default-header
HomeNieuwsNaar de bollen, die prachtige bollen

Naar de bollen, die prachtige bollen

Vakantie

donderdag 12 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

‘Naar de bollen, die prachtige bollen…’. Een oud liedje dat nog altijd beklijft, want de kleurige Bollenstreek is onverminderd populair. Anders dan vroeger zijn er tegenwoordig wel duizend-en-één manieren om van haar bloemenpracht te genieten. Op de Solex, vanuit een helikopter, een tuktuk of een heuse oldtimer. Keukenhof is internationaal vermaard, maar een rondleiding op een bollenbedrijf zeker zo interessant. Of een expositie van bollenschilderijen of corsomozaïeken. HartbrugReizen zet de leukste doedingen tussen de bollenvelden op een rij.

Velden koekeloeren

Kleurvlakken met een hoog oh- en ah-gehalte. Dat zijn de bollenvelden in volle bloei. Van maart tot en met mei volgt het ene veld het andere op. Hoe weet u waar u precies de velden met bloeiende hyacinten, narcissen en tulpen kunt vinden? U krijgt een goede indruk via de Bloemenradar (www.bloemenradar.nl). Bewoners en bezoekers van de streek plaatsen daarop foto’s van de velden die in bloei staan en die worden via een kaartje zichtbaar. Bent u een treinreiziger? De fraaiste treinrit in het hoogseizoen is die tussen Heemstede-Aerdenhout naar Leiden. Langs de Leidse Trekvaart schieten de bloemen van de bollendorpen Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Voorhout aan u voorbij. Een tikje prijziger, maar wel een onvergetelijke ervaring is een helikoptervlucht over de fleurige lappendeken (www.helivliegen.nl/beleef-de-bollenstreek-lisse-noordwijk-en-noordwijkerhout).

Beweegt u liever zelf tussen de velden? Dan zijn de speciale Bollenstreekroutes voor fiets en benenwagen voor u. Korte of lange tochten, u vindt ze bij de lokale VVV’s of online (www.bollenstreek.nl, onder Zien & Doen). Een uitstapje op een Solex, zelfstandig of in een groep met routeleider is ook mogelijk (www.havefunevents.nl). Nog makkelijker is een rit per tuktuk (www.tuktukbollenstreek.nl) of oldtimer (www.josietours.com) met chauffeur! Terwijl u gezellig rondtuft, vermengt de ouderwetse motorlucht zich met bloemengeur.

Van landgoed tot kasteel

Het landgoed Keukenhof (www.keukenhof.nl) is een van de grootste toeristenmagneten van Nederland. Wie wat drukte geen bezwaar vindt, kan tot en met 13 mei 2018 genieten van dit wereldberoemde lentepark. Elk jaar gaan hier maar liefst 7 miljoen bollen de grond in! Leuk is dat u er bloemenrassen vindt die niet zomaar in de velden buiten staan, omdat ze te nieuw of te kostbaar zijn. Van andere orde, maar een stuk rustiger, is het Slot Teylingen (www.kasteelteylingen.nl), vermoedelijk het stamslot van de adellijke familie Van Teylingen, nabij Sassenheim. Het is nu een indrukwekkende ruïne, fotogeniek gelegen aan de rand van de bollenvelden.

Op de koffie bij een bollenboer

Zonder bollenboeren zijn al die explosies van geuren en kleuren onmogelijk, dus hun kant van het verhaal horen is zeker eens interessant. Bij bollenkwekerij De Tulperij (www.detulperij.nl) in Voorhout is dat tot 13 mei 2018 mogelijk. Samen met bloembollenkweker Daan Jansze gaat u het land op en leert u alles over de groei van bol tot bloem, de kwekerij als bedrijf en de export van bloemen. Op het terras van De Tulperij is het nagenieten van het schitterende uitzicht, uiteraard met koffie en wat lekkers.

Kwekerij en Theeschenkerij Noordwijk Buiten (www.noordwijkbuiten.nl) aan de rand van Noordwijk is geen bollenbedrijf, maar ook een sfeervolle halte op uw tocht door de velden.

Corso’s en mozaïeken

Op zaterdag 21 april rijdt alweer het 71ste Bloemencorso door de Bollenstreek, met dit jaar het thema ‘Cultuur‘ (www.bloemencorso-bollenstreek.nl). Het corso vertrekt om 9.30 uur vanaf de Wilhelminaboulevard in Noordwijk naar Haarlem. Het bloemencorso is traditioneel een geweldige, kleurrijke bloemenoptocht en bestaat uit zo’n twintig rijk met bloemen versierde praalwagens en meer dan dertig prachtige luxe wagens. Natuurlijk klinken ook de gezellige klanken van veel verschillende muziekkorpsen en is het feest in elke gemeente die het corso passeert. Op zaterdag 21 en zondag 22 april staat bovendien ‘De Mooiste File’ op de Noordwijkse boulevard: versierde personenauto’s en een drietal praalwagens.

Geen tijd of zin om naar het drukke corso te gaan? Dan zijn de vele activiteiten voorafgaand aan de bloemenparade een aardig alternatief. Zoals het kindercorso op zaterdag 14 april in Lisse, of het enorme Eschermozaïek (www.lissedeoudeduinen.lions.nl/reuze-mozaïek) op ‘t Vierkant in hetzelfde dorp. Vrijwilligers steken er meer dan 200.000 hyacintenkelkjes op het bord. Een gigantisch karwei, maar voor het goede doel: de aanschaf van duofietsen voor mensen met een visuele beperking. De opbouwdagen in Sassenheim, de drie dagen voorafgaand aan het corso, zijn ook zo’n arbeidsintensieve happening. De corsowagens worden voor het publiek met bolbloemen bedekt. Op vrijdag 20 april is het verlichte Bloemencorso in Noordwijkerhout te bewonderen.

Bloembollen in de kunst

Bent u inmiddels bevangen van de schoonheid van de Bollenstreek? Dan snapt u vast de fascinatie van Anton L. Koster (1859-1937), Nederlands bekendste schilder van bloembollenvelden. Koster legde de Hollandse velden op eigen wijze vast: een beetje impressionistisch, een beetje Haagse School. Met altijd aandacht voor de typische kenmerken van de Bollenstreek: de vaarten, de heggen van elzen en beuken, de schafthuisjes, de rietschelven en de arbeiders op het land. Tot 29 april vindt u zijn werk op de expositie ‘Naar de bollen’ in Museum De Zwarte Tulp (www.museumdezwartetulp.nl) in Lisse. Naast dertig olieverfschilderijen zijn er ook bijzondere zwart-wit pentekeningen van bolgewassen, aquarellen en pastels te zien. Verder is het oppassen: de catalogus met Kosters tentoongestelde werk is een bijna onweerstaanbaar souvenir.

TIP: raadpleeg de genoemde websites voor exacte openingstijden en opgave voor excursies!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie