default-header
HomeNieuwsZiekenhuizen bundelen krachten voor beste zorg voor vaatpatiënten

Ziekenhuizen bundelen krachten voor beste zorg voor vaatpatiënten

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 26 april 2024, door Hartpatiënten Nederland

Om de kwaliteit van zorg voor vaatpatiënten in de regio verder te verbeteren, gaan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) nu ook samenwerken met het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG). Door de samenwerking in het Universitair Vaatcentrum (UVC) West wordt de kennis en kunde van de drie ziekenhuizen op het gebied van vaatchirurgie beter benut.

In HMC Antoniushove tekenden Martin Schalij (LUMC), Ingrid Wolf (HMC) en Carina Hilders (RdGG) woensdag een intentieverklaring over de voorgenomen samenwerking. Het streven is om dit jaar een definitieve samenwerkingsovereenkomst te sluiten.

Integraal Zorgakkoord

LUMC en HMC werken sinds 2020 al samen in het Universitair Vaatcentrum (UVC) Leiden | Den Haag. Zij behandelen op beide locaties hoogcomplexe zorg, zoals een behandeling of operatie aan de halsslagader of aorta. Ook de onderwijstaken en wetenschappelijke onderzoeken worden gezamenlijk opgepakt.

Reinier de Graaf Gasthuis uit Delft sluit zich nu bij het UVC aan onder de noemer van UVC West. De regionale samenwerking in het vaatchirurgische netwerk past goed bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarbij ziekenhuizen hebben afgesproken om de krachten te bundelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Vaatchirurg Abbey Schepers van het LUMC: “Door de samenwerking binnen het UVC zijn wij in staat om aan de groeiende zorgvraag te voldoen en tegemoet te komen aan de verwachtingen die het IZA met zich meebrengt. Door de solide basis berustend op vertrouwen, is het ook een goede basis voor verdere samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio op het gebied van vaatzorg.”

De samenwerking betekent dat de specialisten van de drie ziekenhuizen werken volgens een gezamenlijke visie op vaatchirurgie. In de praktijk kunnen medisch specialisten daardoor makkelijker overleggen, of dat patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben en indien nodig, makkelijker naar elkaar worden doorverwezen. De vaatchirurgen van het UVC werken vanaf drie locaties in Den Haag, Leiden en Delft. Om de beste zorg te bieden en de meeste patiënten te kunnen helpen, kan het voorkomen dat patiënten op de ene locatie hun zorg starten en op een andere locatie worden geopereerd. In dat geval gaat de behandelend arts als vertrouwd gezicht met de patiënt mee. RdGG–vaatchirurg Wolter Hoffmann: “We stemmen de zorg goed af op de wensen en behoeften van de patiënt. De patiënt staat centraal en de patiënt houdt dus altijd de regie”.

Vaatchirurgisch netwerk

“Al voor het IZA werken HMC en LUMC goed samen om vaatpatiënten samen de beste zorg te bieden,” vertelt vaatchirurg Daniël Eefting van HMC. “Door het delen van kennis en ervaring kunnen we meer patiënten behandelen en de zorg voor vaatpatiënten verbeteren. We zien de uitbreiding van deze samenwerking niet als een einddoel, maar als een mooie start om ook andere zorginstellingen in de regio bij ons aan te sluiten zodat een vaatchirurgisch netwerk in de regio ontstaat waar we onze patiënten het beste kunnen helpen.”

Bron: www.lumc.nl


Geef een reactie