default-header
HomeNieuwsAcute medische klachten

Acute medische klachten

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 8 april 2020, door Hartpatiënten Nederland

Vorige week stonden de media bol van berichten van oproepen van artsen om klachten zeker te blijven melden. Daar zijn wij het hartgrondig mee eens. Natuurlijk zijn wij dat, want u moet geen onnodig risico lopen op ernstigere medische problemen dan noodzakelijk.

Maar er spelen echter een aantal gebeurtenissen een rol, waardoor mensen massaal wegblijven uit ziekenhuizen en huisartspraktijken.
Op de eerste plaats worden veel reguliere afspraken afgebeld door de artsen. Puur uit veiligheidsoverwegingen en omdat wellicht andere zaken wellicht urgenter zijn. Uiteraard kunnen deze controle afspraken ook best wel even uitgesteld worden. En tijdens een telefoongesprek kunt u immers aangeven of de situatie veranderd is.
Ook zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden waardoor u wellicht niet de deur uit hoeft. Zelf kunt u tegenwoordig ook veel testen. Zoals uw bloeddruk, insuline (suiker), cholesterol (als u dat belangrijk vindt). Met sommige horloges kunt u zelfs een, weliswaar beperkt, ECG maken. Maar ook veel cardiologen kunnen u controleren via telemonitoring. Een ontwikkeling die al jaren toepasbaar is en waar wij al jaren op aandringen om die in te zetten in de praktijken.
Volgens de NVVC (Nederlandse Vereniging voor Cardiologie) blijkt dat de afgelopen weken het aantal patiënten dat met acute hartklachten en acute beroerteklachten bij de eerste harthulp of eerste hulp fors is gedaald. NVVC vindt dit verontrustend.
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat je niet lang moet blijven doorlopen met ernstige hartklachten. Want verwaarloosde en onvoldoende behandelde hartklachten kunnen leiden tot blijvende schade aan het hart. Ook een beroerte dient zo spoedig mogelijk behandeld te worden.
NVVC zegt dat het niet nodig is om terughoudend te zijn met een bezoek aan het ziekenhuis, in geval van acute hartklachten of beroerteklachten. De ziekenhuizen treffen zoveel mogelijk maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen.
Ik onderstreep hun advies: blijf niet met acute klachten doorlopen. Maar ik kan mij uw aarzeling heel goed voorstellen: afspraken worden geannuleerd, artsen bellen patiënten met de vraag of ze nog behandeling op een IC willen bij corona. Zeer confronterend. Dat blijkt ook uit een uitzending van Zembla.
Alle berichten, oproepen vanuit de artsen vinden wij wel heel goed. Er heerst nu immers de gedachte dat je alleen recht op zorg hebt als je corona hebt. Acute zorg moet natuurlijk onverminderd doorgaan. Heeft u klachten? Meld die bij uw huisarts of specialist. Bij hevige klachten: bel 112.
Voor als u zelf wilt gaan testen of meten, geven wij hierbij enkele suggesties. Ga in overleg met uw verzekeraar. De kans is groot dat u voor vergoeding in aanmerking komt.
Blijf gezond, Jan van Overveld

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie