HartbrugReizen

HartbrugReizen biedt georganiseerde reizen door heel Europa aan, voor mensen die zich graag veilig voelen door de permanente aanwezigheid van begeleiding die op de achtergrond meereist.

Plotseling een steuntje in de rug nodig, voelt u zich niet lekker, behoefte aan een luisterend oor of aan een arm om uw schouder? Dan is HartbrugReizen uw ideale reisorganisatie. Zorgeloos samen op pad, en écht niet alleen voor hartpatiënten!

​HartbrugReizen is sinds 1987 actief in de reiswereld. Het initiatief werd genomen door Hartpatiënten Nederland: de grootste, oudste en bekendste belangenorganisatie voor hartpatiënten in Nederland. Natuurlijk hebt u garantie op uw geboekte reis via het SGR en het calamiteitenfonds.

Voor HartbrugReizen is duurzaamheid belangrijk en wij houden zoveel als mogelijk rekening met het milieu. Dit is in ieders belang; niet alleen voor onze generaties, maar ook voor de generaties na ons.

Wij dragen hier dan ook graag een steentje aan bij. Onze begeleide busreizen worden gedaan met één van de minst milieubelastende vervoermiddelen. De touringcars hebben een hoge bezettingsgraad waardoor reizigers in een bus minder CO2 uitstoten. Ook tijdens excursieprogramma’s maken wij gebruik van duurzame vervoersmiddelen.

We hebben er alle vertrouwen in dat u enthousiast bent over ons reisaanbod.

HartbrugReizen

Al 35 jaar zorgeloos en met vertrouwen op vakantie door heel Europa!

HartbrugReizen is dé reisorganisatie zonder winstoogmerk van Hartpatiënten Nederland, Nederlands oudste en grootste belangenorganisatie. We bieden mensen met hart- en vaatziekten de kans om zorgeloos van hun vakantie te genieten.

Vertrouwen

Wij gunnen u, net als ieder ander, om met een gerust Hart en vol

levenslust op reis te gaan. Tijdens de trip zult u ontdekken dat u meer kunt dan u denkt! U krijgt weer vertrouwen in uw hart en daardoor meer grip op uw leven.

“Je staat er niet alleen voor als je iets overkomt. Dat geeft mij én de kinderen een gerust en veilig gevoel”. Erna Verdurmen, Maastricht

Waarom kiest u voor HartbrugReizen?
 • Al 35 jaar betrouwbare reizen
 • U komt in een warm bad terecht
 • U bent nooit alleen
 • U ontmoet lotgenoten
 • Altijd een steuntje in de rug
 • Een arm om uw schouder
 • Een verpleegkundige die er altijd voor u is
 • Prachtige comfortabele bestemmingen
 • Met een gerust hart op reis
 • Gevarieerde excursieprogramma’s
 • En natuurlijk aangesloten bij SGR, VvKR en het Calamiteitenfonds
Krijgt u nu al zin in zo’n vakantie?
Dat kunnen we ons voorstellen! Kijk daarom snel verder. Ervaar HartbrugReizen en boek meteen een van onze prachtige reizen op www.hartbrugreizen.nl. Hier vindt u ook alle actuele reizen, persoonlijke verhalen en prettige ervaringen van onze reizigers. Of bel 085 – 081 10 09.

Let op: vol is vol!

Wilt u al een beetje proeven aan onze reizen? Bekijk dan hier de website van HartbrugReizen.

Veel leesplezier, en hopelijk tot ziens in de bus!

Unieke kookworkshop met Donna & healthy chef Iris

Iris (Greentwist) is healthy chef, kookdocent en holistische gezondheidscoach. Donna is bij donateurs van Hartpatiënten Nederland o.a. bekend door haar kookvideo’s. Beiden delen dezelfde passies: liefde voor koken en eten, én mensen te leren over gezondheid. Met als doel: anderen optimale gezondheid laten ervaren.

Meer weten over gezond eten bereiden en een goede leefstijl nastreven? Doe dan mee. Reageer snel: het aantal deelnemers is zeer beperkt. Bel: 085 081 1000

Unieke kookworkshop met Donna & healthy chef Iris

Iris (Greentwist) is healthy chef, kookdocent en holistische gezondheidscoach. Donna is bij donateurs van Hartpatiënten Nederland o.a. bekend door haar kookvideo’s. Beiden delen dezelfde passies: liefde voor koken en eten, én mensen te leren over gezondheid. Met als doel: anderen optimale gezondheid laten ervaren.

Wij bieden u de kans om een heerlijke, en vooral gezonde, maaltijd te bereiden. Voor alles wordt gezorgd: wij nemen alle verse ingrediënten mee die we samen met u gaan bereiden. Ook wordt u bijgepraat over alles wat met gezond eten en leven te maken heeft.

Tijdens deze gezamenlijke kook- en eetworkshop kunt u Donna en Iris alles vragen wat u altijd al had willen weten over voeding en leefstijl.

Uiteraard is dit meer dan alleen gezond koken en eten. Het is een gezellig dagje uit en je wordt er slimmer van! Je gaat naar huis met een goed gevulde maag, een voldaan gevoel en, wie weet, nieuwe vriendschappen.

Meer weten over gezond eten bereiden en een goede leefstijl nastreven? Doe dan mee. Reageer snel: het aantal deelnemers is zeer beperkt. Bel: 085 081 1000

Wat zijn hartklepproblemen eigenlijk?

Zolang alles goed gaat met je hart, sta je er niet bij stil. Maar problemen beginnen vaak bij de vier hartkleppen. In dit artikel legt de Maastrichtse cardio thoracaal chirurg Peyman Sardari Nia uit waar we allemaal mee geconfronteerd kunnen worden, als het mis gaat.

“Het hart telt vier kleppen: twee inlaat- en twee uitlaatkleppen. Het gaat dus om twee afzonderlijke pompen in één behuizing: het hart. Elke pomp heeft een boezem en een kamer. De kamer heeft een inlaatklep en een uitlaatklep. Links heb je de mitralis inlaat en de aorta uitlaat. Rechts de tricuspidalisklep (inlaat) en pulmonadisklep (uitlaat). Bij elke hartslag openen en sluiten de drie flapjes (slippen of cuspides) van de aortaklep zich. Heeft deze klep een aandoening dan kan de klep vernauwd zijn (aortaklepstenose), of lekken (aortaklepinsufficiëntie). De linker pomp verzorgt het hele lichaam van bloed, de rechter de longen. De linkerkant van het hart is sterker dan de rechterkant, de druk is er hoger. Met als consequentie dat de kleppen aan linker kant sneller verslijten. Problemen rechts zijn vaak een gevolg van problemen links, als die zich doorzetten.”

Wat kun je vertellen over soorten klepproblemen?

“Er zijn verschillende soorten kleplijden. Op de eerste plaats vernauwing (stenose). Kleppen zijn heel dun, bijna doorzichtige vliezen. Dun, want ze moeten geen weerstand bieden aan de doorstroming van het bloed, die soepel moet gaan. Bij klepstenose zijn de dunne bladen verdikt en verkalkt, groeien naar elkaar zodat de opening kleiner wordt. Meestal zie je dat gebeuren in de aortaklep. De tweede oorzaak is lekkage (insufficiëntie), waarbij de flappen niet goed meer aansluiten, en daardoor kan het bloed niet meer één kant op stromen. Een deel ervan stroomt terug. Dat wordt vooral veroorzaakt door verslijting waarbij kleppen beschadigd raken, zodat ze niet meer goed kunnen functioneren. Bij een lekkage wordt het hart groter om alsnog het bloed te kunnen rondpompen, het hart past zich dus aan.”

Wanneer merk je er iets van?

“Het gaat hier om een progressief proces, dat jaren duurt, voordat het tot symptomen leidt. Alleen als het hart door een bacteriële infectie beschadigd raakt, ontwikkelen de problemen zich razendsnel, in weken. Het hart heeft dan geen tijd om zich aan te passen. Klachten doen zich dan opeens en snel voor zoals kortademigheid en vocht op de longen. Klepstenose kan jarenlang ongemerkt blijven omdat het hart compenseert, totdat het op een gegeven moment faalt. Wat je dan ziet is dat er te weinig toevoer van bloed en zuurstof is naar bijvoorbeeld de hersenen. Mensen vallen dan opeens flauw, wat een eerste signaal is dat er hartproblemen zijn.”

Wat zijn de oorzaken van hartklepproblemen?

“Allereerst veroudering. Het komt vooral voor bij mensen vanaf 75 jaar. De kleppen raken versleten. Daarnaast kan er een genetische aanleg zijn. Bijvoorbeeld bij de aortaklep, sommige mensen worden met twee in plaats van drie flappen (klepbladeren) geboren. Zulke kleppen zijn meer vatbaar voor slijtage en vernauwing. Klepproblemen worden vaak verergerd door hoge bloeddruk.”

Lopen sommige families meer risico’s?

“Jazeker. Als klepproblemen in je familie voorkomen vergroot dat het risico dat jij er ook last van kunt krijgen. Maar die kans is zeker niet 100 procent, hoor. Het risico ligt een paar procentjes boven het normale risico. Het kan ook afhankelijk zijn van de leeftijd. Als veel mensen in je familie op jonge leeftijd al klepproblemen hebben bijvoorbeeld, dan is de kans groter dat je bij eerstegraads verwanten dezelfde problemen tegenkomt. Doet binnen je familie het probleem zich voornamelijk bij oudere mensen voor, dan is de kans die je loopt kleiner.”

Wat als ik me zorgen maak?

“Maak je je daar zorgen over, ga dan naar je huisarts. Die kan met een stethoscoop naar je hart luisteren. Neemt de arts geruis waar, dan kan dat wijzen op lekkage of vernauwing, maar het hoeft niet ernstig te zijn. Eventueel doorverwezen naar het ziekenhuis kan met echografie worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van kleplijden. Vaak hebben patiënten geen klachten. Als er dan toch geruis hoorbaar is, zijn er wel degelijk hartklepproblemen.”

Wat zijn de symptomen dat de kleppen haperen?

“Die symptomen kunnen bestaan uit kortademigheid, pijn op de borst, vermoeidheid en hartkloppingen. Bijvoorbeeld: bij aortaklepstenose wordt de hartspier dikker. Maar de bloedvaten groeien niet mee. Dat geeft bij inspanning pijn op de borst. Problemen in de mitralisklep leiden vaak tot vocht op de longen. Als het hart zich vergroot, kan dat tot hartritmestoornissen leiden. Let wel: meestal gaat het hierbij om een lang proces over vele, vele jaren. Als er dan klachten ontstaan, is men al ver in het proces. Komen die klachten vaker voor, ga dan naar de huisarts. Merk je bijvoorbeeld dat je snel buiten adem bent bij het traplopen dan is een afspraak maken met de huisarts wat je moet doen. Het gaat dus niet om soms eens buiten adem zijn, maar om systematisch buiten adem zijn bij kleine krachtsinspanningen.”

Wat zijn ernstige klachten?

“Ernstige klachten zijn als je niet meer kunt platliggen. Of als je pijn op de borst krijgt bij inspanningen die niet overgaat. Dat zijn echte alarmsignalen. Dan moet je gelijk naar de dokter. Let wel, het kan jaren duren voor je iets merkt, behalve bij infecties.”

Hoe ontstaat een infectie?

“Een bacterie komt altijd ergens het lichaam binnen. Dat kan een klein wondje zijn aan je voeten, tenen of tandvlees. Als het lichaam verzwakt is en je weinig weerstand hebt, of als de patiënt al een afwijkende klep heeft, of vlak na een klepoperatie, dan kan de bacterie huishouden in je hart. Wat je ziet is dat mensen infecties vaak niet laten behandelen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor de tandarts. Dan kan dat overslaan op je hart. Een infectie moet je snel en goed verzorgen, en al helemaal als je toch al klepproblemen hebt!”

Wanneer is een operatie nodig?

“Daarvoor kunnen twee redenen een rol spelen. Allereerst kan zo’n operatie nodig zijn om je klachten te verlichten. Op de tweede plaats om een proces van verslechtering te doorbreken. Anders zou het kunnen leiden tot hartfalen en overlijden. Hoe vroeger je ingrijpt, des te zekerder weet je dat je dezelfde levenskwaliteit terug kunt krijgen die je had, met name bij het aanpakken van een lekkage in de mitraliskleppen. Die kun je vervangen, maar vaak ook repareren. Dat is vaak beter dan vervangen, omdat er dan geen bloedverdunners nodig zijn en de klep weer zo’n 20 jaar meegaat. Het is van belang de patiënt goed te informeren, want de keuze die gemaakt wordt heeft impact op het verdere leven van de patiënt.”

Wat moet je doen om gezond te blijven?

“Blijf actief, let op je voeding, rook niet, zorg dat je bloeddruk onder controle is. Wil je meer weten of twijfel je, kijk dan op de websites van ziekenhuizen. Daar vind je meestal alle benodigde informatie, die betrouwbaar is.”

Hartpatiënten Nederland – Wat doen wij?

Onafhankelijk advies
Veel hart- en vaatpatiënten zitten met onbeantwoorde vragen en hebben behoefte aan advies. We geven onafhankelijk medisch advies en leefstijladvies.
• Hartbrug Magazine
Elke 2 maanden ontvangt u ons prachtige magazine boordevol interviews, reportages, patientenervaringen en informatie over gezonde leefstijl.
• Lotgenotencontact
Krijg gratis toegang tot ons forum en deel uw zorgen of vragen. Of wees een steun voor een ander.
• Begeleide vakantiereizen
Met een gerust hart op vakantie? Ga met HartbrugReizen mee! We verzorgen prachtige reizen door heel Europa. Er gaat altijd een verpleegkundige mee.
• Nieuwsbrief

VIP-dag met Daan de Wit

Samen met onderzoeksjournalist Daan de Wit organiseren wij enkele ledendagen om u bewustere keuzes te laten maken bij uw dagelijkse boodschappen. Het is een mooie aanvulling op Daan’s boek ‘Weet wat je eet’. Over alles is nagedacht in de supermarkt en voor veel mensen, inclusief hun gezondheid, pakt dat niet goed uit. Dat is niet nodig, laat Daan zien. Geduldig toont hij de valkuilen, wijst hij aan wat gezond lijkt, maar het niet is. Ook laat hij zien waar de winst is te behalen, de echte goudklompjes. De supermarkt is een mijnenveld, maar met verstandige keuzes trek je er als een soort jager-verzamelaar doorheen en kom je er gezonder uit, dan dat je erin ging.

Zin in een leuk en bijzonder uitje? – Kuusj

Regelmatig besteden wij vanuit Hartpatiënten Nederland aandacht aan een gezonde leefstijl. Een belangrijke pijler voor gezonde leefstijl is voeding. Ook hierover kunt u veel lezen in HPNLmagazine en ook op www.hartpatienten.nl

Behalve dat wij er veel aandacht aan besteden, organiseren wij incidenteel zogenaamde ‘ledendagen’. Tijdens zo’n dag leggen wij met veel passie uit hoe mensen op eenvoudige wijze meer grip op hun gezondheid kunnen krijgen. Zo is er binnenkort een leuke kookworkshop. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Klik hier voor meer informatie. 

In het kader van gezonde voeding, hebben wij ruim een jaar geleden Kuusj in de schijnwerpers gezet. Dit deden wij omdat steeds vaker uit onderzoeken blijkt dat gezonde vetten goed zijn voor onze gezondheid. Maar welk soort vlees behoort tot gezonde voeding? Waar komt het vandaan? Hoe worden de dieren behandeld? Welke voeding krijgen ze? Worden ze met hormonen behandeld? Hoeveel ruimte hebben de beesten?

Bij het, in een prachtig stukje Zuid Limburg gelegen Kuusj, draait alles om het welzijn van de Kuusje, oftewel varkens op z’n Limburgs. Eigenaren en koppel Amy en Joshua hechten veel waarde aan een vrij en gelukkig leven voor hun dieren en doen er dan ook alles aan om ze dat te geven.

Volgens hun horen Kuusjes te leven in natuurlijke vrijheid. Naast het feit dat ze zo een gelukkig leven leiden ontstaat er vlees van zeer hoge kwaliteit. Inmiddels hebben ze de mogelijkheid om alles van ‘zaadje tot karbonaatje’ in eigen beheer te doen. Ze verwerken hun vlees in de eigen slagerij.

Naast het hoeden van hun varkens en de verwerking van het vlees, hebben Amy en Joshua nog een aantal bezigheden. Zo begeleiden ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en doen ze samen met hun alle dagelijkse werkzaamheden. In het seizoen worden sinds kort ook verschillende arrangementen op de hoederij georganiseerd.

Onlangs was ik, samen met een collega, te gast bij ‘Koake mit Kuusj’. Het was een onvergetelijke ervaring, het was een ware eyeopener. Gewoon door de kennismaking met de kuusjes, de zeugjes, de rondleiding, de uitleg etc. Het eten smaakte zoals het vele jaren geleden smaakte. Zowel het heerlijke varkensvlees als ook de eerlijke verse groente uit eigen moestuin. Het smaakte gewoon zoals eerlijk eten behoort te smaken. Tel daarbij de schitterende omgeving in het mooiste stukje van Limburg op en je dag kan niet meer stuk. In een woord: geweldig! Wij maakten er een filmpje.

Omdat wij u ook in de gelegenheid willen stellen om met mensen als Amy en Joshua en gelijksoortige initiatieven kennis te maken, zijn wij momenteel bezig met de voorbereidingen van een heel bijzondere reis naar Zuid Limburg en België. Behalve een Kuusj evenement hebben wij dan nog een aantal andere unieke excursies voor u in petto.

Kunt u niet wachten op onze georganiseerde reis of geeft u er de voorkeur aan om op eigen gelegenheid Kuusj te leren kennen? Dat kan natuurlijk ook. Op dit moment zijn er nog een enkele plekjes vrij bij een paar arrangementen. Komt u van ver en wilt u in de buurt overnachten? Er zijn genoeg leuke hotels in de regio.

Nieuwsgierig en zelf kennismaken met Kuusj? Boek dan snel, want er is veel belangstelling.

‘Koake mit Kuusj’: Klik hier voor meer informatie.

‘Kuusj Safari incl. proeverij’: Klik hier voor meer informatie.

Wilt u meer lezen over gezonde voeding en vet? We hebben een paar interesseante artikelen erover geschreven:

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/vet-is-het-nu-goed-of-slecht/

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/koolhydraten-lijken-schadelijker-voor-gezondheid-dan-vetten/

https://www.hartpatienten.nl/nieuws/vet-en-cholesterol/