default-header
HomeVideobelevingenZin in een leuk en bijzonder uitje? – Kuusj

Zin in een leuk en bijzonder uitje? – Kuusj

dinsdag 12 december 2023, door Hartpatiënten Nederland

Regelmatig besteden wij vanuit Hartpatiënten Nederland aandacht aan een gezonde leefstijl. Een belangrijke pijler voor gezonde leefstijl is voeding. Ook hierover kunt u veel lezen in HPNLmagazine en ook op www.hartpatienten.nl

Behalve dat wij er veel aandacht aan besteden, organiseren wij incidenteel zogenaamde ‘ledendagen’. Tijdens zo’n dag leggen wij met veel passie uit hoe mensen op eenvoudige wijze meer grip op hun gezondheid kunnen krijgen. Zo is er binnenkort een leuke kookworkshop. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Klik hier voor meer informatie. 

In het kader van gezonde voeding, hebben wij ruim een jaar geleden Kuusj in de schijnwerpers gezet. Dit deden wij omdat steeds vaker uit onderzoeken blijkt dat gezonde vetten goed zijn voor onze gezondheid. Maar welk soort vlees behoort tot gezonde voeding? Waar komt het vandaan? Hoe worden de dieren behandeld? Welke voeding krijgen ze? Worden ze met hormonen behandeld? Hoeveel ruimte hebben de beesten?

Bij het, in een prachtig stukje Zuid Limburg gelegen Kuusj, draait alles om het welzijn van de Kuusje, oftewel varkens op z’n Limburgs. Eigenaren en koppel Amy en Joshua hechten veel waarde aan een vrij en gelukkig leven voor hun dieren en doen er dan ook alles aan om ze dat te geven.

Volgens hun horen Kuusjes te leven in natuurlijke vrijheid. Naast het feit dat ze zo een gelukkig leven leiden ontstaat er vlees van zeer hoge kwaliteit. Inmiddels hebben ze de mogelijkheid om alles van ‘zaadje tot karbonaatje’ in eigen beheer te doen. Ze verwerken hun vlees in de eigen slagerij.

Naast het hoeden van hun varkens en de verwerking van het vlees, hebben Amy en Joshua nog een aantal bezigheden. Zo begeleiden ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en doen ze samen met hun alle dagelijkse werkzaamheden. In het seizoen worden sinds kort ook verschillende arrangementen op de hoederij georganiseerd.

Onlangs was ik, samen met een collega, te gast bij ‘Koake mit Kuusj’. Het was een onvergetelijke ervaring, het was een ware eyeopener. Gewoon door de kennismaking met de kuusjes, de zeugjes, de rondleiding, de uitleg etc. Het eten smaakte zoals het vele jaren geleden smaakte. Zowel het heerlijke varkensvlees als ook de eerlijke verse groente uit eigen moestuin. Het smaakte gewoon zoals eerlijk eten behoort te smaken. Tel daarbij de schitterende omgeving in het mooiste stukje van Limburg op en je dag kan niet meer stuk. In een woord: geweldig! Wij maakten er een filmpje.

Omdat wij u ook in de gelegenheid willen stellen om met mensen als Amy en Joshua en gelijksoortige initiatieven kennis te maken, zijn wij momenteel bezig met de voorbereidingen van een heel bijzondere reis naar Zuid Limburg en België. Behalve een Kuusj evenement hebben wij dan nog een aantal andere unieke excursies voor u in petto.

Kunt u niet wachten op onze georganiseerde reis of geeft u er de voorkeur aan om op eigen gelegenheid Kuusj te leren kennen? Dat kan natuurlijk ook. Op dit moment zijn er nog een enkele plekjes vrij bij een paar arrangementen. Komt u van ver en wilt u in de buurt overnachten? Er zijn genoeg leuke hotels in de regio.

Nieuwsgierig en zelf kennismaken met Kuusj? Boek dan snel, want er is veel belangstelling.

‘Koake mit Kuusj’: Klik hier voor meer informatie.

‘Kuusj Safari incl. proeverij’: Klik hier voor meer informatie.

Wilt u meer lezen over gezonde voeding en vet? We hebben een paar interesseante artikelen erover geschreven:

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/vet-is-het-nu-goed-of-slecht/

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/koolhydraten-lijken-schadelijker-voor-gezondheid-dan-vetten/

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/vet-en-cholesterol/