default-header
HomeNieuwsVanuit Scheveningen het Groene Hart ontdekken

Vanuit Scheveningen het Groene Hart ontdekken

Vakantie

donderdag 12 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Scheveningen is de ideale uitvalsbasis voor de verkenning van het Groene Hart. Overdag fietst u in het dunbevolkte veenweidegebied door polders en langs plassen of snuift u cultuur in steden als Rotterdam, Leiden, Gouda of Alphen a/d Rijn. In de avonduren geniet u weer van Scheveningen aan de zee. HartbrugReizen geeft uittips voor de heerlijk gevarieerde Randstad.

Rotterdam: van Piet Hein tot kabelbaan

Rotterdam wordt steeds populairder. Terecht, want wie houdt van een niet zo gepolijste stad vol spannende contrasten tussen eeuwenoude en hypermoderne bouw moet hier zijn. Verken traditioneel Delfshaven met het Zakkendragershuisje en standbeeld van Piet Hein, ga lunchen onder de magnifiek met vruchten en bloemen gedecoreerde koepel van de Markthal (‘de Sixtijnse Kapel van Rotterdam’) of bekijk een kubuswoning van binnen. Voor durfals: probeer de spiksplinternieuwe kabelbaan The Dreamline over de Maas (op Facebook). Vanuit de Rotterdamse haven kunt u ook een fijne bootexcursie naar Kinderdijk maken (http://bit.ly/2vITv9W)

Het Delft van Vermeer

Delft spreekt tot de verbeelding. Niet alleen vanwege de Oranjes die er begraven liggen in de Nieuwe Kerk of het Delftsblauw aardewerk van de Royal Delftfabrieken. In deze oer-Hollandse stad vol glas-in-lood speelde Johannes Vermeer uitbundig met wisselend licht. Wie de film Girl with a Pearl Earring (Meisje met de parel) ooit zag, wil zeker ook meer weten over de liefdesboodschappen die de fameuze kunstschilder in zijn werken verstopte. U hoort de pikante details in Huize Vermeer. Bonus: het huis heeft alle schilderijen van Vermeer als reproducties onder het dak.

Van schipperswachtlokaal naar heksenwaag

Gouda is meer dan het stadhuis en de kaaswaag op de Markt. Een wandelingetje langs de Goudse wateren brengt u langs molens zoals ’t Slot en de Roode Leeuw en de pittoreske Museumhaven. ’t IJsselhuis, het oude schipperswachtlokaal, is nu een fijn café-restaurant waar het heerlijk uitblazen is. Wat dacht u verder van een ommetje naar het nabije Schoonhoven? Van oudsher is dit stadje het domein van Neerlands meest vermaarde zilversmeden. In de 18e-eeuwse voormalige synagoge is, onder de naam Edelambachtshuys, Schoonhovens antieke zilverwerk te bewonderen. Ten noorden van Gouda is een stop bij Fort Wierickerschans leuk. Het vormt een monumentaal onderdeel van de Hollandse Waterlinie, strategisch gelegen op de splitsing van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke in Bodegraven. Hier poetst u snel uw kennis van de vaderlandse geschiedenis op. Wellicht bent u daarna moedig genoeg om zich te laten wegen in een heuse Heksenwaag? Gaat u dan nog even naar Oudewater. Bent u niet te licht bevonden, dan krijgt u gegarandeerd een certificaat mee. En anders…

Egypte in Leiden

Leiden is de stad van Rembrandt van Rijn. Van zijn geboortehuis nabij het Galgewater is helaas alleen een gedenksteen over, maar oh, oh, wat blijft deze stad toch uniek. Op 3 oktober wordt er nog altijd uitbundig de bevrijding van de Spanjaarden gevierd tijdens Leidens Ontzet. Een heuse heuvel met burcht tussen de Oude en de Nieuwe Rijn geeft een magnifiek uitzicht over de stad. De Hortus Botanicus aan het beroemde Rapenburg is een fijne oase met een bijzondere Japanse tuin. In het nabije Museum van Oudheden kunt u koffie drinken naast een echte Egyptische tempel!

Fietsen rond Zoetermeer

Heeft u wel iets met koeiengeur? Dan is een fietstocht rond Zoetermeer een goed plan. Met de Groene Circelroute (http://bit.ly/2tYA8rb) verbindt u heel eenvoudig 34 kilometer fietsknooppunten in de polder aan elkaar. U start en eindigt in het oude centrum van Zoetermeer en passeert Pijnacker en Nootdorp. Onderweg is het fijn halthouden bij Stadsboerderij De Balijhoeve, aan de rand van het Balijbos, bij diverse molens, het Westerpark, het heuvelachtige Buytenpark en kaas- en geitenboerderij ’t Geertje voorbij de Meerpolder. Het laatste deel van de route fietst u door een prachtig stuk recreatiegebied: het Noordelijke plassengebied.

Tussen de Romeinen in Alphen a/d Rijn

Sinds de komst van het museumpark Archeon is Alphen a/d Rijn meer dan alleen de plek van vogelpark Avifauna. Véél meer. U waant zich werkelijk in de prehistorie, de Romeinse tijd of in de middeleeuwen, daar zorgen de grandioze archeotolken (acteurs) wel voor. Zo babbelt u plots met jagers-verzamelaars, Romeinse soldaten of middeleeuwse houtbewerkers of smeden. De gebouwen, hutten en huizen hebben ook echt in ons land gestaan of staan er nog steeds. Niet voor niets vormde het Archeon al meerdere malen het decor van tv- en filmopnames!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie