default-header
HomeNieuwsMet gerust hart op reis met HartbrugReizen

Met gerust hart op reis met HartbrugReizen

Vakantie

woensdag 3 juli 2024, door Hartpatiënten Nederland

HartbrugReizen kent een grote groep reizigers die al jaren mee op vakantie gaan. Een van hen is Ton Goddijn (80) uit Waalre. Dit jaar staan er maar liefst vier van onze reizen in zijn agenda. Waarom bevalt de organisatie hem zo goed?

“Het bevalt zeker! Eerlijk gezegd kan ik niet vergelijken, omdat ik geen enkele ervaring met een andere reisorganisatie heb. Ik heb vroeger veel gekampeerd. Dan heb je best veel aan je hoofd: wat is de route, wat worden de stopplaatsen en is je kampeergerei op orde? Nu hoef ik nergens meer aan te denken. Bij HartbrugReizen is steevast alles goed georganiseerd en verzorgd. De reisleiding door Marly en de medische begeleiding zijn geweldig. Al met al lovend dus.”

Adriatische kust

Ton weet waarover hij spreekt. Hij is al negen keer met HartbrugReizen op vakantie gegaan. “Ja, zo deed ik al vele bestemmingen in Europa aan. De eerste keer kwam ik in Wenen, daar was ik nog nooit geweest. De tweede reis ging naar Cesenatico, nabij Ravenna aan de Adriatische kust. Naar Frankrijk en Spanje reisde ik ook.”
“Hoe ik bij HartbrugReizen terechtkwam? Mijn vrouw is tien jaar geleden overleden. Ik was al een tijdlang niet op reis geweest, toen twee zussen en een zwager me meevroegen. Met zijn vieren reizen vonden ze gezelliger. Ik wist dat ze al een paar keer met HartbrugReizen op busreis waren gegaan, maar zelf had ik nog nooit van de organisatie gehoord. Eén zus ging al jaren mee. De reis beviel me zo goed dat ook voor mij meer reizen volgden. Soms weer met familieleden, maar meestal alleen.”

Iedereen mag mee

“Hartpatiënt ben ik niet. Ik mankeer niets, gelukkig. Het is een misverstand dat alleen mensen met een hartaandoening, hun partners en familieleden met HartbrugReizen op pad kunnen. Iedereen kan mee. Er zijn meer mensen zoals ik, in goede gezondheid. Natuurlijk snap ik dat hartpatiënten geruster op vakantie gaan met medische begeleiding. Overigens heb ik er zelf ook een keer baat bij gehad. Toen ging ik in september mee op vakantie, maar had ik in juni mijn voet vrij heftig gekneusd. We wandelden tijdens de reis wel regelmatig en mijn voet begon pijn te doen. Medisch begeleidster Marja heeft toen mijn voet twee keer gezwachteld. Dat was erg prettig. Bij een willekeurig andere organisatie zou dat niet gebeurd zijn.”

Cultuur en natuur

“Wat ik de mooiste reis vond? Da’s lastig te zeggen. Elke reis was eigenlijk een hoogtepunt. Wenen vind ik erg mooi, maar Nice ook. En Barcelona natuurlijk, met zijn Sagrada Família-basiliek van Gaudí. De laatste stad deed ik vorig jaar aan op de reis naar Costa Brava. Ik houd van de afwisseling van cultuur en natuur. Zo ga ik in september naar Salzburgerland. Dan kom ik nogmaals in Wenen. Een week aan zee is niks voor mij.”

Lunch in dorp

“Ik reis weliswaar voornamelijk alleen maar er zijn altijd mensen met wie je een klik en goed contact hebt. Met wie je de dag doorbrengt, door de stad wandelt of aan tafel schuift. Niet altijd, dat hoeft ook niet. Daarbij zie je eigenlijk steeds bekenden op reis, mensen van eerdere reizen. Iedereen staat open voor contact, er zijn geen besloten groepjes.”

“Omdat we meestal op basis van halfpension reizen krijgen we tijd om lunchplekjes in een dorp of stad te zoeken. Nou ja, zoeken? We krijgen natuurlijk tips van de reisleiding mee. Zo deelt de groep zich vanzelf op en dat is praktisch want met dertig personen vorm je al snel een invasie in een restaurant. Gezamenlijk wordt ook wel eens wat geregeld. Dan kun je vrijwillig mee. Zo herinner ik me dat de buschauffeur iets in een dorp wist. Hij belde van tevoren of we inderdaad terecht konden. Het bleek een fijne plek.”

Herinneringen

“Ik fotografeer onderweg veel. Ik publiceer een groot deel van mijn foto’s op Facebook, in de groep HartbrugReizen Maatjes. Dat is een besloten groep waarvan je lid moet zijn om de berichten te kunnen zien. Tijdens de eerste reis zat ik naast een vrouw zonder fototoestel. Ze zou helemaal geen herinneringen hebben aan de reis, althans geen foto’s. Ik heb de foto’s in eerste instantie naar Marly gestuurd om ze te laten doorsturen, maar posten op Facebook is makkelijker en leuk. Een fotoboek maak ik niet. Da’s te veel werk. Het uitzoeken van foto’s is al een klus.” Ton heeft het ook te druk met reizen. “Ja, haha, volgende week zaterdag vertrek ik naar Toscane. Na Wenen in september volgen nog Kroatië en Albanië. In het laatste land ben ik nog nooit geweest. Ben er best benieuwd naar.”

Tekst: Mariëtte van Beek
Beeld: Ton Goddijn

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.


Geef een reactie