default-header
HomeNieuwsSteunhart alternatief voor donorhart

Steunhart alternatief voor donorhart

dinsdag 20 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

Het is precies tien jaar geleden dat het Erasmus MC Thoraxcentrum zich is gaan specialiseren in het plaatsen van steunharten.

Pompfunctie
 
Het steunhart – medisch bekend als Left Ventricular Assist Device (LVAD) – is een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt of overneemt. Het wordt onder de borst in het lichaam geplaatst en met een slang verbonden aan twee externe batterijen voor de stroomtoevoer.
 
Alternatief
 
In de afgelopen jaren is het apparaat steeds verder ontwikkeld. Sinds 2015 mag het ook als ‘bestemmingstherapie’ worden ingezet, waarbij het dient als alternatief voor een harttransplantatie.
 
Tekort
 
"Tot voor kort werd het steunhart alleen ingezet bij patiënten die op de wachtlijst stonden voor een donorhart. In de praktijk betekende dat, door het tekort, patiënten soms jarenlang met een steunhart leefden", aldus dr. Kadir Caliscan, cardioloog in het Erasmus MC.
 
Oplossing
 
Maar het aantal beschikbare donorharten is zeer beperkt. "Bij oudere patiënten, of patiënten die recent voor kanker zijn behandeld bijvoorbeeld, wordt het risico dat de patiënt alsnog overlijdt, te groot geacht. Voor deze mensen is het steunhart nu dé oplossing."
 
Filmverslag
 
Lees meer in Monitor, het magazine van het Erasmus MC (pag. 46-50).   
 
Bekijk ook het filmverslag over Karin van de Nieuwendijk en haar steunhart. 
 

Geef een reactie