default-header
HomeNieuwsWonddouche na openhartoperatie

Wonddouche na openhartoperatie

woensdag 3 mei 2017, door Hartpatiënten Nederland

De UvA heeft een boeiende foto expositie van zeven onderzoekers die hun kennis willen overdragen aan de samenleving.

De UvA heeft een boeiende fotoexpositie van zeven onderzoekers die hun kennis willen overdragen aan de samenleving. Onderzoek is leuk, maar nog leuker als je er wat mee kunt. Er hangen twee AMC'ers in de expositie. Vandaag vertelt cardioloog dr. Dave Koolbergen over Haermonics. Gisteren kwam hoogleraar Max Nieuwdorp die is betrokken bij Caelus Health aan het woord.
 

Dave Koolbergen op de OK van het AMC. 

 
Dave Koolbergen is cardioloog in het AMC De cardiothoracaal chirurg doet veel openhartoperaties waarbij de thorax, de borst, moet worden open gemaakt. Hij is gespecialiseerd in dit soort hartoperaties. Na de ingreep wordt de, veelal forse, operatiewond gehecht. In de wond komen drains om wondvocht, bloed en dergelijke af te voeren. Dit gaat soms fout als het bloed stolt, vertelt Koolbergen. ‘Dit kan tot ernstige complicaties leiden waarbij in het meest dramatische geval de patiënt kan komen te overlijden.”
 
Koolbergen heeft het idee verzonnen van een wonddouche (de Hearmonics). Door de ene drain wordt lauw zout water door de wond gespoeld. Door een tweede drain stroomt het lauwe vocht weer weg. Het is een soort interne wonddouche, die het bloed goed afvoert en zo voorkomt dat het op de verkeerde plaatsen stolt.
 
'Dit klinkt eenvoudig', zegt Koolbergen, 'maar dat is het niet'. Soms is er een ernstige bloeding bij een patiënt. Het is van belang te voorkomen dat er te veel bloed verdwijnt. Daarom doen we deze behandeling met een speciaal ontwikkelde machine die bijhoudt hoeveel bloed een patiënt verliest. Als dat te veel wordt dan kan de arts ingrijpen.”
 
Deze methode is in het AMC uitgebreid getest. De patiënten werden 24 uur met het lauwe water gespoeld en de uitkomsten waren goed, vertelt Koolbergen. Nu is het experiment gestopt en zoekt Koolbergen in het nieuwe bedrijf naar mogelijkheid om het apparaat te produceren en op de markt te brengen. “We denken dat een patiënt een uur of 12 aan de machine moet liggen. Ik vermoed dat het een oplossing is voor alle openhartoperaties overal ter wereld. Dan moet je denken aan anderhalf miljoen ingrepen per jaar.”
 
Momenteel is het overleg begonnen om financiers over te halen te investeren in Hearmonics. Koolbergen is optimistisch. ‘Ik denk dat er in 2018 een eerste prototype is en dat we dan ook de Europese certificering rond kunnen krijgen.’
 
De expositie Valorisatie Vereeuwigd is vanaf donderdag 13 april te zien in het kantoor van IXA (het bureau voor Innovatie Exchange) op het Science Park in Amsterdam. Later in april komen de foto’s ook naar het AMC waar ze te zien zullen zijn in de gang J1A boven de faculteitsingang.
De foto’s zijn gemaakt door Fred van Diem, gespecialiseerd in portretten van bijzondere mensen. Hij fotografeerde bekende Nederlanders onder wie Herman Brood, Ilse de Lange, Andre Hazes en Armin van Buuren, Mark Rutte, de spelers van Nederlands vrouwen voetbalelftal, alsmede schrijvers, filmmakers en wetenschappers. Van Diem doet veel opdrachten voor de UvA en de HvA.
 
Bron: AMC

Geef een reactie