default-header
HomeNieuwsSteeds meer dokters steunen veranderen leefstijl in strijd tegen diabetes

Steeds meer dokters steunen veranderen leefstijl in strijd tegen diabetes

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 14 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Steeds meer medici en hoogleraren spreken hun warme steun uit voor het burgerinitiatief www.jeleefstijlalsmedicijn.nl dat zich ten doel stelt om binnen drie jaar het aantal diabetes type 2 patiënten met 100.000 te verminderen. Uitgaande van € 6.000 per patiënt betekent dat een besparing van € 600 miljoen per jaar!

Vlak voor de zomer maakte het CBS bekend dat zorgkosten dit jaar voor het eerst de magische grens van € 100 miljard doorbreekt, bijna € 5.900 per Nederlander. Veel van deze kosten worden veroorzaakt door ziektes die te maken hebben met een ongezonde leefstijl. Daardoor moeten mensen vaker en langer een beroep doen op dure medische zorg.

Levenslang?

Diabetes 2 patiënten zitten levenslang vast aan medicijnen. Maar is dat wel zo? Het burgerinitiatief doorbreekt de cirkel waarin diabetici gevangen zitten. Door je leefstijl te veranderen kun je met minder medicijnen vooruit, en misschien wel zonder. Opmerkelijk is de groeiende bijval en steun van toonaangevende artsen en hoogleraren voor de leefstijlaanpassing zoals voorgesteld door het burgerinitiatief. We laten enkele artsen aan het woord.

Medicijngebruik afbouwen

“Deelnemers van dit burgerinitiatief boeken opmerkelijke medische winst”, weet huisarts en diabeteskaderarts Jacqui van Kemenade. “Veel deelnemers normaliseren bloedsuikerwaarden en vallen af naar een gezond gewicht. Dure medicijnen kunnen vaak op medisch verantwoorde wijze worden afgebouwd. Vanuit conventioneel medisch perspectief is dit verbluffend en spectaculair”.

Neem het heft in eigen hand!

Hoogleraar prof. dr. Hanno Pijl van onder meer het Leids Universiotair Medisch Centrum is zeer lovend over het burgerinitiatief: “De zorg voor leefstijlgebonden aandoeningen moet van de spreekkamer naar de huiskamer”, zegt hij. “Mensen moeten er van doordrongen zijn dat zij heel veel zelf kunnen doen aan een ziekte als diabetes type 2. Zij kunnen het heft in handen nemen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Dat is precies wat dit fantastische burgerinitiatief bevordert.”

Gezonde voeding

“De stichting leert mensen de essentialia van gezonde voeding, beweging, relaxatie, sociale structuren en zingeving”, vervolgt Pijl. “Iets wat de formele zorg nog laat liggen. De formele zorg legt nog teveel nadruk op medicatie terwijl leefstijl vaak effectiever en goedkoper is. In ieder geval voor een aanzienlijk deel van de patiëntenpopulatie”.

Elkaar helpen met gezonde leefstijl

Psychiater Mischa Anna Selis toont zich vol lof: “Ik ben blij met de bottom-up beweging, waarin burgers het initiatief nemen om online te verbinden en elkaar te helpen met een gezonde leefstijl. Dat zal de samenleving ook geestelijk gezonder maken”.

Burgerplatform is gratis en groeit als kool

Libanon-veteraan Wim Tilburg is zijn tijd vooruit. Zo’n 5 jaar geleden was Tilburgs zelf een zieke oude man, die gebukt ging onder diabetes, hart- en vaatziekten en PTSS, toen hij het roer radicaal omgooide. Inmiddels blaakt hij van energie, gezondheid en ambitie. Zijn burgerplatform (gratis) kent inmiddels meer dan 2000 leden en groeit als kool.
“Wij brengen in praktijk waar Den Haag al jaren over praat en rapporten over schrijft. We worden gesteund door steeds meer wetenschappers en artsen. Ik nodig de heer Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland en minister Bruins bij dezen uit om kennis te maken met ons burgerinitiatief”.
Wim werkt hartstochtelijk door aan zijn droom: “Ik hoop met de groep om binnen 3 jaar 100.000 diabetici type 2 te kunnen enthousiasmeren voor de community. En een aanzienlijk deel van deze mensen, op medisch verantwoorde wijze, te kunnen coachen en demedicaliseren. Deze missie geeft mijn leven betekenis”. Klik hier voor meer info.

Voor meer artikelen klik hier