default-header
HomeNieuwsWe werken in Europa minder dan elders in de wereld

We werken in Europa minder dan elders in de wereld

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 8 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Werknemers werken in de Europese Unie (EU) minder dan elders in de wereld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en Eurofound. Bovendien werken vrouwen meer dan mannen, en vaak nog onbetaald ook, blijkt uit een publicatie door de NOS.

In dat rapport worden de werkomstandigheden van 1,2 miljard werknemers in 41 landen over de hele wereld met elkaar vergeleken. Centraal staan werktijden, salaris en werkdruk. En dan hebben wij het hier zo slecht nog niet!

In de EU werken vijftien procent van de werknemers meer dan 48 uur per week. Dat is het laagste gemiddelde in de hele wereld, aldus de NOS. In de VS is dat percentage 19, in China 41 procent, en in Turkije moeten 57 procent van de werknemers meer dan 48 uur werken.

Dat lange werken is ongezond, aldus de onderzoekers. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, depressies en slaapstoornissen. In Japan hebben ze het zelfs over dood door overwerk: ,,karoshi’’. Om maar te zwijgen over de gevolgen van al dat lange werken voor je privéleven.

Hard werken, intensief werk, met deadlines en tempo maken, geldt in de EU voor ongeveer een op drie werknemers. In de meeste landen buiten de EU is dat normaal voor de helft van de werkenden. Behalve in Korea, daar geldt dat slechts voor 14%. In  Korea mag je tussendoor best even vrij nemen om iets voor je gezin te regelen, bijvoorbeeld.

Vrouwen worden flink achtergesteld, overal ter wereld. Ze verdienen veel minder dan mannen, terwijl ze langer werken. Ze moeten immers ook nog eens de was doen, het huishouden, koken en voor familieleden zorgen.

In de EU werken vrouwen zeven uur per week langer dan mannen, In Midden-Amerika zijn die verschillen nog groter.

Voor meer artikelen klik hier