default-header
HomeNieuwsVeilig de weg op als hartpatiënt

Veilig de weg op als hartpatiënt

AandoeningBehandeling

maandag 31 juli 2023, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënt en autorijden: welke regels gelden er? Waar moet je aan denken en waar houd je allemaal rekening mee? We vroegen het Alexander Pechtold, algemeen directeur bij het CBR.   

Mag je rijden met een hartaandoening?

“Dat verschilt per hartaandoening en situatie. Het ligt aan het risico, wie de keuring doet en hoe lang een rijbewijs geldig is. Er zijn hartaandoeningen die voor een hoger risico zorgen als het aankomt op autorijden. Zo is er altijd het risico op een SCI, een plotseling verminderde hartfunctie. Je moet je als bestuurder in ieder geval altijd afvragen: is er een kans dat ik anderen en mijzelf in gevaar breng?”

Bij welke hartaandoeningen mag je wel en bij welke niet autorijden?

“Heb je chronisch hartfalen? Dan hangt het af van de ernst ervan. Als je rijgeschikt blijkt te zijn, krijg je een rijbewijs voor maximaal vijf jaar. Daarna vul je weer een Gezondheidsverklaring in en onderzoekt het CBR opnieuw of je veilig kunt rijden. Met een steunhart mag je twee maanden niet rijden. Heb je in die twee maanden geen problemen gehad en wil je daarna weer autorijden, vul je ook een Gezondheidsverklaring in. Je krijgt bij goedkeuring een rijbewijs voor maximaal twee jaar. Heb je een hartinfarct of hartaanval gehad en daar geen klachten of hartschade aan overgehouden? Dan mag je blijven autorijden. Heb je er wél hartschade aan overgehouden, dan mag je in ieder geval vier weken niet rijden. Overleg daarna met je arts. Heb je pijn op de borst of een dotterbehandeling of bypassoperatie gehad? Dan hangt het af van de ernst van de klachten of je mag rijden. In dit geval krijg je een rijbewijs voor onbeperkte tijd of maximaal vijf jaar. Ook bij hartklepafwijkingen, een pacemaker en hartritmestoornissen als boezemfibrilleren hangt het af van de ernst van de klachten.”

Is er medicatie waarmee je als hartpatiënt niet de weg op mag?

“Specifieke medicatie voor het hart is meestal geen probleem, maar eventuele slaapmiddelen, tranquilizers, wél. Deze laatste twee, en ook antidepressiva, kunnen zorgen voor een verminderde concentratie. Ook hebben sommige medicijnen bijwerkingen als duizeligheid en slaperigheid. Dat zorgt ervoor dat je minder alert bent in het verkeer en dit kan gevaarlijk zijn. Overleg daarom altijd met je arts of je mag rijden met je medicatie.”

Wanneer moet ik een Gezondheidsverklaring invullen?

“Als je een hart- of vaatziekte hebt, onderzoekt het CBR of je veilig kunt rijden en je je rijbewijs mag halen, houden of verlengen. Je vult een Gezondheidsverklaring in als: je rijexamen gaat doen, je rijbewijs voor bepaalde tijd geldig is en je deze wilt verlengen, je je rijbewijs wilt verlengen omdat je rijbewijs op of na je vijfenzeventigste verjaardag verloopt, je je vrachtwagenrijbewijs wilt verlengen, je tijdelijk niet mocht rijden en deze periode voorbij is of je op een ander moment wilt melden dat je een hartaandoening hebt. Na het invullen van de Gezondheidsverklaring krijg je vanzelf bericht van het CBR. Als je een Gezondheidsverklaring moet invullen om je rijbewijs te verlengen, krijg je – ongeveer vier maanden voordat deze verloopt – bericht van het RDW. Hierin staat alle informatie. We raden aan om de Gezondheidsverklaring, vijf maanden voordat je rijbewijs verloopt, in te vullen.”

Ik heb sinds kort een hartaandoening: moet ik dit melden bij het CBR?

“Ga hierover in gesprek met je huisarts, cardioloog of verpleegkundige. Zij kunnen vertellen of het verstandig is om je hartaandoening te melden bij het CBR. Als je zeker wilt weten dat je veilig en verantwoord de weg op gaat, kun je de Gezondheidsverklaring invullen en zal het CBR deze beoordelen.”

Wat heeft het CBR nog meer nodig om te beoordelen of ik veilig kan rijden?

“Naast de Gezondheidsverklaring hebben we informatie van een arts en eventueel een cardioloog nodig. Nadat je de Gezondheidsverklaring – dit gaat het snelst via Mijn CBR – hebt ingevuld, ontvang je een verwijzing naar een arts met de documenten die je nodig hebt bij de afspraak. De arts geeft vervolgens informatie aan het CBR en zo wordt bepaald of je veilig de weg op kunt. Als het CBR meer informatie nodig heeft, krijg je daarnaast een verwijzing naar een cardioloog, die het CBR tevens adviseert over jouw gezondheid en rijgeschiktheid.”

Wat is het resultaat van de beoordeling van het CBR?

“Als je rijgeschikt bent, krijg je een rijbewijs voor bepaalde of onbepaalde tijd. Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is tien jaar geldig en kun je verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen of opnieuw beoordeeld te worden. Als je rijbewijs verloopt wanneer je vijfenzeventig jaar of ouder bent, vul dan een Gezondheidsverklaring in. Krijg je een rijbewijs voor bepaalde tijd, dan is je rijbewijs tien jaar of minder geldig. Dan vul je, als deze verloopt, opnieuw een Gezondheidsverklaring in. Ben je rijgeschikt? Dan kun je je rijbewijs aanvragen of verlengen bij de gemeente. Ben je dit niet, kun je dus geen rijbewijs aanvragen of verlengen en wordt je huidige rijbewijs ongeldig.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om meer aandacht te besteden aan hartpatiënten en autorijden?

“Veel mensen krijgen met hart- en vaatziekten te maken. Deze patiënten willen we zo goed mogelijk informeren. We merken namelijk dat veel patiënten met dezelfde vragen zitten. Mensen duidelijkheid geven en de onduidelijkheid wegnemen, vinden we een belangrijke taak. We kijken altijd naar wat wél kan, naar hoe iemand kan blijven autorijden of wéér kan autorijden na voldoende te zijn hersteld. Sommigen vinden ons veel te streng, maar we proberen altijd uitleg te geven. Verkeersveiligheid staat nu eenmaal voorop. Toch zoeken we altijd naar mogelijkheden om iemand op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer te laten deelnemen.”

Meer weten? Alle verdere informatie en antwoorden zijn te vinden op de website van CBR. 

Tekst: Laura van Horik
Beeld: Alexander Pechtold

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie