default-header
HomeNieuwsUMC Utrecht opent nieuwe polikliniek hart- en vaatcentrum

UMC Utrecht opent nieuwe polikliniek hart- en vaatcentrum

woensdag 5 december 2018, door Hartpatiënten Nederland

Het UMC Utrecht heeft op 30 november officieel de nieuwe polikliniek Hart- en vaatcentrum geopend.

Het UMC Utrecht heeft op 30 november officieel de nieuwe polikliniek Hart- en vaatcentrum geopend. Patiënten met hart- en vaatziekten kunnen voor diagnose, zorg en behandeling terecht op de multidisciplinaire polikliniek Hart- en vaatcentrum. Hendrik Nathoe, cardioloog, is medisch hoofd van het centrum: “Het nieuwe Hart- en vaatcentrum biedt efficiënte zorg op maat én optimale service voor de patiënt. In één dag kan de patiënt verschillende specialisten spreken, onderzoeken ondergaan en een behandelplan samen bepalen.” 
 

One stop shop

 
Patiënten met hart- en vaatziekten en patiënten met ernstige risicofactoren voor hart- en vaatziekten kunnen voor diagnose, zorg en behandeling terecht op de multidisciplinaire polikliniek Hart- en vaatcentrum. Het centrum biedt zoveel mogelijk een one-stop-shop: patiënten spreken op één dag meerdere specialisten en ondergaan indien nodig aanvullende onderzoeken zoals een echo of inspanningstest. In het Hart- en vaatcentrum werken vier medische specialisten samen om patiënten de best mogelijke zorg te verlenen. Deze zorg wordt zo georganiseerd dat afspraken aansluitend op dezelfde dag vallen. De specialisten die samenwerken in het Hart- en vaatcentrum zijn: internisten, vaatchirurgen, neurologen en cardiologen.
 

Voordelen multidisciplinair samenwerken

 
De opzet van deze polikliniek levert kwalitatief betere zorg op voor patiënten met hart- en vaatziekten. De specialisten werken op één locatie samen en kunnen daardoor goed afstemmen en beter andere risicofactoren signaleren. “We zien veel patiënten met meerdere aandoeningen die je niet los van elkaar kunt zien. Bijvoorbeeld mensen die naast een verwijding van de slagader (aneurysma) ook last hebben van het hart en hoge bloeddruk”, zegt Stijn Hazenberg, vaatchirurg van het Hart- en vaatcentrum. Ook de verpleegkundig specialist speelt een grote rol. De verpleegkundig specialist heeft een centrale rol in het behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, stemt af met de specialisten, beantwoordt vragen van de patiënt en begeleidt de patiënt. Voor patiënt en verwijzer is de verpleegkundig specialist dé verbinder en contactpersoon.
 

Voorkomen en genezen

 
Het voornaamste doel van het Hart- en vaatcentrum is het behandelen van hart- en vaatziekten en voorkomen dat deze problemen weer terug komen. “We inventariseren daarom risicofactoren en berekenen het risico op een volgend vaatprobleem. Hierbij maken wij gebruik van de U-prevent calculator, die in het UMC Utrecht ontwikkeld is. Zo nodig wordt gestart met behandeling van de risicofactoren in de vorm van leefstijlaanpassingen en medicatie, maar veel vaker geven we alleen advies aan de eigen behandelaar”, aldus Jan Westerink, internist-vasculair geneeskundige van het Hart- en vaatcentrum.
 

Patiënten verwijzen

 
Huisartsen en specialisten van andere ziekenhuizen kunnen iedere patiënt met een vermoeden van hart- en vaatproblemen rechtstreeks naar de polikliniek Hart- en vaatcentrum verwijzen. 
 
Bron: UMCU 

Geef een reactie