default-header
HomeNieuwsDiëtistenbranche vergeven van sponsoring door de voedingsindustrie

Diëtistenbranche vergeven van sponsoring door de voedingsindustrie

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 23 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

De diëtistenbranche is vergeven van sponsoring door de voedingsindustrie. Hierdoor loopt de onafhankelijke advisering door diëtisten gevaar, blijkt uit onderzoek door voedselwaakhond Foodwatch. Hartpatiënten Nederland maakt zich hierover grote zorgen en vindt mét Foodwatch dat de sector haar banden met de voedingsindustrie moet verbreken.
“De branchevereniging van diëtisten (NVD) laat zich sponsoren door bedrijven als Unilever, Nestlé en Friesland Campina”, schrijft Foodwatch. “In plaats van te waarschuwen voor lobby van junkfoodproducenten, geeft de brancheorganisatie juist studiepunten aan diëtisten die suikerlobby-bijeenkomsten bezoeken; de omgekeerde wereld. De oud-voorzitter van NVD – momenteel erevoorzitter van de Europese diëtistenorganisatie EFAD – is tevens vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de suiker lobbyorganisatie KSV. “
Maandagavond schonk het consumentenprogramma Radar aandacht aan deze ongewenste belangenverstrengeling.

Imago

“Het voedingsadvies van een diëtist moet onmiskenbaar in het belang zijn van degene die het advies heeft gevraagd”, schrijft Foodwatch. “Als je ondertussen samenwerkt met de suikerindustrie en je laat sponsoren door pizza-, ijs- en mayonaisefabrikanten, dan heeft dat bewust of onbewust al snel invloed op het advies van diëtisten. Bedrijven stoppen er simpelweg niet zoveel geld in als het geen effect heeft. Dit moet je dus nooit willen als branche.”
Sponsoring door pizza-, ijs- en mayonaisefabrikanten
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) wordt gesponsord door fabrikanten van mayonaise, ijs en frisdrank (Unilever), Pizza (Nestlé/Wagner) en slagroom (Friesland Campina), aldus Foodwatch. Hierdoor kan bewust of onbewust het voedingsadvies van de diëtist beïnvloed worden.
“Maar ook bij het politieke lobbywerk van de branche ontstaan belangenconflicten. Zo is de diëtistenvereniging aangesloten bij de Alliantie Stop Kindermarketing terwijl haar sponsoren Unilever en Friesland Campina juist veelvuldig worden genoemd bij onderzoek rond kindermarketing en o.a. partners zijn rond de kindermarketing in sprookjespretpark de Efteling. De diëtistenvereniging heeft zelfs een ‘gesprekskaart’ van Coca-Cola via haar lijfblad naar alle aangesloten diëtisten gestuurd: hoe patiënten moeten omgaan met frisdrankconsumptie. Hiervoor is ondertussen excuses aangeboden na klachten van geschrokken diëtisten.”

Accreditatiepunten voor bezoek aan suikerlobbycongres

Voedingsbedrijven proberen diëtisten volgens Foodwatch ook voor hun karretje te spannen middels het organiseren van congressen. “Dergelijke congressen worden onder meer georganiseerd door het Kenniscentrum Suiker en Voeding, de lobbyclub van de Suiker Unie. Waar je zou mogen verwachten dat de diëtistenverenigingen hun leden waarschuwen voor dergelijke congressen van de industrie, worden diëtisten er juist naar toe gelokt. Bij deelname kregen ze ‘accreditatiepunten’, in het kader van verplichte bij- en nascholing.”

Stop de belangenverstrengeling

foodwatch roept de diëtisten op om niet meer recht te praten wat krom is maar daadwerkelijk dit kromme beleid recht te zetten. Hartpatienten Nederland is het daarmee volledig eens. Veel diëtisten hebben het hart op de goede plek en gaan integer te werk. Net als foodwatch roept ook Hartpatiënten Nederland juist hen op tegen dit beleid in verzet te komen en van binnenuit dit probleem aan te pakken. Stop de sponsoring van voedingsbedrijven, stop de accreditatiepunten voor lobbycongressen, stop de (schijn van) belangenverstrengeling, wees transparant, ook over nevenfuncties en baseer je op onafhankelijke bronnen.
Meer weten? Lees hier het volledige rapport.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie