default-header
HomeNieuws“Wetenschapper nam geld aan van farmaceutisch bedrijf”

“Wetenschapper nam geld aan van farmaceutisch bedrijf”

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 26 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wetenschapper Leon Schurgers van het Cardiovascular Research Institute CARIM van de Universiteit Maastricht zou ruim tien jaar geleden 70.000 euro hebben aangenomen van een farmaceutisch bedrijf. Dat schrijven De Groene Amsterdammer en Dagblad de Limburger vandaag na onderzoek samen met onderzoeksplatform Investico. 
Schurgers was indertijd onderzoeker, nu hoogleraar. Voor dit handje ophouden bij de farmaceutische industrie werd Schurgers toentertijd nauwelijks bestraft, aldus de kranten. Maar er was meer. Schurgers sluisde samen met toenmalig directeur van universiteitsdochter VitaK BV een waardevol patent door naar een eigen bedrijf, dat was opgericht zonder toestemming van de universiteit. Nog steeds volgens de onderzoeksjournalisten van beide kranten, althans.
Schurgers doet naar eigen zeggen onderzoek naar vitamine K. Volgens de kranten is hij een van de topfunctionarissen van de UM die zich in 2008 schuldig maakten aan fraude en zelfverrijking. En alsof dat nog niet erg genoeg was: de universiteit hield ze de hand boven het hoofd. Zo hoefde Schurgers de illegaal ontvangen gelden niet terug te betalen. Vermeer kreeg een bonus van een half miljoen naast salaris en prepensioen. Pensioenfonds ABP wist intussen van niets.
Hier komen we een andere naam tegen, die van André Postema. U weet wel, de man die onlangs het veld moest ruimen wegens de eindexamendebacle bij VMBO Maastricht. Postema was daarvoor bestuurlijk verantwoordelijk. Welnu, deze Postema zat in 2008 in het driekoppige College van Bestuur van de Universiteit Maastricht. De fraude van Schurgers werd met Postema besproken, maar de andere twee leden van het College van Bestuur kregen niets te horen, aldus de kranten. Postema wil echter geen vragen beantwoorden en zegt de hele affaire Schurgers niet te kennen.
Schurgers en Vermeer wilden geen gesprek en beantwoordden schriftelijke vragen niet, aldus de kranten. Dagblad de Limburger schrijft hierover vandaag: “Vermeer: „Het was misschien wel fraude, maar ik denk dat het netjes afgehandeld is. Ik heb niks te verbergen en ik geloof dat er geen onoorbare feiten gebeurd zijn.” Schurgers verwijst naar de universiteit en zegt ook dat „alles destijds netjes is afgehandeld”. De huidige UM-top stelt een onderzoek in ‘om de feiten op een rij te hebben voordat ze zich kan uiten over de berichtgeving’. „Op basis van de uitkomsten hiervan zullen we nagaan of nadere actie nodig is”, aldus UM-woordvoerder Gert van Doorn.” Tot zover dit citaat uit Dagblad de Limburger.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie