verkeersongeval, negen vrouwen aan de gevolgen van borstkanker en 57 (!) vrouwen aan hart- en vaatziekten, bedraagt de prijs voor het tombolaticket het symbolische bedrag van €19,57.

Benefietavond

Ter gelegenheid van de internationale dag voor zwangerschapsvergiftiging, organiseert het Queen of Hearts Fonds een benefietavond op vrijdag 24 mei in AINSI Maastricht. Deze avond zal worden bijgewoond door 130 personen en bedrijven.

 Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie