default-header
HomeNieuwsAllemaal aan de cholesterolverlagers

Allemaal aan de cholesterolverlagers

woensdag 19 november 2008, door Hartpatiënten Nederland

De farmaceutische industrie sloeg vorige week krachtig toe. Nóg meer mensen moeten aan de cholesterolverlagende pil Crestor. Via het ANP werden de resultaten van een onderzoek wereldkundig gemaakt.

De farmaceutische industrie sloeg vorige week krachtig toe. Nóg meer mensen moeten aan de cholesterolverlagende pil Crestor. Via het ANP werden de resultaten van een onderzoek wereldkundig gemaakt.

Dat onderzoek was betaald door AstraZeneca, producent van Crestor. Alle kerngezonde mensen met een verhoogd CRP-eiwit moeten de cholesterolverlager gaan slikken. Het is een geneesmiddel waarvan in nog geen enkele studie is aangetoond dat je er ook maar één dag langer door leeft en er zijn vrij vaak bijwerkingen. De vertrouwde cholesterolverlagers simvastatine en pravastatine geven een bewezen goede bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn tienmaal zo goedkoop. 

Wat is er nu precies aan de hand met mensen die een verhoogd CRP hebben?

Allereerst de vraag wat CRP is. Dat is een veel toegepaste laboratoriumbepaling van bloed, waarmee artsen kunnen zien of er een ontsteking in het lichaam is.
Wat gebeurt er volgens het gepubliceerde onderzoek als mensen zonder een echte ontsteking, maar wel met een verhoogd CRP, Crestor slikken?

Dan daalt het aantal aanvallen van hart- en vaatziekten. Dat klinkt als goed nieuws, maar met hoeveel procent daalt dat aantal? Volgens de berichtgeving met méér dan 50 procent. Nu zal toch eenieder zich naar zijn huisarts spoeden en zijn CRP laten bepalen. Is die te hoog dan zal men zich schikken in zijn onvermijdelijk lot en levenslang Crestor slikken. Bijwerkingen zoals spierpijn zal men graag op de koop nemen, want 50 procent minder kans op hart- en vaatziekten is per slot van rekening niet niets.

Maar wat betekent die 50 procent in dit geval eigenlijk precies?
Het betekent dat de toch al geringe kans, die gezonde mensen met een verhoogd CRP hebben om hart- en vaatziekten te krijgen, gehalveerd wordt. Maar: een geringe kans blijft een geringe kans, ook als die kans wordt gehalveerd. Halvering van geringe risico’s zet geen zoden aan de dijk.

Laten we even kijken naar de getallen van de studie: 1,5 procent van de ongeveer 9.000 mensen die geen Crestor slikten, kregen een beroerte of hartaanval. 0,75 procent van de ongeveer 9.000 mensen die wel Crestor slikten, kregen desondanks toch een beroerte of hartaanval. In werkelijkheid daalde de kans op het krijgen van een beroerte of hartaanval dus met maar 0,75 procent.
Je kunt deze uitkomsten ook als volgt presenteren. Zonder Crestor heb je 98,5 procent kans om geen problemen te krijgen en met Crestor heb je 99,25 procent kans om geen problemen te krijgen. Wie zou bereid zijn om daarvoor dag in dag uit medicijnen met flink wat bijwerkingen te slikken?

Mensen het hoofd op hol brengen met vijftig procent risicodaling, is boerenbedrog. Het enige doel is: nog meer Nederlanders aan de cholesterolverlagers krijgen en nog meer winst maken. Helaas schrijven Nederlandse cardiologen met een profijtelijke relatie tot de industrie nog steeds Crestor voor in geval van te hoog cholesterol. 

Hans van der Linde (Huisarts te Capelle aan den IJssel)

Bron: www.telegraaf.nl

Geschreven door onze Gastredactie.

Geef een reactie