default-header
HomeNieuwsGrote belangstelling voor webinar over doodsangst

Grote belangstelling voor webinar over doodsangst

Webinar

woensdag 29 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Op woensdag 11 januari konden mensen via een webinar van Hartpatiënten Nederland vragen stellen aan de Maastrichtse hartchirurg Ehsan Natour. Honderden mensen maakten van deze gelegenheid gebruik. De belangstelling was overweldigend. Mensen stelden vooral veel vragen die vaak niet gesteld kunnen worden aan de dokter. Omdat er geen tijd of te weinig aandacht voor is.

Nu kon dat dus wel. “Het onderwerp sprak veel mensen aan”, licht Marly van Overveld van Hartpatiënten Nederland toe. Want waar ging het over? Natour heeft er al vaker op gewezen, dat veel hartpatiënten doodsangsten uitstaan als ze de operatiekamer ingaan. Ze zijn in shock, proberen soms snel nog een afspraakje met God te maken. Natour vindt dat er te weinig aandacht is voor de emoties van hartpatiënten voor en na de operatie. Hij schreef er zelfs een boek over – “Als het leven stilstaat”.

Natour beantwoordde tijdens het webinar veel vragen van mensen die juist dit gevoel aansneden. De angst. De onzekerheid. De vragen over hoe verder.

Slapeloze nachten

 Eigenlijk spoken al die vragen rond in hun hoofd op het moment dat mensen een afspraak hebben met de hartchirurg, voorafgaand aan hun operatie. Dat leidt tot slapeloze nachten. “Als je bij de hartchirurg zit die je uitlegt wat je te wachten staat en je bent niet voorbereid, dan begrijp je niet veel van wat die arts zegt”, aldus Natour. “Je bent in shock. Eenmaal thuis kun je niet meer navertellen was er gebeurd is.”

Het webinar bleek een doorslaand succes, aldus Marly. “Mensen hadden behoefte aan het uitwisselen van ervaringen. Ze konden vooraf al vragen stellen, bijvoorbeeld via de chat of per mail. Ook over hun persoonlijke situatie. Dat sprak mensen aan. Tijdens het webinar was er onderling veel herkenning. Het menselijke aspect van een hartoperatie wordt veel te weinig belicht. Mensen hadden het dan met name over hun angsten, en over de vaak slechte nazorg.”

Vakantie

“Er waren overigens ook veel medische vragen”, gaat Marly verder. “Bijvoorbeeld over aneurysma’s. Er werden vragen gesteld als: gebeurt zo’n operatie altijd door een hartchirurg? En hoe zit het met het herstel na zo’n operatie? Mensen vinden soms ook dat ze lang op een operatie moeten wachten. Zo vertelde iemand: “Ik leef in angst, maar word niet geopereerd”. Iemand vroeg of hij wel mag vliegen met een aneurysma. Waarop iemand anders die al eens werd geopereerd aan een aneurysma zei: Ga gewoon! Maak die vakantie! Natour zei daarop dat de kwaliteit van leven belangrijker is dan de kwantiteit ervan. Wat je dan zag, is dat mensen elkaar stimuleren en met elkaar mee leven.”

Fit de operatie in

“Wat ook aan de orde kwam was de niet onbelangrijke vraag of je sneller herstelt als je een operatie fit ingaat. Ja dus. Vandaar dat het goed is om voor een operatie iets aan je conditie te doen.” Mensen kunnen zich ook niet altijd goed voorbereiden op wat hen te wachten staat na een hartoperatie. “Ze willen na hun operatie terug naar hun oude ik, maar dat kan vaak niet meer”, legt Marly uit.

15 minuten

Een van de zaken waar artsen mee geconfronteerd worden, is dat ze maar tien tot vijftien minuten tijd hebben voor een patiëntengesprek . Vaak leggen ze dan ‘technisch’ uit hoe het verder gaat tijdens de operatie, en dan is de tijd om. “Natour vindt een consult van vijftien minuten te kort”, zegt Marly. “Wat hij doet is de eerste vijf minuten een technisch verhaal houden, en vervolgens geeft hij de patiënt de ruimte om te vertellen wat er door haar of hem heen gaat.” En dat geeft mensen toch een beter gevoel. “Ik ben blij dat wij in ons ziekenhuis 30 minuten tijd voor een patiënt hebben”, vult Ehsan aan.

Mensen hadden ook lof voor Natour. “Acht jaar geleden ben ik door hem geopereerd”, vertelde iemand. “Een fantastische arts en mens! Heeft ons geweldig bijgestaan.” Zijn boek is “een absolute aanrader!”.

Meedoen?

Hartpatiënten Nederland houdt met de regelmaat van de klok webinars. De belangstelling groeit per aflevering, evenals het aantal deelnemers, zegt Marly. “We hebben binnenkort webinars met enkele interessante sprekers, zoals de Maastrichtse hartchirurg Peyman Sardari Nia en vaatchirurg Kak Khee Yeung, een specialiste op haar gebied. We slaan nog verder onze vleugels uit, zijn voornemens een podcast te maken. We merken dat de webinars voor iedereen geschikt zijn, jong en oud, man of vrouw. We plannen altijd een tijdstip waarop iedereen kan kijken, in de avonduren. Voor donateurs is de deelname gratis. Voor andere deelnemers is de eerste keer gratis, daarna vragen we een kleine bijdrage.”

Tevreden

Ehsan Natour zelf kijkt met een tevreden gevoel terug op het ook in zijn ogen succesvolle webinar. “Mensen voelden zich geraakt”, zei hij terugkijkend. “Het is belangrijk je kwetsbaar op te stellen. Omdat mensen zich daar veilig genoeg voor voelden, gaf hen dat het gevoel deel uit te maken van het webinar. Ze voelden zich er thuis.”

Uitzending gemist?

 Het webinar met hartchirurg Ehsan Natour gemist? Klik dan hier.

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie