default-header
HomeNieuwsWaarom een gezonde Kerst?

Waarom een gezonde Kerst?

LeefstijlVoeding

donderdag 21 december 2023, door Hartpatiënten Nederland

In de winter staat ons immuunsysteem onder extra druk, omdat onze weerstand achteruit gaat. De feestdagen zijn traditioneel een periode waarin we ongezond eten, overeten en een paar kerst-kilootjes aankomen. Maar wat als je het anders zou kunnen doen? Wat als je een feestelijk, extravagant en decadente kerst kan hebben zonder te overdrijven. Daar is deze handleiding voor!

Er zijn een paar keuzes die je al kan maken voor een gezonder kerstfeest.

  • Let erop dat je niet overeet, tips in de volgende paragraaf.
  • Beperk je suikerconsumptie door gezonde alternatieven te kiezen, zoals ook in de dessert recepten beschreven.
  • Kies één of twee vegetarische gerechten met groenten in de hoofdrol.
  • Eet minimaal 200 gram groenten in je totale kerstdiner.
Hoe bouw je jouw kerstmenu op?

Ten eerste bepaal je hoeveel gangen je wil bereiden en welke bijgerechten je bij het hoofdgerecht neemt. Een standaard maaltijd is 500 tot 550 gram per persoon, je verdeelt deze over de gangen die je eet voor een complete maaltijd zonder te overeten. Grote eters kunnen dan meer van de bijgerechten nemen om toch een volledige maaltijd te hebben.

Een voorbeeld 3 gangen menu
  • Voorgerecht: 150 gram
  • Hoofdgerecht: 250 gram (met bijgerechten)
  • Nagerecht: 100 gram
Een voorbeeld 4 gangen menu
  • Voorgerecht: 100 gram
  • Tussengerecht: 100 gram
  • Hoofdgerecht: 250 gram (met bijgerechten)
  • Nagerecht: 100 gram
Je diner plannen

Je wil met kerst natuurlijk zoveel mogelijk tijd doorbrengen aan de tafel met je gasten en zo min mogelijk tijd in de keuken. Dit doe je door je diner goed te plannen.

Een paar tips:
  • Zorg dat je 90% van je gerechten al hebt voorbereid, in de professionele keuken heet dit misé en place. Je hoeft dan alleen nog maar de borden op te maken en af te maken.
  • Zorg voor een koud voorgerecht en dessert zodat je deze al klaar kan hebben staan van tevoren.
  • Bepaal je keuken faciliteiten en plan je menu volgens wat je hebt. Bijvoorbeeld: 2 dingen voor de oven, 2 dingen voor het fornuis, 2 koude onderdelen.
  • Kies het liefst een ovengerecht als hoofdgerecht, zodat je dit alleen de oven in hoeft te schuiven tijdens de avond.
  • Ben je beperkt en heb je bijvoorbeeld geen oven? Maak het dan zo makkelijk mogelijk voor jezelf door alles al voor te maken wat in de pan bereid gaat worden zodat je het slechts hoeft te bakken.
Presentatie is de sleutel

Met je presentatie kan je jouw gerechten naar een hoger niveau brengen, in plaats van het gewoon op het bord te leggen. Daarom wat presentatie 101:

  • Creëer zichtbare ingrediënten. Stel je gebruikt bieten, dan garneer je af met bietenchips; als je cashewmousse gebruikt, dan gebruik je een paar cashewnoten voor de garnering.
  • Zorg dat je luxe ingrediënten in de hoofdrol staan, de presentatie is ervoor bedoeld dat deze ingrediënten tot zijn recht komen.
  • Zorg voor complementaire smaken, bijvoorbeeld het gebruiken van dezelfde kruiden in de garnituur die ook in je gerecht zitten. Zo versterk je de in het gerecht aanwezige smaken.
  • Deze handige items kunnen je helpen de borden mooi op te maken: steekringen (of een kartonnen ring met aluminimfolie), spuitzakken met spuitmondjes, spuitflesjes voor olie, quenelles creëren met lepels, ijsschepjes in verschillende maten.
Wat leuke presentatie items
  • Groentechips Verse kruiden
  • Kiemen en cress
  • Eetbare bloemen
  • Kruiden- en specerijen olie
  • Noten en zaden
  • Citrus rasp
  • (Kruiden) zout
  • Bladgroenten zoals rucola en veldsla
Je eettafel opmaken

Je kan de meest prachtige gerechten hebben, maar als je niks aan de eettafel doet is het zonde van de moeite die je in je gerechten stopt. Daarom ook hiervoor
wat tips.

  • Creëer een mooi stuk in het midden van je tafel, liefs met wat takken, dennenappels en andere items uit de natuur. Leg er een paar items uit je kerstboom tussen en je bent klaar.
  • Beperk het werken met onnatuurlijke items voor enkel gebruik, dit is beter voor het milieu.
  • Kies je borden en let erop wat contrast te gebruiken (lichte gerechten op donkere borden en donkere gerechten op lichte borden).
  • Print een mooi menu uit voor je gasten zodat ze weten wat ze gaan krijgen.

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Tekst: Iris Heuer
Beeld: Floris Heuer


Geef een reactie