default-header
HomeNieuwsZitten: onze favoriete lichaamshouding blijkt een geniepige sluipmoordenaar

Zitten: onze favoriete lichaamshouding blijkt een geniepige sluipmoordenaar

dinsdag 24 juli 2018, door Hartpatiënten Nederland

Voor je verder leest, wil je daarom wellicht eerst even gaan staan.
De gemiddelde Nederlander spendeert er gemiddeld 8,7 uur per dag aan: zitten. Daarmee zijn we in Nederland Europees kampioen langdurig zitten.

Voor je verder leest, wil je daarom wellicht eerst even gaan staan.
De gemiddelde Nederlander spendeert er gemiddeld 8,7 uur per dag aan: zitten. Daarmee zijn we in Nederland Europees kampioen langdurig zitten. Met alle gevolgen van dien. Mensen die veel zitten, lopen namelijk serieuze gezondheidsrisico’s. Zo loop je niet alleen meer risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of diabetes type 2 als je veel zit, maar loop je ook meer risico op het krijgen van bepaalde typen kanker en om eerder te overlijden. Alleen is zitten in ons dagelijks leven niet te vermijden, maar we kunnen er wel op een verstandige manier mee omgaan en zo de schade beperken.
 
Kortetermijneffecten
De gezondheidseffecten van zitten merk je dan wel niet gelijk, maar ze treden wel degelijk snel op. Yvonne Hartman van het Radboudumc in Nijmegen doet al een aantal jaar onderzoek naar de gezondheidseffecten van zitten. “Uit onderzoek blijkt dat er al meetbare veranderingen in ons lichaam optreden wanneer we drie uur achter elkaar zitten. Onderzoekers keken naar de vaatfunctie van de proefpersonen voor ze gingen zitten en herhaalden dezelfde metingen nadat de proefpersonen drie uur gezeten hadden. In die korte tijd vonden zij dus al verschillen. Zo nam onder andere de bloedstroomsnelheid van de proefpersonen af. Ook bleek dat de bloedvaten van de proefpersonen minder goed in staat waren om de doorbloeding te reguleren en nam de bloeddruk van de proefpersonen toe,” vertelt Hartman. Momenteel lijkt het erop dat de bloedstroomsnelheid in onze vaten een zeer belangrijke prikkel is om ons lichaam gezond te houden. Daarnaast zijn een verminderde vaatfunctie en een verhoogde bloeddruk belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. “Daarnaast zijn er nu ook aanwijzingen dat de doorbloeding in onze hersenen afneemt wanneer we drie uur zitten. Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar een eerste onderzoek heeft hier al wel beginnend bewijs voor gevonden.” Slechts drie uurtjes zitten heeft dus al potentiële gevolgen voor onze gezondheid.
 
Lees verder op: www.scientias.nl
 

 


Geef een reactie