default-header
HomeNieuwsWonder boven wonder

Wonder boven wonder

Columns

woensdag 2 augustus 2023, door Hartpatiënten Nederland

We kennen ze allemaal. De goede en slechte dagen. Zelfs de goede en slechte momenten. Opeens kan het omslaan. Niet iedereen ziet het. Maar als je elkaar goed kent, weet je precies wanneer het even teveel is voor iemand. Ik kan zo zien hoe de moeheid bij mijn man uit het niets toeslaat.

Toch zijn er soms zelfs voor mij momenten dat het lijkt alsof mijn man geen hartpatiënt is. Zo is zwemmen zijn superpower. Toen hij tiener was speelde hij waterpolo. Die liefde voor zwemmen is nooit weggegaan.

En nu de temperatuur stijgt, koelt hij af in het water. Elke keer is het ongelofelijk om te zien hoe goed hij zich voelt in het water. Met zijn longen is duidelijk niets mis. Hij kan meters onder water zwemmen. Soms vind ik dat wel spannend. Want als de ICD af zou gaan, dan weet ik niet waar hij is. Ik schuif die gedachte altijd snel opzij, anders kan ik heel de dag bang zitten wezen. En dat doen we niet.

Onlangs stonden we weer versteld. Het was de eerste keer dat onze zoon meedeed aan de Avondvierdaagse. Vier avonden 5 kilometer wandelen. Ik ging ervan uit dat ik alle avonden zou lopen. Misschien konden we een avond opsplitsen: ik de ene helft, mijn man de andere. Maar die avond had hij opeens heel veel zin in de hele route. “We zien wel of het gaat. Ik kan zelf mijn tempo bepalen. En anders ga je mee. Als het dan toch zwaar is, stop ik ermee en loop jij verder.”

Maar wonder boven wonder leek het helemaal vanzelf te gaan. Bij het punt waar de kinderen drinken en fruit konden pakken, ging hij wel op de stoep zitten. Even rusten. Maar verder wist hij zelf ook niet wat hem overkwam. Dit was de eerste keer in acht jaar dat hij liep alsof er niets met zijn hart aan de hand is. Misschien is zijn conditie vooruit gegaan, omdat hij sinds januari zo’n drie keer in de week zwemt. Misschien was het de sfeer. We hebben geen idee. Maar het was wel heel leuk om eens te lopen zonder aan zijn hart te denken. En de volgende dag? Daar hebben we het gewoon niet over.

Cilla Schot

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie