default-header
HomeNieuwsMet 50 een gezond hart = minder kans op dementie

Met 50 een gezond hart = minder kans op dementie

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 16 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hoe beter je hart en vaten er rond je vijftigste aan toe zijn, des te kleiner is de kans op dementie op latere leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek door onder meer Séverine Sabia, waarover het blad Medisch Contact schrijft. Sabia en anderen onderzochten bijna 8000 mensen, die vanaf hun 50ste gevolgd werden over een periode van gemiddeld bijna 25 jaar.

De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen: slechte, gemiddelde en goede cardiovasculaire gezondheid. Daarbij werd onder meer gekeken naar roken, dieet, lichaamsactiviteit, BMI, nuchter glucose, cholesterolwaarde en bloeddruk.

Van de onderzochte groep werden 347 mensen dement. De meesten van hen bleken al rond hun 50ste een slechte cardiovasculaire gezondheid te hebben. De kans op dementie bleek af te nemen naarmate de cardiovasculaire gezondheid beter was. Dat staat zelfs los van de vraag of je daadwerkelijk hart- en vaatziekten ontwikkelt.

Eerdere studies vonden niet direct een verband tussen hart en dementie. Maar volgens de onderzoekers komt dat omdat mensen tot nog toe over een te korte periode zijn gevolgd.

Voor meer artikelen klik hier