default-header
HomeNieuwsStress tijdens zwangerschap net zo slecht als roken

Stress tijdens zwangerschap net zo slecht als roken

dinsdag 18 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Werkgevers moeten voorzichtig omgaan met zwangere werkneemsters. Want stress is voor de zwangere vrouw – en haar kind – net zo slecht als roken.

De ontwikkeling van kinderen voor en na de geboorte legt een belangrijke basis voor later gedrag en gezondheid. Als zwangere vrouwen onder grote geestelijke druk worden gezet, kan dat mede leiden tot kinderen met ADHD, en later zelfs tot depressie en ziekten als kanker en diabetes 2.

Dat stelde professor Bea van den Bergh maandag 10 mei tijdens haar inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

Stress of roken

De gevolgen van de risicofactoren tijdens zwangerschap zijn zo ingrijpend, dat de maatschappij niet langer achteloos aan die vroegste levensperiode voorbij kan gaan, vindt Van den Bergh. Want gezond opgroeien begint in de baarmoeder; gezond oud worden ook.

De wetenschap heeft de verklaring voor allerlei aandoeningen lang gezocht in genetische risicofactoren, een ongunstige leefomgeving of een ongezonde levensstijl. Maar volgens Van den Bergh, hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie, staat nu onomstotelijk vast dat angst, stress en obesitas van de zwangere vrouw ook een belangrijke rol spelen. Deze factoren vormen een minstens even groot risico als roken tijdens de zwangerschap.

Maatschappelijk probleem

Stress is echter niet alleen een probleem van de zwangere vrouw en haar partner, stelt Van den Bergh. Het is een structureel maatschappelijk probleem geworden. De verwachtingen die aan gezinnen worden gesteld zijn hoog en het is de vraag of er voldoende tegemoetkomingen zijn.

Daarom is het wenselijk om richtlijnen te bieden voor preventieve gezondheidszorg. De nood is hoog: 25% van de zwangere vrouwen ondervindt te veel stress tijdens de zwangerschap, 13% van de zwangere vrouwen is obees (bij 1 op 3 is sprake van overgewicht) en hun kinderen hebben duidelijk meer gedrags- en/of gezondheidsproblemen.

Bron: Personeelsnet.nl


Geef een reactie