default-header
HomeNieuwsZorgverzekeraars moeten keuzes maken

Zorgverzekeraars moeten keuzes maken

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 21 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

De zorg wordt steeds duurder. En dat dwingt zorgverzekeraars om keuzes te maken. Alleen zo kan worden voorkomen dat de zorg straks onbetaalbaar wordt. Dat blijkt uit een interview in enkele Nederlandse kranten, waaronder Dagblad de Limburger, met Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van zorgverzekeraars.

De deur dicht

Vorige week werden we geconfronteerd met apothekers die de deur dichtgooiden. Ze waren boos omdat ze steeds opnieuw te maken krijgen met agressie van klanten, die vergeefs hun medicijn komen halen. Die zijn er dan gewoon niet. Ze zijn op, en niet bijgeleverd. De apothekers wijzen met de beschuldigende vingers naar de zorgverzekeraar. Maar die kan er ook niet veel aan doen, aldus Van Holst.
Zorgverzekeraars proberen dure medicijnen te vermijden, en vergoeden waar mogelijk alleen de goedkopere variant. Dit om te voorkomen dat de kosten de pan uitrijzen. Met dit beleid hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren volgens Van Holst al twee miljard bespaard. Dat komt neer op 50 euro per verzekerde.

Vervuilde medicijnen

Volgens Van Holst worden de medicijntekorten slechts voor een heel klein deel veroorzaakt door de verzekeraars. Het leeuwendeel komt voor rekening van de farmaceutische bedrijven. Die laten de medicijnen steeds vaker maken in China en India. Dat is goedkoper. Maar in die landen wordt niet zo nauw gekeken, en treedt vaak vervuiling van de pillen op. Ook Hartpatiënten Nederland heeft daarvoor vaker gewaarschuwd.
Als gevolg van de vervuiling worden medicijnen uit de handel genomen. Ze zijn dus tijdelijk niet meer verkrijgbaar. Dat probleem treft niet alleen Nederland. Maar Van Holst zegt dat ook groothandels en apothekers zélf steeds minder voorraden aanhouden om kosten te besparen. En op = op.

Ziekenhuizen

Om de kosten van dure medicijnen in de hand te houden moeten ook ziekenhuizen hun beleid veranderen, vindt Hartpatiënten Nederland. Veel nieuwe peperdure medicijnen worden via het ziekenhuis voorgeschreven, en dat voorschrijfgedrag wordt maar al te vaak overgenomen door huisarts. Op die manier weet de farmaceutische industrie veel geld te verdienen, ten koste van ons. Vaak (maar niet altijd!) onnodig.

Kosten rijzen de pan uit

Hoe dan ook staan de zorgverzekeraars voor moeilijke keuzes. Volgens Van Holst betalen de verzekeraars jaarlijks bijna 5500 euro per persoon aan zorgkosten. Dat is 70 miljard per jaar. Dat bedrag is – mede door de vergrijzing – over twintig jaar twee keer zo hoog, als er niks gebeurd. Om dat te kunnen betalen, moet elders bezuinigd worden. Bijvoorbeeld op onderwijs, wegen, politie of klimaat. Er moet dus iets gebeuren. Volgens Van Holst heeft de arts de sleutel in handen. Die moet in de spreekkamer met de patiënt in gesprek gaan welke behandeling zinvol is en welke niet. Bovendien moet er meer worden ingezet op preventie: voorkomen is immers beter dan genezen.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie