default-header
HomeNieuwsTomaat én witlof uit de oven

Tomaat én witlof uit de oven

vrijdag 20 februari 2015, door Hartpatiënten Nederland

Bijgerechten voor 6 personen

Bijgerechten voor 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten

Boodschappenlijstje:
 
Voor de gevulde tomaten:
6 vleestomaten
3 sneetjes oud witbrood
2 sjalotjes
4 el verse peterselie
versgemalen zwarte peper
gemalen chilivlokken
6 eieren
40 g belegen (natriumarme) kaas, geraspt
 
Voor de witlof:
4-6 struiken witlof
75 g walnoten
4 el olijfolie
1 tl karwijzaad
 
Bereiden:
 
Voor de gevulde tomaten:
Verwarm de oven op 185°C. Snij de bovenkant van de tomaten af en hol de tomaten voorzichtig uit. Dit gaat het gemakkelijkste met een theelepel of bolletjesboor. Dep de binnenkant van de tomaten droog met een stukje keukenpapier. Maal het brood, de gepelde sjalotjes en de peterselie fijn in een keukenmachine. Meng alles goed door en breng op smaak met versgemalen peper en gemalen chilivlokken. Tot hier kunt u dit bijgerecht in de ochtend al voorbereiden. Bewaar het broodmengsel in een goed afgesloten bakje.
 
Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal. Breek de eieren boven een kom, voeg het broodmengsel toe en roer goed door. Vul de tomaten met het eimengsel en bestrooi met de geraspte kaas. Maal er nog wat peper boven. Zet de tomaten gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 
Voor de witlof:
Verwarm de oven op 180°C. Maak de witlof schoon en halveer de witlof in de lengte. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de witlof op, met de gesneden kant naar boven. Hak de walnoten grof, verdeel over de witlof en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met karwijzaad. Laat de witlof in 30 minuten gaar worden in de oven.
 
Bevat per portie:
 
1350 kJ (325 kcal)
14 g eiwit
23 g vet, waarvan 5 g verzadigd vet
14 g koolhydraten
 
Dit recept verscheen eerder in Hartbrug-Magazine nr. 6-2014
 
Geschreven door onze redactie.