default-header
HomeNieuwsStoppen met roken vraagt om goede begeleiding

Stoppen met roken vraagt om goede begeleiding

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 27 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Stoppen met roken kan vervelende bijwerkingen hebben. Het is afkicken van een verslaving, en kan zelfs tot nieuwe verslavingen leiden. Dat blijkt uit onderzoek door de Columbia University in de VS.
Uit het onderzoek bleek dat nogal wat ex-rokers vervolgens behoorlijk aan de fles gingen en hun alcoholconsumptie fors toenam. Anderen die met roken stopten blowden vervolgens meer wiet.
De onderzoekers volgden van 2002 tot en met 2016 maar liefst 67.000 deelnemers vanaf 18 jaar. Het risico op een depressie bij ex-rokers bleek iets groter dan dat bij rokers, een stijging van bijna 5 naar iets meer dan 6 procent. Waar bij de rokers ruim 17 procent veel dronk, steeg dat percentage bij de niet-meer-rokkers naar ruim 22 procent. En met drinken hebben we het natuurlijk over alcoholgebruik, niet over een gezond flesje mineraalwater. Het wietgebruik verdubbelde zelfs, van 5 naar dik 10 procent.
Dat bracht de onderzoekers tot de onvermijdelijke conclusie dat stoppen met roken risico’s herbergt, en dat mensen die stoppen begeleiding nodig kunnen hebben. Dit om te voorkomen dat ze terugvallen in andere slechte gewoontes.

Voor meer artikelen klik hier