Wisselen van medicijn vaak zonder overleg

Hartpatiënten Nederland vindt het onaanvaardbaar dat apothekers en zorgverzekeraars aan patiënten van medicijnen van een ander merk dan ze gewend zijn. En weigeren goede afspraken hierover te maken. Apothekers en zorgverzekeraars weigeren namelijk het akkoord ‘Verantwoord Wisselen’ te ondertekenen. Hartpatiënten Nederland maakt zich net als meerdere patiëntenorganisaties grote zorgen over de manier waarop patiënten behandeld worden door apotheken en zorgverzekeraars.

Miljoenen patiënten zijn de dupe van dit gedoe. Jaarlijks worden maar liefst één miljoen mensen met een chronische aandoening zonder opgave van medische reden overgezet op een ander medicijn. Dat leidt vaak tot gezondheidsproblemen, extra onderzoek, onzekerheid, angst en verkeerd medicatiegebruik. Volgens onderzoek door meerdere patiëntenorganisaties voelt een op drie mensen zich na zo’n wisseling van medicatie zieker of ongezonder. Het doet hen geen goed, kortom.

Hartpatiënten Nederland vindt dat minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport actie moet ondernemen zodat patiënten zonder gedoe het juiste medicijn meekrijgen.

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.