default-header
HomeNieuwsNatuurtochten: te land, ter zee en in de lucht

Natuurtochten: te land, ter zee en in de lucht

Vakantie

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hoe mooi de natuur ook is, uw beleving ervan kan verschillen. Het maakt uit of het zomer of winter is, maar ook hoe u het groen verovert. Met blote voeten of met schoenen, bij licht of bij donker, stevig aan land, schommelend op zee of zwevend door de lucht. Een mooie selectie van bijzondere tochten door de natuur!

Tenen tussen eetbaar wier

Met uw blote pootjes door het water op zoek naar zeewier, heel diverse wierplantjes oogsten én ze meteen proeven. Dat klinkt als een unieke ervaring en dat is het ook. De enkele keren dat natuurgids Guido deze excursie langs de waterlijn van de Oosterschelde organiseert, moet u zorgen dat u erbij bent. Natuurlijk leert u alles over Zeeuws wier, de culinaire en medicinale mogelijkheden ervan. Maar ook de verantwoorde omgang met zeewier komt aan bod.

Info: www.wildwier.nl

Picknicken met een ezel

Ezels koppig? Daar merkt u tijdens een ezelwandeling in de Betuwe niets van. Ze sjouwen heel vriendelijk met u mee zodat u voluit van het dier én het mooie landschap kunt genieten. De routes zijn korter of langer en eenvoudig te doen. U kunt een rondje Ravenswaaij, over de dijk langs de Lek, of naar het pittoreske stadje Buren lopen. Natuurlijk treft u genoeg aardige plekjes om neer te strijken voor een picknick. Info: www.ezelvakantie.nl

Met de huifkar op safari

Wild spotten op de Veluwe. Na de succesvolle film Wild, met André van Duin aan het woord, willen nog meer mensen dat dan voorheen. In het park kunt u zich op allerlei manieren verplaatsen, maar met een huifkar achter een jeep waant u zich in Afrika. Onderweg en vanaf de uitkijktorens is er een goede kans dat u een bizon voorbij ziet trekken. En de dieren van de Veluwse Big Five!

Info: www.beeksehoeve.nl, onder Safari trein

Zweven over de polders

De kop van Noord-Holland leent zich bij uitstek voor een ballonvaart. Waarom? Omdat u vanuit de luchtballon zowel over de Noordzee als het IJsselmeer uitkijkt. De kustlijn is een prachtig samenspel van bossen, duinen, polderlandschap en strand. Dijken zorgen ervoor dat het land niet onder water loopt. Schepen op zee verdwijnen met onbekende bestemming aan de horizon. Afhankelijk van de windrichting vertrekt u vanuit Alkmaar, Schagen, Venhuizen, Middenmeer of Purmerend. Info: www.nl-ballonvaart.nl

Sleetje rijden met poolhonden

Sledetochten met Siberische husky’s maken? Daarvoor hoeft u helemaal niet naar het koude noorden. Ook in het zuidelijke Limburg zoeft u met een roedel door de bossen. De sleeën lopen op wieltjes dus sneeuw hoeft er niet te liggen. De wolfachtige poolhonden zijn áltijd enthousiast om in beweging te komen. Info: www.lowlandpack.nl

Langs garnalen en zeehonden

Gaat u in Oudeschild op Texel aan boord van de kotter TX-10 ‘Emmie’, dan weet u zeker dat u garnalen voorgeschoteld krijgt. Een oude rot in het vak van de garnalenvisserij gooit op zee de netten uit, haalt ze weer binnen en geeft tekst en uitleg over wat er zoal naar binnen krioelt. De garnalen worden direct aan boord gekookt en gepeld…door u! Met een beetje geluk komt u ook zeehonden tegen.

Info: https://garnalenvissenoptexel.nl

Vleermuizen speuren

Op het landgoed Elswout in de Kennemerduinen stikt het van de vleermuizen. Regelmatig neemt een gids bezoekers mee op speurtocht naar deze luchtacrobaten. Na zonsondergang komt er wel een speciale vleermuisdetector aan te pas om de rosse vleermuis, de dwergvleermuis, de watervleermuis en de laatvlieger te vinden. Heel leuk met (klein)kinderen! Info: www.np-zuidkennemerland.nl, onder Doen, Activiteitenkalender.

Fluisteren in de jungle van de Biesbosch

Er zijn plekken in Nationaal Park de Brabantse Biesbosch waar niet iedereen zomaar komt. De jungleachtige natuur is hier nog echt heer en meester. Wilt u toch deze ondoordringbare stukken van het gebied beleven, dan zijn de fluisterboten ‘Whisper’ en ‘Silence’ een vondst. Door de geringe diepgang varen de boten zelfs door de sloot Beneden Petrus, de smalste kreek van de Biesbosch, waar grote rondvaartboten niet kunnen en mogen komen. Omdat de boten elektrisch worden aangedreven, is en blijft het tijdens het varen fluisterstil. Een verademing! Info: www.fluistertours.nl

Friese waterbeestjes vangen

In Ooststellingwerf kunt u het kind in u weer even naar boven laten komen. Op 23 juni 2018 organiseert aquatisch ecoloog John Melis er een wandeling naar diverse waterplekken en vertelt wat er zoal leeft in de ‘doodgewone’ sloot. Droge kleren moeten wel mee want u gaat ook zelf het water in! U krijgt waadpakken aan en schepnetten om diertjes en vissen te vangen én ze te determineren.

Info: www.ivn.ooststellingwerf.nl, onder Activiteiten.

Voor meer artikelen klik hier

 


Geef een reactie