default-header
HomeNieuws10 plekken om te bezoeken… voor het te laat is!

10 plekken om te bezoeken… voor het te laat is!

Vakantie

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het was dé toeristische trekpleister van Malta: Het Blauwe Raam, oftewel de iconische kalkstenen boog die het zo mooi deed op foto’s. Helaas werd de boog vorig jaar na een zware storm door de zee verzwolgen. Kans gemist om dit natuurfenomeen te zien? Voor deze 10 prachtige bestemmingen kunt u nog wel op tijd zijn…

Galapagos eilanden

De vulkanische eilandengroep in de Stille Oceaan waar Darwin zijn evolutietheorie bedacht is een van de meeste bijzondere plekjes op aarde. De flora en fauna zijn grotendeels uniek en aangezien de dieren nooit een natuurlijke vijand hebben gekend, kun je er van heel dichtbij reuzenschildpadden, leguanen en pinguïns spotten. Helaas dreigt de eilandengroep ten onder te gaan aan haar eigen populariteit. Doordat er steeds meer toeristen komen en zij ook dieren en planten van het vasteland meebrengen, verandert het natuurlijk evenwicht en zullen sommige diersoorten uitsterven.

Cuba

Veel mensen willen naar Cuba omdat de tijd daar lijkt te hebben stilgestaan: oldtimers en paard-en-wagens in de straten, mensen die nog niet zijn opgeslokt door het gejaagde leven met internet en telefoons en nergens een McDonald’s te bekennen. Maar nu de invloed van de Amerikanen toeneemt, zal Cuba echter steeds meer aan authenticiteit inleveren. Sommige reizigers beweren zelfs dat het échte Cuba inmiddels al verdwenen is…

Dode Zee

Drijven op het zoute water van de Dode Zee, dat willen veel mensen ooit in hun leven eens ervaren. Helaas doet de zee haar naam eer aan: ze is op sterven na dood. Het waterpeil zakt gemiddeld een meter per jaar en de verwachting is dat het water over ongeveer 50 jaar helemaal verdwenen zal zijn. Er zijn plannen om met de aanleg van een pijpleiding de zee te redden, maar of dit voldoende zal zijn?

Taj Mahal

Deze prachtige Indiase tempel behoort tot de zeven wereldwonderen en wordt dus elke dag overspoeld door toeristen. Maar zo mooi als hij ooit was, zal het gebouw nooit meer worden. Door weersinvloeden en luchtvervuiling brokkelt de tempel langzaam af en de ooit zo maagdelijk witte muren kleuren steeds meer groen en bruin. Het zou zomaar kunnen dat de tempel binnen een paar jaar gesloten wordt. Maar zelfs als hij open blijft, zal de grandeur van vroeger tijden nooit meer terugkeren.

Gletsjers

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de majestueuze gletsjers in Patagonië (Argentinië) steeds sneller smelten. Volgens experts zal voor het jaar 2100 een kwart van het ijs daar verdwenen zijn. Tijd zat dus, denkt u nu? De gletsjers in het Glacier National Park in de Verenigde Staten zijn mogelijk al in 2030 gesmolten. En ook de ijskappen in Europa trekken zich in razend tempo terug. Het is zelfs maar de vraag hoe lang we nog kunnen genieten van sneeuw in de Alpen…

Venetië

Nog een gevolg van de klimaatverandering: de stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat de al eeuwenlang zinkende stad Venetië steeds sneller verzakt. Het gaat op dit moment ‘maar’ om 2 millimeter per jaar, maar zonder maatregelen zal de stad ooit helemaal ten onder gaan aan het water. De romantiek van de verliefde koppeltjes die op een gondel door de kanalen varen, zal dan voorgoed tot het verleden behoren.

Rubjerg Knude

In het Deense Jutland ligt een van de meest spectaculair gelegen vuurtorens: de Rubjerg Knude uit 1900 staat op 60 meter boven zeeniveau, op de rand van een klif. Door erosie in het duinzand komt de afgrond echter steeds dichterbij. Wie hem nog wil beklimmen moet snel zijn, want waarschijnlijk zal de toren binnen 15 jaar in zijn geheel in zee storten.

Mekongdelta

De Mekongdelta is met haar web van riviertjes, drijvende markten en de uitgestrekte rijstvelden een van de mooiste gebieden van Vietnam. Maar doordat de bodem daalt en de zeespiegel stijgt, is het gebied in rap tempo aan het verdrinken. Als er niet wordt ingegrepen, zal voor het einde van de eeuw tweederde van de delta overstroomd zijn.

Malediven en Seychellen

De parelwitte stranden van de Malediven en Seychellen zijn een van de meest paradijselijke plekjes op aarde, maar voor hoe lang nog? De eilanden liggen gemiddeld slechts een meter boven zeeniveau, wat met het tempo waarop de zeespiegel stijgt niet veel is. In het meest pessimistische scenario zouden de eilandengroepen voor het einde van deze eeuw helemaal in zee kunnen verdwijnen. De regering van de Malediven heeft zelfs al een stukje van Sri Lanka gekocht, zodat de bewoners een plek hebben om naartoe te verhuizen.

Great Barrier Reef

Het was altijd een van de beste plekken om te duiken of snorkelen, maar het prachtige Great Barrier Reef in Australië is al lang niet meer zo mooi als het ooit was. Door cyclonen en het warmer en zuurder wordende zeewater, is de afgelopen 30 jaar al de helft van het koraal verdwenen. Het koraal dat er nog wel is, verbleekt en verliest dus de kleurenpracht die de onderwaterwereld juist zo mooi maakte. En overbevissing zorgt er ook nog eens voor dat er steeds minder dieren leven. Wetenschappers voorspellen dat in 2030 al het koraal verdwenen is,  maar er zijn inmiddels diverse fondsen opgezet om het rif te herstellen.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie