default-header
HomeNieuwsZo gezond zijn wortels

Zo gezond zijn wortels

Voeding

woensdag 29 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Wortels zijn een van de weinige zoete groentesoorten, waardoor veel mensen ze lekker vinden. Ze zijn multifunctioneel, want je kunt ze op allerlei manieren eten – van rauw tot in een taartje. Maar boven alles zijn ze ook nog eens supergezond!

Vroeger als kind leerden we al dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Dat is geen fabeltje: wortel zit namelijk boordevol bètacaroteen: een stofje dat in je lichaam wordt omgezet tot Vitamine A. Dit draagt niet alleen bij aan een goed gezichtsvermogen, maar helpt ook bij de aanmaak van cellen en het herstel van de huid.

Maar deze kleurrijke groente heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo zijn wortels rijk aan B-vitamines, die essentieel zijn voor een je immuunsysteem, hormoonhuishouding, spijsvertering en zenuwstelsel. Ook zijn ze een belangrijke bron van kalium, wat helpt bij het voorkomen van botontkalking en hoge bloeddruk. En dan zitten ze ook nog eens bomvol vezels. Die zorgen niet alleen voor een soepele stoelgang, maar geven ook langer een verzadigd gevoel. Wie elke dag vezelrijk eet, heeft minder kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dikke darmkanker.

Het zijn echter niet alleen de vezels die wortels een geschikte groente maken voor hartpatiënten. Een onderzoek van de universiteit Wageningen wees uit dat hoge concentraties caroteen in het bloed de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Ook in andere onderzoeken is een verband gevonden tussen het eten van wortels en een lagere sterfte aan hart- en vaatziekten. Al kan nog niet met zekerheid gezegd worden of dit echt aan de wortels te wijten is: bij mensen die een pil met bètacaroteen kregen, waren namelijk geen lagere sterftecijfers te zien.

Hoe dan ook kan het geen kwaad om vaker wortels op het menu te zetten. Ze zijn namelijk ook caloriearm, waardoor ze een ideale snack zijn voor wie wil afvallen of gewoon zin heeft in een gezond tussendoortje. Extra voordeel: je kunt eindeloos variëren in bereidingswijzen: gekookt, rauw of in een stamppot, maar je kunt er ook soep, puree, spaghettislierten of friet van maken. En als je de smaak te uitgesproken vindt, mixt het ook prima in een sapje met bijvoorbeeld mango, banaan en gember, of in een klassiek worteltaartje. Gooi het loof trouwens niet zomaar weg, want ook dit zit boordevol vitamine C, K, calcium en kalium. Qua voedingswaarde is het vergelijkbaar met boerenkool. Verwerk het bijvoorbeeld in een salade, of maak er (met een beetje olie, parmezaan en pijnboompitten) pesto van.

Tekst: Marion van Es
Beld: HPNL


Geef een reactie