apotheker, hartinfarct

Vrouwen onderbehandeld bij hart- en vaatziekten

Vrouwen krijgen na een hartinfarct minder bewezen effectieve medicijnen dan mannen. Dat zegt apotheker Dr. Loes Visser van het Haga ziekenhuis in het AD. 
 
De oorzaak van het falende voorschrijfgedrag aan vrouwen is niet bekend. ,,Elke dokter die je er naar vraagt ontkent dat hij of zij dat doet. Het is vooral een blinde vlek", aldus Visser.
 
De 50-jarige apotheker vertelde dit als onderdeel van een groter verhaal. Artsen en andere voorschrijvers houden volgens haar ten onrechte geen rekening met de verschillen tussen mannen en vrouwen waar het gaat om bijwerking van medicijnen. Vrouwen reageren anders op medicijnen, de bijwerkingen zijn daardoor anders dan bij mannen. Visser vindt het verkeerd dat mannen en vrouwen desondanks dezelfde medicijnen en doseringen krijgen voorgeschreven.
 
Als voorbeeld noemt ze dat medicijnen bij vrouwen langer in het maagdarmkanaal blijven waardoor er vaker een grotere dosering in het bloed terecht komt. De nieren houden sommige geneesmiddelen langer vast bij vrouwen, die gemiddeld een hoger vetpercentage hebben waardoor medicijnen langer blijven werken. 
 
Gelukkig is er ook goed nieuws: geneesmiddelen die nu op de markt komen zijn ook bij vrouwen uitgeprobeerd. Visser hoopt dat het besef van verschillen tussen man en vrouw nu ook tot de arts doordringt…..
 
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.