default-header
HomeNieuwsTe laag cholesterol verhoogt risico hersenbloeding

Te laag cholesterol verhoogt risico hersenbloeding

Geen onderdeel van een categorie

maandag 6 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een te laag cholesterolgehalte in het bloed verdubbelt de kans op een hersenbloeding. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een nieuwe wetenschappelijke studie.

Twee miljoen mensen slikken statines in ons land. Daarmee verlagen ze de ,,slechte’’ LDL-cholesterol in hun bloed. Amerikaanse artsen publiceren in het vakblad Neurology een onderzoek waaruit volgens hen blijkt dat laag cholesterol de kans op een gescheurd bloedvat in de hersenen verdubbelt. Hun conclusie is gebaseerd op een langlopend onderzoek naar de medische gegevens van ruim 27.000 vrouwen.

Dat onderzoek begon twintig jaar geleden. Van vrouwen boven de 45 die laag LDL-cholesterol hadden (minder dan 1,8 mmol) had 0,8 procent een hersenbloeding gekregen, tegenover 0,4 procent bij vrouwen met LDL-waardes tussen de 2,6 en 3,4.

Enkele Nederlandse medisch specialisten reageren in de krant onbezorgd op het onderzoek. Je kunt toch beter statines blijven slikken, vinden zij. Het risico  op een hersenbloeding is immers slechts gering.

Zoals bekend heeft onze organisatie Hartpatiënten Nederland veel zorgen over de nieuwe LDL-cholesterolverlagers, waardoor waarden van 1,8 mmol/l worden bereikt. Te weinig cholesterol kan wel degelijk slecht voor onze gezondheid zijn, vindt ook huisarts Hans van der Linde.
Kijk maandag 13 mei naar een uitzending van Tros Radar over de nieuwe cholesterolverlagers. Dan begrijpt u wellicht onze zorgen wat beter.

Voor meer artikelen klik hier