default-header
HomeNieuwsHartoperaties Catharina Ziekenhuis live te volgen

Hartoperaties Catharina Ziekenhuis live te volgen

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 30 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Al eens een hartoperatie van dichtbij gevolgd? Nee? Dan grijp op woensdag 6 november je kans: je kunt dan meekijken over de schouders van hartchirurgen tijdens twee operaties in het Catharinaziekenhuis! In beide operaties wordt een hartklep vervangen.
Je kunt de operaties volgen via de social mediakanalen van het ziekenhuis. Ook het ED en AD bieden de mogelijkheid de operaties via hun site te volgen. Sterker nog:

App de Expert

Onder de naam ‘App de Expert’ kunnen kijkers tijdens beide operaties via WhatsApp en Facebook direct vragen stellen. Vragen kunnen op de dag van de operatie worden gestuurd naar het mobiele nummer: 06-17 50 81 00. Via App de Expert kan het ziekenhuis op een laagdrempelige manier, inhoudelijke vragen van geïnteresseerden beantwoorden en angsten van patiënten voor operaties wegnemen. Op eerdere live operaties kreeg het ziekenhuis veel positieve reacties. Veel patiënten vinden het fijn om te zien wat hen te wachten staat voor een operatie.

Openhartoperatie en TAVI

In beide live operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier”, aldus Lam. “Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”

Zonder narcose

De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis”, legt Brueren uit.

Hartweek Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een nationaal én internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum. Van maandag 4 tot en met donderdag 7 november vindt voor de 13e keer de Hartweek plaats. Tijdens de week komen ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land naar het Catharina Ziekenhuis.

Hartweek

De Hartweek is een week waarin ze zich laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het doel is om kennis en ervaringen te delen, elkaar te informeren en te inspireren en mét en van elkaar te leren. Tijdens de operatie is op het podium in de zaal de LifTec Group uit Eindhoven aanwezig met een ‘kloppend’ varkenshart. Specialisten in de zaal laten aan de hand van dat model zien waar de cardioloog of de hartchirurg op dat moment in de operatiekamer mee bezig is. Samen met de LifeTec Group doet het Catharina Ziekenhuis veel onderzoek naar onder meer nieuwe behandelvormen voor hartpatiënten.

Voor meer artikelen klik hier