default-header
HomeNieuwsWildplukken in Nederland

Wildplukken in Nederland

Voeding

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wildplukken is helemaal van deze tijd! Althans, vroeger was het hot en nu maakt het een comeback. Maar wat is wildplukken en bestaan er ‘spelregels’? En wat te doen met de schat aan kruiden, planten en bloemen, maar ook vruchten, groenten en noten? HartbrugReizen neemt u mee op sleeptouw.

Let’s start

Hoor ik u nu denken ‘Wat is wildplukken?’ Kortgezegd: het verzamelen van eetbare producten uit de wilde natuur. In Nederland is wildplukken officieel strafbaar, maar in de praktijk wordt het gedoogd zolang het met mate gebeurt en voor eigen gebruik: plukken en doorverkopen is dus uit den boze. Dus laat de emmers gerust thuis, een klein bakje voldoet. Hoe klein? Staatsbosbeheer houdt een champignonbakje van 250 gram aan.

Helemaal vrij om te gaan en staan waar u wilt, bent u niet: u mag niet van de opengestelde paden af in natuurgebieden. Waarom? Om de natuur te beschermen en daarmee niet te verontrusten en beschadigen. Doet u het wel? Kijk dan niet op van een fikse boete, want iets ontvreemden van de natuur is stroperij en in Nederland een misdrijf. In het ergste geval volgt een gevangenisstraf, maar dan moet u het wel heel bont maken. Oftewel, overtreed niet de wettelijke regels of toegangsregels van het natuurgebied.

(Over)gereguleerd als Nederland is, heeft zich inmiddels een oplossing voorgedaan. Door de groei aan populariteit van deze activiteit en om aan ieders behoefte te voldoen, zijn (en worden) in Nederland heuse pluk- en voedselbossen aangelegd. Dus op safe spelen? Ga naar een pluk- en voedselbos! Maar ook hier gelden vaste regels…

De regels

  1. Houd u aan de regels ter plekke

Geen idee? Oriënteer u bij de terreineigenaar en/of -beheerder en pluk alleen in de toegestane gebieden.

  1. Zorg voor kennis van zaken

Pluk geen giftige, wettelijk beschermde of (lokaal) bedreigde soorten en wees extra alert op gebieden waar net bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bescherm de natuur en uzelf! Wildplukken is altijd op eigen risico.

  1. Verstoor de omgeving niet

Wees een vriendelijke gast en laat geen sporen na: verstoor de dieren niet, vertrap de bodem (en planten) niet en graaf ze niet uit. En terwijl wij aan het wildplukken zijn, stelt de natuur het op prijs als we niet door bijzondere begroeiing lopen en takken afbreken.

  1. Let op dat de soort aanwezig blijft

Respecteer de lokale natuur en wees niet verantwoordelijk voor de verdwijning van (lokale) soorten. Hoe? Pluk minder dan een tiende van wat aanwezig is. Bijkomend voordeel: zo heeft iedereen het daaropvolgende jaar er weer plezier van.

  1. Je bent niet alleen

De natuur is van iedereen, zowel van dier als mens en iedereen wil ervan blijven genieten. Dus laat altijd wat hangen of liggen voor de dieren en andere wildplukkers. Sommige medemensen genieten op een andere manier van de natuur en hebben het niet op wildplukken. Spreekt iemand u aan? Leg respectvol uit wat u aan het doen bent en dat u zich aan de gedragscode houdt.

Bron: KNNV

De genoemde regels zijn opgesteld door de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging). Voor meer informatie bezoek de website van KNNV en Staatsbosbeheer.

Voordat u begint…

  • Lees uzelf in en bespaar niet op informatie. Schaf een naslagwerk aan (of online een app) en wees altijd op de hoogte van beschermde of juist giftige planten. Verder vindt u hier allerlei recepten.
  • Begin simpel en maak thee, limonade of een salade. Denk aan brandnetelthee, vlierbloesemlimonade en paardenbloemsalade.
  • Ga niet met blote armen en benen wildplukken, want juist in begroeide gebieden schuilen teken. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken met alle gevolgen van dien.
  • In Oost-Groningen en Zuid-Limburg bestaat het gevaar op besmetting door vossenlintworm afkomstig van de urine van vossen. Alhoewel de kans op besmetting klein is, kan door de infectie tot vijftien jaar na besmetting ernstige leverschade ontstaan met mogelijk overlijden tot gevolg. Oppassen dus!
  • Laat overal, maar met name in Oost-Groningen en Zuid-Limburg bosvruchten zoals bramen, bosbessen en frambozen onder kniehoogte staan en knip boven kniehoogte.
  • Alle ‘schatten’ dienen gereinigd te worden voor consumptie, met name als bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt zoals het geval is langs wegen en akkers.
  • In Oost-Groningen en Zuid-Limburg adviseert het voedingscentrum om verzamelde waar eveneens door te koken vanwege de vossenlintworm. Zelfs groenten uit uw eigen moestuin. Dus vergeet naast de bosvruchten, de wilde paddenstoelen niet en valfruit zoals appels en peren.
  • Afhankelijk van wat u plukt, kunt u in principe het hele jaar door plukken. Maar sommigen zweren bij bepaalde seizoenen vanwege het aanbod van de natuur.


Geef een reactie